Βιβλίο – Νέο κυκλοφορία: Σκόρσο της Μαρία Φαρμάκη
Στο «Σκόρσο», κράμα ιστορικού και κοινωνικού μυθιστορήματος, οι τρεις αλλεπάλληλοι σεισμοί τον Αύγουστο του 1953 στο Αργοστόλι δεν θα σταθούν μόνο η αφορμή της αφήγησης, αλλά και το ιστορικό γεγονός γύρω από το οποίο πλέκεται ολόκληρος ο μυθιστορηματικός ιστός του βιβλίου.
Ο σεισμός! Μια τερατώδης αντικειμενική συνθήκη που θα προκαλέσει τις αντοχές των ηρώων, των δημιουργημάτων, της ιστορίας τους. Θα κεντρίσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησής τους, για να επιβιώσουν, να κερδίσουν τα δίκαια ή τα άδικα που τους μοίρασε η ζωή, να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.
Στον σπασμωδικό τους αγώνα οι κάτοικοι του Αργοστολιού θα υποπέσουν σε λάθη ή θα υποκύψουν σε πάθη. Θα αναζητήσουν τη συνδρομή του έρωτα, για να τους θεώσει. Οι λιγότερο ευνοημένοι θα ακουμπήσουν την παλάμη στον διπλανό τους, κι έτσι ως υπεράνθρωποι θα αυτοοργανωθούν, για να δημιουργήσουν μια δική τους συνοικία, τα Ποβεράτα, τη συνοικία των φτωχών… Άλλοι θα εγκαταλείψουν την πατρίδα σε αναζήτηση μιας νέας στην Αυστραλία και στην Αμερική.
Τα δεινά τους κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά για εξήντα περίπου χρόνια προκαλώντας δύσκολες διαδρομές και αδιέξοδα στους νεότερους. Έτσι, όλοι ανεξαιρέτως γίνονται τραγικοί ήρωες μιας τραγωδίας που νομοτελειακά θα πορευτεί προς τη δικαίωση, τη συγχώρεση, την κάθαρση. Με όποιον τρόπο, διαφορετικό για τον καθένα.
Η συγγραφέας, Μαρία Φαρμάκη, λέει για το «Σκόρσο» μεταξύ άλλων: «Ανάμεσα στην επίγεια κόλαση και στον επίγειο παράδεισο μετεωρίζεται ο άνθρωπος διαχρονικά. Όταν η ατομική μνήμη αισθητή και αδιόρατη διασταυρώνεται με τη συλλογική, όταν το παρελθόν εγκιβωτίζεται στο παρόν με ρυθμιστικό τρόπο -καταστροφές, παρελθούσες απώλειες, τραύματα, αλλά και επιλογές- τότε ο άνθρωπος μάχεται να ξεπεράσει τις υπαρξιακές του αγωνίες και ανάγκες κατά πώς μπορεί. Να πλησιάσει τον Παράδεισο. Κι αν δεν το μπορεί, αντλεί παρηγοριά από το όνειρο, για να γλυκάνει την κόλασή του ή δύναμη από τον αγώνα του, για να μη λυγίσει…».
Ο συγγραφέας-επιμελητής του «Σκόρσο», Τάσος Αγγελίδης-Γκέντζος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το μυθιστόρημα της Φαρμάκη δε μιμείται κάποιο άλλο έργο! Το ύφος της φαντάζει μοναδικό και η ποιότητα του λόγου της αξιοθαύμαστη!»
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: “Στο Αργοστόλι μετά τους τρεις καταστροφικούς σεισμούς τον Αύγουστο του 1953 η ισορροπία της ιστορίας των κατοίκων διαταράσσεται. Άλλοι χάνουν τη ζωή τους, άλλοι μεταναστεύουν. Οι περισσότεροι όμως μένουν στον τόπο τους και εκεί παλεύουν με τα προαιώνια τρωκτικά της ανθρώπινης ψυχής. Η συνθήκη και οι συγκυρίες, η φτώχεια, ο εαυτός τους, τα πάθη και τα λάθη τους, ο έρωτας, η ανοχή, η αντοχή, η πρόκληση. Όλα απέναντί τους, για να τους ενώνουν ή να τους διχάζουν. Σκόρσο! Στη δίνη του ένα τσούρμο άνθρωποι από τους λιγότερο ευνοημένους ψάχνουν τη σωτηρία στη συλλογική προσπάθεια και δημιουργούν μια δική τους κοινότητα, τα Ποβεράτα. Ο Σόλωνας, ο Γαβρίλης, ο Γεράσιμος, ο Αναστάσης ανάμεσά τους. Η νόνα Ασημίνα και η Μαρκέλλα, ο Βενέτης και η Πανωραία, ο Δημητράκης και η Ρωξάνη, η Ριρίκα, ο Κουρλογέρακας…, ο καθένας στο δικό του σκόρσο ψάχνουν τον Παράδεισο ή τουλάχιστον την πιο γαλήνια Κόλαση. Η αναζήτηση όλων μια περιπέτεια που συνεχίζεται στις επόμενες γενιές και διαρκεί περισσότερο από εξήντα χρόνια. Μέχρι το 2011. Κληρονομιά που παραδίδεται στον Χαρίτο και την Ελευθερία, για να βιώσουν τα δικά τους αδιέξοδα…”
Το «Σκόρσο» είναι διαθέσιμο σε φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Μαρία Φαρμάκη γεννήθηκε και ζει στην Καβάλα. Υπήρξε για δεκαετίες φιλόλογος σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κατάφερε να «παντρέψει» τη λογοτεχνία με το θέατρο, δημιουργώντας μαθητικές ομάδες με τις οποίες συμμετείχε και σε πανελλαδικούς διαγωνισμούς θεάτρου. Συνεργάστηκε με το Ταμιείον Θράκης στη Διαπολιτισμική και Διεκπαιδευτική κατασκήνωση στα Άβδηρα της Ξάνθης. Στο πλαίσιο της προβολής και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, δίδαξε γλώσσα και αρχαία ελληνική τραγωδία σε εφήβους από διάφορες περιοχές, όπως Ρουμανία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ιορδανία κ.ά. Έχει γράψει μια ποιητική συλλογή, από την οποία δέκα ποιήματα έχουν συμπεριληφθεί στην ανθολογία «Εκκύκλημα», που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Καβάλας. Το 2013 είχε κυκλοφορήσει το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Αλήθειες Παράλληλες» από τις εκδόσεις «Άνεμος».
*Σκόρσο: αποτελεί ιδιωματισμό της Κεφαλονιάς και σημαίνει τράνταγμα, ταρακούνημα.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Εκδότης: Ρώμη
Αριθμός σελίδων: 398
ISBN: 9606550052
Έτος έκδοσης: 2020
Πλάτος (cm): 14
Ύψος (cm): 21
Συντελεστές: Φαρμάκη, Μαρία