Ερώτηση βουλευτών ΝΔ για το ειδικό τέλος ακινήτων
1. Με το άρθρο 53 του Ν. 4021 / 03.10.2011 (Φ.Ε.Κ. 218 Α΄) επιβλήθηκε το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) υπέρ του Δημοσίου στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση δομημένες επιφάνειες των ακινήτων.
Προβλέφθηκε επίσης η είσπραξή του να γίνεται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών, οι οποίοι θα προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος στις περιπτώσεις που δεν καταβληθεί το τέλος αυτό.
Ήδη, δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα απειλούνται να μείνουν χωρίς ρεύμα (αγαθό απόλυτα απαραίτητο στη σύγχρονη κοινωνία μας) αφού αδυνατούν να πληρώσουν έστω και την αξία του ρεύματος, στα δε γραφεία της Δ.Ε.Η. καθημερινά οι ουρές για διακανονισμό είναι ατελείωτες.
Το πρόβλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, δεδομένης της ύφεσης της οικονομίας, της πρωτοφανούς ανεργίας και της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων από τις συνεχείς περικοπές και τους νέους φόρους, οι δε κάτοικοι των λαϊκών συνοικιών και κυρίως τα μέλη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση.
2. Η ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση και η ύφεση που πλήττει τη χώρα μας εδώ και δύο χρόνια, έχει οδηγήσει ήδη στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα δε επιμέρους σχετικά στοιχεία καταγράφουν συνεχώς νέα ρεκόρ.
Στις γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, τα λουκέτα καθημερινά όλο και αυξάνονται, μερικοί, δε, κλάδοι πραγματικά εξαφανίζονται.
Τα υψηλά ενοίκια, η υπέρμετρη φορολόγηση, η δραστική μείωση της καταναλωτικής δύναμης των νοικοκυριών και η γενική απροθυμία των τραπεζών να διοχετεύσουν ρευστότητα στην οικονομία, καθιστούν ήδη δύσκολη την παράταση λειτουργίας πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων,
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα οι παραπάνω επιχειρήσεις να είναι αδύνατο να εξυπηρετήσουν τυχόν δάνεια που είχαν λάβει και κυρίως τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτών των «μικρών επιχειρηματιών» είναι τίμιοι επαγγελματίες που καταστρέφονται από τη συγκυρία, με αποτέλεσμα να μη δύνανται να λάβουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Η αδυναμία αυτή τις οδηγεί σε πραγματική ασφυξία ενώ η συναλλακτική καχυποψία κυριαρχεί και η μόνη διέξοδος είναι το οριστικό κλείσιμο, ενέργεια που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη χειμαζόμενη οικονομία και θα καταστήσει ανέργους και άλλες πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας.
Ύστερα από τα παραπάνω :
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1α) Τι προτίθεται να πράξει για να αρθούν οι αδικίες και να αμβλυνθούν οι δραματικές επιπτώσεις από την επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα ;
1β) Εάν είναι στις προθέσεις του να απαλλαγούν από την υποχρέωση ή τουλάχιστον να υπαχθούν στο χαμηλότερο συντελεστή του 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν μόνο Α΄ κατοικία μέχρι 100 τ.μ. σε περιοχές με τις χαμηλότερες τιμές ζώνης, λαμβάνοντας, φυσικά, υπόψη οικογενειακά και εισοδηματικά κριτήρια ;
2α) Τι προτίθεται να πράξει ώστε να αποτραπεί η διαφαινόμενη εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα και την σχεδόν πλήρη κατάρρευση του εμπορίου ;
2β) Εάν είναι στις προθέσεις του να λάβει μέτρα επανεκκίνησης της αγοράς, χωρίς επιβάρυνση για το δημόσιο, όπως με το να διευκολύνει τους παραπάνω, επιτρέποντας να τους χορηγηθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, με προσωρινό πάγωμα των παλαιότερων υποχρεώσεών τους (για τις οποίες ήδη υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης), εφόσον τακτοποιήσουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους των τελευταίων 2 – 3 μηνών ;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
1. Γιάννης Ιωαννίδης
2. Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος
3. Kαριπίδης Αναστάσιος
4. Τζαβάρας Κωνσταντίνος
5. Καρασμάνης Γεώργιος
6. Λεονταρίδης Θεόφιλος
7. Καμμένος Πάνος
8. Βόζεμπεργκ Ελίζα
9. Κόλλια Μαρία
10. Κόλλιας Κωνσταντίνος
11. Χαλκίδης Μιχαήλ
12. Μουσουρούλης Κωνσταντίνος
13. Καράογλου Θεόδωρος
14. Τσιάρας Κωνσταντίνος
15. Γιαννάκης Μιχαήλ
16. Τζίμας Μαργαρίτης
17. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος
18. Καλαφάτης Σταύρος
19. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος
20. Σταμάτης Δημήτρης
21. Αναστασιάδης Σάββας