Ο εγκλεισμός, η ταλαιπωρία, η απότομη αλλαγή, ο φόβος για τον κορονοϊό που νομίζω ότι ήταν το μόνο που κατάφερε να μας κάνει να πειθαρχήσουμε μπαμ και κάτω σε μία νέα πραγματικότητα με σκληρά και απίθανα μέτρα.
Οι σχέσεις άλλαξαν, άλλοι μιλούν κάθε μέρα στο τηλέφωνο με ανθρώπους που ίσως να μιλούσαν και μία φορά στις 15 μέρες, άλλοι εκτίμησαν ξανά την μαγειρική της συντρόφου τους ή έμαθαν να μαγειρεύουν, άλλες εξάντλησαν τα αποθέματα της ξηρής μαγιάς με αποτέλεσμα στα σπίτια και να υπάρχουν δράματα και το διαδίκτυο να γεμίζει με απίθανα άρθρα για την εξάντληση της μαγιάς. Είχαν προηγηθεί τα εξαντλημένα αντισηπτικά για τους ίδιους λόγους.

(Θερμή παράκληση,  μην στενοχωρείτε τις νοικοκυρές και ακόμη κι αν ξεσπάσουν, δώστε δίκιο. Άλλωστε πάντα η νοικοκυρά θα έχει το πάνω χέρι στο σπίτι!)

 

 

Πολλά πλέον έχουν εξαντληθεί.
Για πολλά δεν υπάρχουν αποθέματα.
Πολλά φαίνεται ότι αλλάζουν και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο.

Γιατρός δεν είμαι γιατί δεν με έκαναν, γιατρός δεν μπορώ να το παίξω, όμως γιατροί φαίνεται ότι δίνουν πλέον τις κατευθύνσεις για το πως και το πότε θα βγούμε από αυτή την κατάσταση.
Οι γιατροί προτείνουν κι άλλοι αποφασίζουν.
Τις αποφάσεις όμως ας μη γελιόμαστε, δεν τις παίρνουν έτσι απλά οι κυβερνήσεις.
Κι αυτές διαβουλεύονται. Τουλάχιστον συζητούν με άλλες κυβερνήσεις, με παγκόσμιους οργανισμούς, με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις τελευταίες μέρες, με τσαντίζουν ακόμη και οι εφημερίδες.
Όλο για τον κορονοϊό γράφουν, γιατί αυτός πουλάει.
Θα σας πω από τώρα τα άλλα πρωτοσέλιδα, όταν θα σταματήσει να πουλάει η παλιοασθένεια.
Οικονομικό θαύμα κατάφερε η Ελλάδα (φιλοκυβερνητικό ΜΜΕ)
Η κρίση μαστίζει τη χώρα (αντιπολιτευόμενο ΜΜΕ)

Η αλήθεια βέβαια ότι η κρίση θα μας πατήσει όλους. Και θα μας πατήσει όχι γιατί στην Ελλάδα δεν θα ξαναπάρει μπρος η αγορά, αλλά γιατί θα αργήσει να πάρει καιρό μπροστά η αγορά, με έναν από τους βασικότερους αρνητικούς παράγοντες τον τουρισμό.

Δεν έχω σκοπό να κουράσω, ούτε να αναλύσω πράγματα που τα έχουν γράψει όλοι, και για εσένα λέω φίλε αναγνώστη.
Απλά μία ευχή θέλω να κάνω, κάπως μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη.

Πριν βγούμε από τα σπίτια μας, να βρούμε τη δική μας ανάσταση, τα δεσμά απ’ τα οποία θέλουμε να ελευθερωθούμε, αλλά κυρίως, ειδικά από φέτος, να ξεκινήσουμε τη δική μας επαναγωγή.

Η επαναγωγή ήταν Βυζαντινός νόμος, που όριζε ότι ο αυτοκράτορας έπρεπε να απελευθερώνει τα χαμένα εδάφη (η των απολεσθέντων ανάκτησις).

Να απελευθερώσουμε λοιπόν αυτά που πρέπει, όχι μόνο από την ψυχή μας, αλλά από τη ζωή, η οποία θα επανέλθει σύντομα, διατηρώντας πάνω και πρώτα απ’ όλα την οικογενειακή γαλήνη.

Γιάννης Τομαδάκης