Παρουσίαση του προγράμματος INTEREG FOR-PRO από το φορέα διαχείρισης δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου
Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 η ψηφιακή ημερίδα του Φορέα Διαχείρισης, στο νέο εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ενημέρωσης της Δαδιάς, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου INTEREG του προγράμματος FOR-PRO.
Το έργο «COMMON CROSS – BORDER POLICIES FOR FORESTRY PROTECTION/FORPRO” με ακρωνύμιο FOR-PRO, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «INTEREG V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020», με κοινές διασυνοριακές πολιτικές για την προστασία των δασών.
Οι εταίροι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν οι:
- Regional Forest Directorate Kardzhali (Βουλγαρία) – Επικεφαλής εταίρος
- Forest Research Institute – Bulgarian Academy of Sciences (Βουλγαρία)
- Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου (Ελλάδα)
και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου και για τους τρεις εταίρους ήταν 459.652,00 €.
Η διαδικτυακή ημερίδα πραγματοποιήθηκε με σκοπό την παρουσίαση των δράσεων αλλά και των αποτελεσμάτων του προγράμματος, όπου οι κυριότερες ήταν:
- Εγκατάσταση 100 τεχνητών φωλιών και δύο καμερών ζωντανής λήψης σε τεχνητές φωλιές νυχτόβιων αρπακτικών πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου
- Δημιουργία νέου εκθεσιακού υλικού του Κέντρου Ενημέρωσης Δαδιάς
Στην έναρξη της ημερίδας, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Ιονίου Παν/μιου, κ. Κωνσταντίνος Ποϊραζίδης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν ενεργά για την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά και της συγκεκριμένης ημερίδας.
Στη συνέχεια, η διευθύντρια του Φορέα Διαχείρισης κ. Κωνσταντινίδου, παρουσίασε τις βασικές δραστηριότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου, ενώ οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν βίντεο με το νέο ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ενημέρωσης. Οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία ιστορική αναδρομή της λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης, από το ξεκίνημά του το 1994 έως και σήμερα καθώς και τη σχέση του με την τοπική κοινωνία και την οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ακολούθησε παρουσίαση για το ρόλο των νυχτόβιων αρπακτικών πουλιών στο οικοσύστημα και στον άνθρωπο καθώς και για τη χρησιμότητα τοποθέτησης τεχνητών φωλιών στο Εθνικό Πάρκο και τα αποτελέσματα αυτής της δράσης. Την ενημέρωση για το πρόγραμμα έκλεισαν δύο διαδραστικές παρουσιάσεις, μέρος ενός πακέτου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που έχει στόχο, να γνωρίσουν τα παιδιά τη ζωή τη νύχτα στο Δάσος της Δαδιάς και να μάθουν, διασκεδάζοντας και παίζοντας για τα νυχτόβια αρπακτικά πουλιά που ζουν σε αυτό.
Τέλος η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό και με την προοπτική τη δια ζώσης ξενάγηση στο Δάσος Δαδιάς, μόλις ξεπεραστεί η εγχώρια αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα υγειονομική κρίση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παρουσιάσεις και το βίντεο της Διαδικτυακής Ημερίδας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης.