Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τον αναπτυξιακό οργανισμό του δήμου εξηγεί η Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξανδρούπολης. Σε ανακοίνωση της παράταξης στην οποία αναπτύσσονται και οι απόψεις της για τις πολιτικές συνεργασίες εντός του δημοτικού συμβουλίου αναφέρεται:
Στο ΔΣ Αλεξανδρούπολης συζητήθηκε και απορρίφθηκε (21υπέρ – 20κατά) η ίδρυση, το καταστατικό, η οικονομοτεχνική μελέτη και τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΑΕ που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή.
Οι οργανισμοί αυτοί που συζητιούνται αυτό το διάστημα σε δήμους και Περιφέρειες της χώρας προβλέπονται από το ν. 4674/2020 με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει μια απλή διαχειριστική παρέμβαση – συνέχεια του Καποδίστρια, Καλλικράτη, Κλεισθένη – αλλά μια παρέμβαση καίριας σημασίας για το αστικό πολιτικό σύστημα με πολύ καθαρό στόχο: τις ιδιωτικοποιήσεις και των εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, τις ΣΔΙΤ και το πέρασμα αρμοδιοτήτων και υποδομών στην αγορά, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Είναι μια επιθετική παρέμβαση, που επιδιώκει να προωθήσει πιο γρήγορα τα διάφορα επιχειρηματικά «πρότζεκτ» που σχεδιάζονται και να γίνουν πιο εύκολα επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή ο στόχος διατυπώνεται στην εισήγηση καθαρά: «να υπάρξει μόχλευση κρατικών και ευρωπαϊκών κεφαλαίων με αποδέκτη την ιδιωτική οικονομία». Δηλαδή, μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης κάποιοι όμιλοι θησαυρίζουν από το μόχθο του λαού , τα κεφάλαιά τους λιμνάζουν και πρέπει να βρουν επενδυτική διέξοδο σε δίκτυα και υποδομές, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στις ΑΠΕ με βάση και τις νέες χρήσεις γης, στην επιχειρηματική αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων, ακτών και άλλων υποδομών κ.λπ. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός εκτός από τα παραπάνω περιλαμβάνει και κάθε άλλη δραστηριότητα του Δήμου παιδεία, υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, εξωστρέφεια, κοινωνική πολιτική, περιβάλλον, αγροδιατροφή, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μεταφορές, Τεχνική υποστήριξη για ωρίμανση έργων κλπ.
Θα μπορούσε κανείς καλοπροαίρετα να πει πως μπορεί να είναι μια λύση για να ανοίξουν δουλειές που τόσο έχει ανάγκη ο λαός. Εδώ όμως πρέπει να κρίνουμε με βάση την εμπειρία όχι μόνο από το αμαρτωλό παρελθόν των δημοτικών, αναπτυξιακών εταιρειών που χρεωκόπησαν και φόρτωσαν τα χρέη τους στο λαό, αλλά και τον εργασιακό μεσαίωνα που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα με τις ΠΝΠ με αφορμή την πανδημία. Η ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου στηρίζεται στην εκμετάλλευση και στην κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στους Δήμους θα πληγούν καίρια αφού εδώ και χρόνια κυβερνήσεις και αιρετοί πεισματικά δεν προσέλαβαν μόνιμο προσωπικό και τώρα αναθέτουν σε μια Ανώνυμη Εταιρεία να απασχολεί ένα φθηνό, ελαστικά εργαζόμενο και σε ομηρία προσωπικό, αφού τις προσλήψεις θα αποφασίζει διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο (με μετακλητό διευθυντή!) και οι Δήμαρχοι!
Και επιπλέον ημέτεροι αποσπασμένοι μόνιμοι υπάλληλοι και λοιπό προσωπικό, που δεν θα εντάσσεται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, θέλοντας να έχουν έναν ευέλικτο μηχανισμό προθύμων, που δεν θα αμφισβητεί ούτε τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που τίθενται, ούτε τις διαδικασίες, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα.
