Β ΕΛΜΕ Έβρου: Το σχολείο μετατρέπεται σε κέντρο στείρας απόκτησης βασικών δεξιοτήτων
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας στις 12:30 θα πραγματοποιήσει η Β ΕΛΜΕ Έβρου. Σε ανακοίνωση της ΕΛΜΕ τονίζεται:
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
Λίγες μόνο ημέρες μετά την ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων.
Χωρίς καμία επιστημονική ή παιδαγωγική τεκμηρίωση το υπουργείο καταργεί μαθήματα και σχολικά βιβλία που ελάχιστα πρόλαβαν να διδαχθούν, αιφνιδιάζοντας για ακόμη μία φορά τη σχολική κοινότητα. Η λογική που επικράτησε για τις αλλαγές αυτές είναι ξεκάθαρη: στο Δημόσιο Σχολείο πρέπει να ελαχιστοποιηθεί το κόστος της παρεχόμενης εκπαίδευσης και να μειωθεί ακόμα περισσότερο το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Συγκεκριμένα, το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, με τόσα χρήσιμα γνωστικά αντικείμενα για τη διαπαιδαγώγηση εφήβων (διατροφή, αγωγή υγείας, διαπροσωπικές σχέσεις, πολιτιστική, κοινωνική περιβαλλοντική και οικονομική αγωγή κλπ.) εξαφανίζεται από το ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων.
Οι Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες, μέσω συνοπτικών διαδικασιών, άνευ διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς Κοινωνικών Επιστημών, εξοβελίζονται από τον κορμό του ωρολογίου προγράμματος στερώντας από τους μαθητές του Λυκείου θεμελιώδεις γνώσεις, πολύτιμες για την κατανόηση της σύγχρονης κοινωνίας μέσα στην οποία καλούνται να υπάρξουν δρώντας ως υπεύθυνοι και δημοκρατικοί πολίτες. Με τον εξοβελισμό των μαθημάτων αυτών από το Λύκειο η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στερεί συνολικά από τη νέα γενιά, τη δυνατότητα κατανόησης και ερμηνείας των σύνθετων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, που συντελούνται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία είναι απαραίτητο οι μαθητές να εφοδιάζονται με γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν σε μια περίπλοκη πραγματικότητα, μένουν έκθετοι, χωρίς πολιτική παιδεία, που καλλιεργεί την υπευθυνότητα, τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη μέσα σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Η παντελής απουσία επίσης, μαθημάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας από το Λύκειο, καταδεικνύει την αντίληψη που έχει το Υπουργείο Παιδείας για την καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής των αυριανών πολιτών. Η επαφή με τις τέχνες και τον πολιτισμό φαίνεται πως δεν απασχολεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καθώς, όχι μόνον, δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες, αλλά ούτε καν στα ψιλά γράμματα των νέων ωρολογίων προγραμμάτων.
Η κατάργηση επίσης των Ερευνητικών Δραστηριοτήτων από το Λύκειο στερεί τη δυνατότητα της εμπλοκής των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία με ένα εναλλακτικό τρόπο, όσο και από συγκεκριμένες ειδικότητες, πολύτιμο ωράριο.
Αντί να οδεύουμε λοιπόν προς ένα σχολείο ουσιαστικών γνώσεων και ολόπλευρης μόρφωσης, το οποίο φέρνει σε επαφή τους μαθητές με την κοινωνία, την ιστορία, το περιβάλλον, την τέχνη και τον πολιτισμό και που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες, παρακολουθούμε τη σταδιακή ολίσθησή του σε ένα «κέντρο» στείρας απόκτησης βασικών «δεξιοτήτων» όπως καθορίζονται από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.
Είναι δεδομένο ότι από τον Σεπτέμβρη χιλιάδες συνάδελφοί θα κριθούν υπεράριθμοι, ενώ οι αναπληρωτές των αντίστοιχων ειδικοτήτων κινδυνεύουν με απόλυση!
Για όλα τα παραπάνω ο κλάδος οφείλει να είναι στις επάλξεις.
Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 12.30 στην πλατεία Ν.Ορεστιάδος.
Ζητούμε από την ΟΛΜΕ να προχωρήσει άμεσα σε Γ.Σ. προέδρων, ώστε να συνεχιστούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου.
Το φθηνό σχολείο των περικοπών δεν αξίζει στους μαθητές μας!
Αγωνιζόμαστε για:
Πλήρη μορφωτικά δικαιώματα για όλους τους μαθητές.
Μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα τώρα.
Πλήρη διασφάλιση των εκπαιδευτικών θέσεων όλων των συναδέλφων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
Μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου Κεραμέως.
Η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», η πολιτική των απολύσεων, δεν θα περάσει!
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Η Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Γιαννάτου Κική Γεωργουσίδου Μαρία