Του Γιώργου Ματζαρίδη
Η φωτογραφία είναι η δυνατότητα να παγώσει μια στιγμή, να αποτυπωθεί σε ένα κομμάτι χαρτί, μένοντας αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου επαναφέροντας μνήμες του τότε στο τώρα, δίνοντας την ευκαιρία στον εκάστοτε παρατηρητή να ταξιδεύει στα έγκατα του παρελθόντος ξαναζώντας, αλλά και αναθεωρώντας τις όποιες επιλογές του.
Η επαφή με μια παλιά ξεχασμένη φωτογραφία αποτελεί στην ουσία επαφή με εκείνη την στιγμή, εκείνη την εμπειρία. Ατελείωτες οι φορές που μια απλή εικόνα, προϊόν της τόσο απλής μα και συνάμα πολύπλοκής λειτουργίας του κλείστρου της κάμερας έρχεται να μας υπενθυμίσει το ποιοί είμαστε, πως πράττουμε και που τελικά σφάλουμε.
Μια εικόνα παρέχει γνώση και πληροφορία, μεταδίδει ειδήσεις και νέα, επηρεάζει γεγονότα και καταστάσεις, προκαλεί αντιδράσεις, παρακινεί μάζες, διαπομπεύει καθεστώτα, ιδεολογίες και θρησκείες, μεταφέρει συναισθήματα, πληροφορεί για την προσωπικότητα του δημιουργού της, ευαισθητοποιεί και συνταράσσει ακόμα και τον πιο ασυνείδητο που στο βωμό της δικής του και μόνο καλοπέρασης αδιαφορεί παντελώς για τον κόσμο που τον περιβάλλει. Έτσι άλλοτε ζωντανεύει και εξυψώνει, κι άλλοτε σκοτώνει και γκρεμίζει, δίκαια, μα ίσως και άδικα.
Πέρα από τα παραπάνω η φωτογραφία μπορεί να έχει άλλο ύφος και χροιά, ειδικότερα όταν είναι προϊόν της συστηματικής ενασχόλησης ενός ανθρώπου με την τέχνη αυτήν. Αντικείμενα και συμβάντα παρουσιάζονται από διαφορετική σκοπιά με αποτέλεσμα την ανάδειξη λεπτομερειών που το ανθρώπινο μάτι δεν είναι ικανό να μαγνητίσει και να αποκωδικοποιήσει με μία στιγμιαία μάτια, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την βαθύτερη έννοια της γύρω πραγματικότητας.
Η φωτογραφία πράγματι είναι πολλά…
Όμως συγκεκριμένα, τι ;