Παρουσιάζουν στο λαό ως δημόσιο συμφέρον τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ΣΔΙΤ, τις αναθέσεις σε ιδιώτες και τις «συνεργασίες» με ιδιωτικούς φορείς που θα πολλαπλασιαστούν για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και γι΄ αυτό θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες, θα καταργηθεί η γραφειοκρατία… δηλαδή όλα για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.
Με το πρόσχημα, αλλά και με μια απλή διαπίστωση Δημάρχου, ότι οι δημοτικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν το προσωπικό, προβλέπεται οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, ως ΝΠΙΔ ειδικού σκοπού, να αντικαταστήσουν βίαια τις αντίστοιχες Δημοτικές υπηρεσίες. Ο Δήμος, με συνοπτικές διαδικασίες, μπορεί πλέον να εκχωρεί σε αυτά τα επιχειρηματικά σχήματα, την αρμοδιότητα και το έργο των διοικητικών, κοινωνικών, πολεοδομικών, πολιτιστικών-αθλητικών και άλλων υπηρεσιών του! Θα αναλαμβάνουν δηλαδή την σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημόσιων μελετών και έργων του κάθε Δήμου, καθώς και την τεχνική και διοικητική υποστήριξη για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των παραπάνω υπηρεσιών.
Όλα αυτά δεν γίνονται για να ικανοποιηθούν οι μεγάλες λαϊκές ανάγκες που πολλές φορές αναδεικνύονται δραματικά. Παρά τις τεράστιες καταστροφές που έχουμε κάθε χρόνο σε υποδομές, παρά τις μεγάλες ανάγκες για ολοκληρωμένα και σύγχρονα έργα υποδομών, έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης, έργα που υπηρετούν τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες, παρά την τεράστια υποστελέχωση και την πολυπλοκότητα των αρμοδιοτήτων, όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις συνεχίζουν να μην λύνουν αυτά τα προβλήματα, συνεχίζουν να λειτουργούν τις υπηρεσίες ως εργαλείο στήριξης της κερδοφορίας των επιλογών των μεγαλοεπιχειρηματιών και να αντιμετωπίζουν τις Τεχνικές και άλλες υπηρεσίες των ΟΤΑ ως αποθετήριο ευθυνών, με τις ποινικές και αστικές ευθύνες που φορτώνουν στους υπαλλήλους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση για όλους αυτούς τους λόγους καταψήφισε την συμμετοχή του Δήμου στον αναπτυξιακό οργανισμό. Για μας η λύση βρίσκεται στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιούν Κυβέρνηση και Δημοτικές Αρχές, αλλά και στον διεκδικητικό αγώνα για γενναίες κρατικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις καθώς και μόνιμο προσωπικό στους Δήμους, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις καθημερινές λαϊκές ανάγκες και τα προβλήματα.
Αξίζει όμως να σχολιάσουμε και τη στάση των υπολοίπων παρατάξεων. Η παράταξη «Πόλη και πολίτες» (Λαμπάκης) παρά την πολιτική της συμφωνία με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς καταψήφισε τον συγκεκριμένο Οργανισμό, καταλογίζοντας σκοπιμότητες στην Δημοτική αρχή (Ζαμπούκης), και πρότεινε ως ασφαλιστική δικλείδα στο εγχείρημα, τη συμμετοχή της Περιφέρειας.
Η παράταξη «ΑΝΑΣΑ» συντάχθηκε και πάλι με τη δημοτική αρχή εκτός από τον επικεφαλής (Καρυπίδης) που καταψήφισε στην προσπάθεια να κρατήσει τα προσχήματα προτείνοντας να μην πληρώσουν οι δημότες πιθανά χρέη του οργανισμού.
Διχασμένη και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ενότητα για μια νέα πορεία» (Λαζόπουλος) παρά την πολιτική της συμφωνία με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς και ενώ στις κρίσιμες ψηφοφορίες συντάσσεται με τη δημοτική αρχή αυτή τη φορά η διαφοροποιημένη ψήφος έκρινε και το αποτέλεσμα.
Η παράταξη «Για μια νέα αυτοδιοίκηση» (Μυτηλινός) υπερψήφισε τον οργανισμό αφού εδώ και καιρό αποτελεί μέρος της δημοτικής πλειοψηφίας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18-12-2020