Βιάστηκαν, όπως δυστυχώς συμβαίνει συχνά, αρκετοί να βγάλουν συμπεράσματα για τις φωτιές στον Έβρο, ειδικά στο νότιο τμήμα του Έβρου, όπου εικάζεται ότι προήλθαν από εμπρησμούς.
Η πυροσβεστική σήμερα, ανακοίνωσε ότι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος Έλληνα για εμπρησμό από αμέλεια.
Πρόκειται για τη φωτιά που ξέσπασε στις 13 Σεπτεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα να καούν περίπου 2000 στρέμματα δάσους.
Η πυροσβεστική από την πρώτη στιγμή υποψιάστηκε έναν μελισσοκόμο που πραγματοποιούσε εργασίες στις κυψέλες του, ο οποίος μάλιστα είχε νοσηλευτεί και στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με εγκαύματα, γιατί στην προσπάθειά του να περιορίσει τη φωτιά στο αρχικό της στάδιο απέκτησε εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια του, ενώ δεν έχει ούτε τα χαρακτηριστικά του εμπρηστή και μάλιστα προσπάθησε να προλάβει το κακό. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως προέκυψε από την προανάκριση, κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια.

Οι αρχές, εξετάζουν τα αίτια άλλων πυρκαγιών που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή τις επόμενες ημέρες, όπως για παράδειγμα τις μεγάλες φωτιές στην περιοχή της Μελίας. Οι περιοχές ενάρξεως των πυρκαγιών εντοπίστηκαν και οι έρευνες συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση.
Τα ειδικά κλιμάκια ασχολούνται με τις υποθέσεις από τις 16 Σεπτεμβρίου, όπου με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, λόγω της εκδήλωσης μεγάλου αριθμού ενάρξεων πυρκαγιών στην Π.Ε. Έβρου, ενεργοποιήθηκε μεικτό κλιμάκιο, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αν. Μακεδονίας & Θράκης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν.
Ο Αρχηγός του Π.Σ. δήλωσε ότι, το τελευταίο 48ωρο (14-16) εκδηλώθηκαν δεκαπέντε (15) δασικές πυρκαγιές στην Π.Ε. Έβρου, στους Δήμους: Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών ο αριθμός ενάρξεων είναι πρωτόγνωρος σε σχέση με τα κλιματικά δεδομένα της εποχής.
Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή και επαγρύπνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα, κάθε νέα εκδήλωση πυρκαγιάς, αλλά και να διερευνηθούν τα αίτια πρόκλησής τους.