Για εφεύρεση κάνει λόγω το ΓΕΩΤΕΕ όσον αφορά στην τροπολογία εγγραφής αποφοίτων κολεγίων στα επιμελητήρια
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η οποία κατατέθηκε κυριολεκτικά λίγο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του Σχεδίου Νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ισοπέδωσης των πτυχίων και διπλωμάτων που απονέμουν τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, νομοθετώντας την υποχρέωση των οικείων επαγγελματικών φορέων (Επιμελητήρια, Σύλλογοι κλπ) να εγγράφουν, εντός μάλιστα ενός μηνός, τους αποφοίτους κολεγίων που διαθέτουν απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν).
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ν.Π.Δ.Δ.), ως αρμόδια εθνική αρχή για τον έλεγχο και επίβλεψη της άσκησης του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού (Γεωπόνου, Δασολόγου, Κτηνιάτρου, Γεωλόγου, Ιχθυολόγου) στην Ελλάδα, αλλά και ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας επί θεμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη γεωτεχνική παιδεία και έρευνα, εκφράζει την πλήρη και κάθετη αντίθεσή του με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης τροπολογίας, καθώς και την έντονη διαμαρτυρία του για την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πρακτική του Υ.ΠΑΙ.Θ., το οποίο επιλέγει να κωφεύει συστηματικά σε κάθε σχετικό αίτημα διαλόγου και συνεργασίας του με τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς φορείς.
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει για άλλη μια φορά πως η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών, όπως αυτή ορίζεται στο Π.Δ. 38/2010, στερείται ακαδημαϊκών εχεγγύων και αποτελεί απλώς μια «εφεύρεση», που βρίσκεται μάλιστα εκτός του σχετικού κοινοτικού πλαισίου, για την αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούν τα ελληνικά κολέγια μέσω ξένων πανεπιστημίων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αυτοματοποιημένη διοικητική διαδικασία, δεδομένου ότι ο σχετικός «έλεγχος» των τίτλων σπουδών γίνεται από μία οργανική μονάδα επιπέδου Τμήματος (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.), το οποίο μάλιστα ούτε στελεχώνεται με το απαιτούμενο, για κάθε περίπτωση, επιστημονικό προσωπικό, ούτε καν συνεπικουρείται από επιτροπές ειδικών επιστημόνων, ελλείψεις οι οποίες εύλογα εγείρουν ζητήματα τόσο για τη διαφάνεια όσο και για την επαρκή τεκμηρίωση και αιτιολόγηση των σχετικών αποφάσεων αναγνώρισης.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και σε συνεργασία με όλους τους επιστημονικούς φορείς των Γεωτεχνικών, αλλά και με τα Επιμελητήρια και τους Συλλόγους που εκπροσωπούν άλλους κλάδους επιστημόνων, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια και θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για την προάσπιση των επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του.
Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας