Από άμβωνος επίθεση εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, γνωστός για τα καυστικά κυριακάτικα κηρύγματά του, κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με φόντο τα ιερά deals με τους εμίρηδες του Κατάρ.

Ο κ. Άνθιμος άσκησε εμμέσως κριτική στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, αναφορικά με το οικονομικό «άνοιγμα» που επιχείρησε στο Κατάρ, με στόχο την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σχολιάζοντας το πρόσφατο ταξίδι του κ. Ιερώνυμου στο πλούσιο εμιράτο, έκανε λόγο για φθορά, ενώ ζήτησε να κρατηθεί η εθνική μας αξιοπρέπεια και να μη γίνουμε επαίτες, προσκυνημένοι και εξαρτήματα ξένων εταιρειών.

Για την ιστορία, ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες, όπως ο πρόεδρος των Οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος, συνάντησε πριν από αρκετές ημέρες τον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, για να συνάψει συμφωνίες σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Δείτε το video:

Τα εκκλησιαστικά «φιλέτα»

Ο Μακαριότατος ενημέρωσε ήδη τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) για το «πακέτο» που παρουσίασε στους Άραβες, κυρίως για το «φιλέτο» που διαθέτει η Εκκλησία στο Καβούρι της Βουλιαγμένης.

Πρόκειται για έκταση 85 στρεμμάτων, όπου σήμερα στεγάζεται το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης και γειτνιάζει με το συγκρότημα του «Αστέρα» που ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Η Εκκλησία διαθέτει πλούσιο χαρτοφυλάκιο παραθαλάσσιων εκτάσεων αλλά και αστικών ακινήτων, πολλά από τα οποία συνορεύουν με δημόσια «φιλέτα».

Αποτελεί κοινό μυστικό πως τα τελευταία χρόνια Δημόσιο και Εκκλησία αναζητούν τρόπους να συνενώσουν περιουσιακά στοιχεία τους, ώστε να δημιουργηθούν ευρείας κλίμακας ακίνητα-εκτάσεις, για τα οποία ενδιαφέρονται κυρίως ισχυροί ξένοι επενδυτές.

Οι κινήσεις, που χαρακτηρίζονται ασυνήθιστες για το χαμηλών τόνων προφίλ του Ιερώνυμου, αποδίδονται στην πίεση που δημιουργεί η οικονομική κρίση, καθώς τα τελευταία 2-3 χρόνια τα έσοδά της έχουν περιοριστεί αισθητά.

Πάντως, παράγοντες θεωρούν δύσκολο να προχωρήσει η παραχώρηση του «Αστέρα» κατά τη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης συνεργασίας, μεταθέτοντας τη λήψη των όποιων αποφάσεων όταν σταθεροποιηθούν η πολιτική κατάσταση και το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας. Παράλληλα, οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν πως οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι δεν θα είχαν λόγο να κινηθούν άμεσα, καθώς προσδοκούν πως μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορέσουν να αγοράσουν ακόμη πιο φθηνά. www.zougla.gr