«Οι μέρες προβολής των ταινιών των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα ξεκινήσουν την Δευτέρα, 14 και θα διαρκέσουν ως την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011 με ελεύθέρη την είσοδο όπως κάθε χρόνο» τονίζει μιλώντας στη «Γνώμη» η Αντιπρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης κα Κούλα Καφετζή, με αφορμή την άφιξη των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην πρωτεύουσα του Έβρου, ενώ προσθέτει πως «Οι ταινίες του Φεστιβάλ έρχονται παρά την κρίση και τις δυσκολίες, και μάλιστα φαίνεται πως η κρίση δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα αφού θα γίνουν σε περισσότερες πόλεις της περιφέρειας απ’ ότι στο παρελθόν».

Η Αλεξανδρούπολη στήριξε το θεσμό…
«Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις για την Αλεξανδρούπολη αποτελούν  ένα θεσμό για την πόλη μας που στηρίζεται εδώ και χρόνια» υπογραμμίζει η αντιπρόεδρος της ΚΛΑ και εξηγεί ότι «οι εκδηλώσεις αυτές αγαπήθηκαν και υποστηρίχθηκαν από το κοινό και απ’ όλες τις τοπικές αρχές, ενώ σήμερα φαίνεται να διαδίδεται και στις γειτονικές πόλεις. Η μαγεία του κινηματογράφου μεταφέρεται από την μια πόλη στην άλλη, και αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση. Θα πάρουμε και πάλι μια γεύση και μια εικόνα από τον πολιτισμό για ότι συμβαίνει στον κόσμο. Είμαστε σίγουροι πως φέτος ακόμα περισσότερο οι άνθρωποι βρίσκουν αποκούμπι και απαντούνε στην κρίση με τον ταξίδι στον κινηματογράφο. Είναι μια σημαντική διαφυγή» καταλήγει.

Το πρόγραμμα των Περιφερειακών  Εκδηλώσεων του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011
19.00    Σούπερ Δημήτριος – Γεώργιος Παπαϊωάννου, Ελλάδα, 2011, 109′
Σ’ ένα παράλληλο, σουρεαλιστικό σύμπαν, η Θεσσαλονίκη έχει τον δικό της προστάτη υπερήρωα: τον Σούπερ Δημήτριο. Μεταμφιεσμένος ως Δημήτρης Χριστοφορίδης, δημοσιογράφος του περιοδικού Χρυσή Ιερουσαλήμ, μάχεται για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το ελληνοχριστιανικό ιδεώδες. Ένα βράδυ, ο χειρότερος εφιάλτης της πόλης επιστρέφει. Ο Κάπτεν Φ.ΡΟΜ είναι πάλι εδώ, για να διεκδικήσει αυτό που προσπαθεί να πετύχει εδώ και χρόνια: να τον αναγνωρίσουν όλοι με το πραγματικό του όνομα· το όνομα που του αξίζει· το όνομα που του ταιριάζει. Οι δύο ήρωες παρασύρονται σε μια σύγκρουση που τσαταλιάζει τα νεύρα του θεατή μέχρι την τελική κορύφωσή της, σε μια αρχετυπική μάχη μεταξύ του καλού και του κακού.
21.00    Το όνειρο του Άνταλμπερτ (Adalbert’s Dream) – Γκαμπριέλ Ακίμ, Ρουμανία, 2011, 101′ Τμήμα: Ματιές στα Βαλκάνια-Κυρίως Πρόγραμμα
Το Όνειρο του Άνταλμπερτ είναι μια μαύρη κωμωδία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν σ’ ένα κομμουνιστικό εργοστάσιο της Ρουμανίας, τη δεκαετία του ’80. Η αναπαράσταση ενός εργατικού ατυχήματος προκαλεί ένα πραγματικό, καθώς ο εργάτης που παίζει το ρόλο του θύματος κόβεται στο χέρι. Η ιστορία εκτυλίσσεται το Μάιο του 1986, την επέτειο της ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και μία μέρα μετά την ιστορική νίκη της Στεάουα Βουκουρεστίου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο βασικός χαρακτήρας, ο Ιούλικα, είναι ένας τεχνικός που βρίσκει τον μπελά του όταν του ζητούν να προβάλει δύο προπαγανδιστικές ταινίες για την ασφάλεια στην εργασία στη γιορτή που θα γίνει στο εργοστάσιο.
22.45    F.L.S. – Θάνος Τσαβλής, Ελλάδα, 2011, 76′
Στο κοντινό μέλλον, ένας άνδρας συμμετέχει στο τουρνουά F.L.S., όπου δολοφόνοι απ’ όλο τον κόσμο μάχονται για δόξα και χρήμα. Με ελάχιστες πιθανότητες να τα καταφέρει, θα πρέπει να κερδίσει ίσως την τελευταία μάχη της ζωής του.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011
19.00    Σωτηρία – Ιάσων Τζαβέλλας, Ελλάδα-Κύπρος, 2011, 91′
20.45    Η Αφροδίτη στην αυλή – Τηλέμαχος Αλεξίου, Ελλάδα-Γερμανία, 2011, 61′
22.00    Press – Σεντάτ Γιλμάζ, Τουρκία, 2010, 100′

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου
20.00    Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια – Αλέξης Τσάφας, Ελλάδα-Πράσινο Ακρωτήριο, 2010, 85′
21.45    Συνείδηση (Vicdan) – Ερντέν Κιράλ, Τουρκία, 2008, 94′

info
Oι Περιφερειακές Εκδηλώσεις του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνουν 8 ταινίες (5 ελληνόγλωσσες και 3 ξενόγλωσσες). Οι προβολές θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, από Δευτέρα 14 ως και την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου . Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα http://www.kla.gr

Ιωάννα Παρασχάκη

Εφ. «Η Γνώμη»