Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες με σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες.

Στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του Έβρου κατασκευάζονται φράχτες, προκειμένου να περιοριστεί η παράνομη είσοδος ατόμων στη χώρα. Στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, από τις Καστανιές έως τη Βύσσα μήκους περίπου 12,5 χιλιομέτρων, επισκευάζεται σε πολλά σημεία ο παλιός φράχτης καθώς είχε εκτεταμένες ζημιές από τη μαζική εισβολή του Φεβρουαρίου – Μαρτίου, ενώ δημιουργείται και νέος παράλληλος φράχτης ψηλότερος και με μεγαλύτερης αντοχής υλικά.
Παράλληλα στο νότιο τμήμα του Έβρου προχωρούν οι εργασίες για κατασκευή νέου φράχτη μήκους 26 χιλιομέτρων.

Για την πορεία των έργων ενημερώθηκε και ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφτηκε τον Έβρο στις 29 Δεκεμβρίου.

Το thraki Νεα, έχοντας την πληροφορία ότι οι φράχτες στο βόρειο και νότιο τμήμα θα «ενωθούν» μέσω των συνεχών επεκτάσεών τους, ρώτησε τον κ. Χρυσοχοΐδη αν θα υπάρξουν επεκτάσεις στο μέλλον.
Ο υπουργός δεν το απέκλεισε απαντώντας «θα το δούμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στο thraki Νεα, αναζητείται χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, με μεγάλο μέρος των επιπλέον χρημάτων που θα απαιτηθούν να έχει σχεδόν εξασφαλιστεί.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε περιοχές που μπορούν να γίνουν νέες επεκτάσεις θα γίνουν, ειδικά όπου επιτρέπει η μορφολογία του εδάφους.

Ο νέος φράχτης που ήδη κατασκευάζεται θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων και μαζί εκτελούνται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού.
Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.

Στο μεταξύ, την ώρα που η Ελλάδα δείχνει ότι θέλει να φυλάξει ουσιαστικά τα σύνορά της, έρχεται το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ανακοινώνει ότι θα επεκτείνει και το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο ώστε συνολικά να διαμένουν στη νέα δομή 1500 άτομα που θα έχουν περάσει παράνομα στη χώρα, από τα 500 που φιλοξενούνται κατά διαστήματα στις ήδη υπάρχουσες δομές.
Και οι απορίες που προκύπτουν είναι πολλές, με πρώτη γιατί γίνονται νέοι φράχτες με σχέδιο επέκτασης τους, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση ροών, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέα κέντρα υποδοχής – φιλοξενίας κτλ ατόμων που περνούν παράνομα τα σύνορα της Ελλάδας.