Παρεμβάσεις εξωραϊσμού στο πάρκο Εγνατία
Γράφει η Κική Ηπειρώτου
Στη συνεδρίαση της δημοτικής κοινότητας Αλεξανδρούπολης έφτασε το θέμα της εικόνας που παρουσιάζουν τα πεύκα στο πάρκο Εγνατία, με το οποίο είχε ασχοληθεί στο πρόσφατο παρελθόν και η εφημερίδα μας, μετά από παράπονα αναγνωστών. Το θέμα συζητήθηκε παρουσία και του αρμόδιου αντιδημάρχου Θ. Γιαννέλου και εκφράστηκε ο προβληματισμός όλων των πλευρών, για το τι μέλλει γενέσθαι για τον βασικότερο πνεύμονα πρασίνου του αστικού ιστού της πόλης μας. Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα πεύκα, ιδιαίτερα στη νοτιοδυτική πλευρά του πάρκου, εκεί που βρίσκονται σήμερα τα δύο ξενοδοχεία, είναι θλιβερή. Μεγάλο μέρος τους έχει αποξηρανθεί, καθώς στέκουν ταλαιπωρημένα από το πέρασμα του χρόνου. Άλλωστε, το πάρκο Εγνατία υπάρχει από το 1897 ως σήμερα και τα πεύκα φυτεύτηκαν εκεί από το 1930.
Στη συνεδρίαση της δημοτικής κοινότητας ήταν εμφανής ο προβληματισμός όλων για την εικόνα του πάρκου. Αυτό που συμφώνησαν όλοι είναι πως δραστικές λύσεις, στην παρούσα φάση, δεν είναι εφικτές. Δεν μπορεί να ξηλωθούν τα πεύκα και να φυτευτούν άλλα, δίχως να έχει προηγηθεί μία μελέτη υπό τη συνεργασία δήμου και δασαρχείου.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο κ. Γιαννέλος σημείωσε πως ελλείψει και εργατικών χεριών, το μόνο που μπορεί να γίνει, στο άμεσο μέλλον, είναι να υπάρξουν κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις, ήτοι κλαδέματα στα σημεία που εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σύμφωνα μάλιστα με δασολόγους, το πρόβλημα στα πεύκα δεν οφείλεται σε κάποια ασθένεια, αλλά στο γεγονός ότι δεν οξυγονώνονται όπως θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια. Πάντως, σε περίπτωση που προχωρήσει η εκπόνηση μίας μελέτης για απομάκρυνση κάποιων πεύκων και τοποθέτηση άλλων δέντρων, υπάρχει η σκέψη να μην επανατοποθετηθούν πεύκα, αλλά κάποιο άλλο δέντρο, φιλικότερο προς το περιβάλλον και ανθεκτικότερο.
«Θα προχωρήσουμε σ’ ένα σωστό κλάδεμα, να απομακρύνουμε τα ξερά, ίσως κι επικίνδυνα σημεία των πεύκων και σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, σε συνεργασία με το δασαρχείο, ίσως αποφασίσουμε την απομάκρυνση κάποιου δέντρου και την αντικατάστασή του με κάτι άλλο, όχι όμως με πεύκο. Θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο είναι υπαρκτό, πρέπει όμως να τεκμηριώσουμε επιστημονικά τις λύσεις, με τη συνεργασία δασολόγων και οικολόγων. Θα μελετήσουμε σε βάθος όλες τις λύσεις».
Εφ. «Η Γνώμη»