Τα παιδιά δεν έρχονται για τα λεφτά
Την ώρα που η Ελλάδα συρρικνώνεται, με μεγάλη καθυστέρηση του κράτος προσπαθεί να βρει κίνητρα, ώστε οι νέοι να κάνουν παιδιά.
Το βασικό και πολυδιαφημισμένο κίνητρο είναι τα 2.000 ευρώ που δίνονται για κάθε παιδί που γεννιέται ζωντανό (τα παιδιά που γεννήθηκαν χωρίς ζωή, είναι παιδιά άλλης κατηγορίας . . . ).
Επειδή με έχουν κουράσει οι φωστήρες, αυτοί που κάποτε είχαν υποσχεθεί ακόμη και σύνταξη νοικοκυράς, θα μπω κατευθείαν στο θέμα.
Είμαι σίγουρος, ότι κανείς μα κανείς, δεν κάνει παιδί για να πάρει 2000 ευρώ.
Βάλτε στη θέση του μελλοντικού γονέα τον εαυτό σας.
Θα κάνατε ένα παιδί για δύο χιλιάρικα;
Στο παρελθόν που το ΙΚΑ έδινε περισσότερα, έκανε κανείς παιδί μόνο και μόνο για να πάρει τα λεφτά;
Το δημογραφικό δεν λύνεται ούτε με χαρτζιλίκια, ούτε με υποσχέσεις, ούτε με επισκέψεις σε μαιευτήρια την πρώτη μέρα του έτους (αναβάλλονται και φέτος λόγω κορονοϊού).
Το δημογραφικό θα λυθεί μόνο με γενναίες αποφάσεις.
Θα θέσω το θέμα μέσα από δύο ερωτήματα και σας παρακαλώ να απαντήσετε.
Μία μητέρα εργαζόμενη που έχει δύο παιδιά και πλέον θα πάρει σύνταξη στα 67, θα έκανε τρίτο παιδί για να λάβει σύνταξη νωρίτερα, ας πούμε στα 55;
Μία τρίτεκνη εργαζόμενη μητέρα, θα δεχόταν να βάλει ακόμη μία ζωή στη ζωή της, αν το κράτος την ανταμείψει με πλήρη σύνταξη πολύ νωρίτερα από τα 55 έτη;
Δεν θέτω χρονικά όρια. Είναι σαφές, ότι αυτά πρέπει να είναι εξαιρετικά γενναία και σε καμία περίπτωση να μην έχουν σχέση με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις του παρελθόντος και τα ανήλικα τέκνα.
Γιατί και αυτές ευθύνονται για τις ελλείψεις στα ασφαλιστικά ταμεία.
Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τις διορθωτικές κινήσεις που μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση με μία τροπολογία, μπορεί άμεσα να αυξήσει τις άδειες κυήσεως και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας επιπλέον τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό για λόγους που είναι σε όλους γνωστοί.
Η αναφορά σε εργαζόμενες μητέρες, δεν αποκλείει τις μη εργαζόμενες. Αντιλαμβανόμαστε όμως όλοι, τους λόγους που πρέπει να ενισχυθεί μία εργαζόμενη μητέρα ή ένα νοικοκυριό με εργαζόμενους.
Για τα παραπάνω ερωτήματα, οι απαντήσεις μου είναι σαφείς, χωρίς να χρειάζεται να χαθούν κι άλλοι χρόνοι σε μελέτες βιωσιμότητας. . .
Ας κάνουν κάτι για τους Έλληνες που χρειάζεται η πατρίδα, γιατί η Ελλάδα, χρειάζεται τους Έλληνες.
Γιάννης Τομαδάκης