“Εν αρχή ην τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών”

Των Χρήστου Κηπουρού και Πασχάλη Χριστοδούλου *

xrkipouros@gmail.com pashalsf@gmail.com

Κατά τη φετινή επέτειο της κουρδικής άνοιξης του Newroz, και του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτού του ιστορικού λαού, και επέκεινα της Ελευθερίας της Ανθρωπότητας, οφείλει κανείς να απευθυνθεί στους πενήντα Ευρωπαίους που προσυπέγραψαν γραπτό με τίτλο «Ποια είναι η αξία της Ευρώπης, εάν καταστεί εχθρός του δικαιώματος ασύλου»; που δημοσίευσε η Monde. 1 Κυρίως όμως οφείλει να απευθυνθεί στους εξ αυτών συριζογενείς Έλληνες.

Αυτοί λοιπόν στην επιλεγμένη χρονική στιγμή της δημοσίευσης του κειμένου, εν μέσω των επιχειρούμενων ήπιων εισβολών των μεταναστών και των προσφύγων, και με την επικουρία των Τούρκων τζανταρμάδων καταδρομέων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κι επιπλέον κατά την αμέσως επομένη της συνάντησης των εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών θεσμών με τον Τούρκο Πρόεδρο στις Βρυξέλλες, δεν μπορεί παρά να είχαν ως προμετωπίδα, τη σαφή στήριξη ενός διακινητή, μετά της υπονοούμενης καθαίρεσης του γνωστού φράχτη του Έβρου. Επί της ουσίας, συνέταξαν ένα γραπτό-δώρο στον Ερντογάν.

Οπότε οφείλει κανείς να τους πει ότι είναι σαν να ύψωσαν, όχι φράχτη, αλλά ολόκληρο σινικό τείχος απέναντι στο άσυλο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Γιατί αν στην Ελλάδα, στα μέσα της πρώτης χιλιετίας προ Χριστού, γεννήθηκε η Δημοκρατία, στην επονομασθείσα από τους αρχαίους Έλληνες με το Ελληνικό όνομα Μεσοποταμία, γεννήθηκε το έτος 2350 προ Χριστού, η πρώτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνθήκη στην οικουμένη και η πρωτόλεια για την οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. το 1948, μετά Χριστόν. Ούτε λίγο ούτε πολύ, σαράντα τρεις αιώνες πριν από το οικουμενικό αυτό σύνταγμα.

Ότι εκεί κατοικούν ακόμη και σήμερα δεκάδες εκατομμύρια ενός ιστορικού λαού, μόνο που δεν έχουν κανένα ανθρώπινο δικαίωμα. Και ότι η αγνόησή του από τους συντάκτες του κειμένου, μετά της όποιας πολιτικής Ελλάδας, ταυτίζεται με τη στήριξη του θύτη, αν όχι και με τη συνέργεια. Αυτή είναι η Ελλάδα που οι εκπρόσωποί της πράττουν καταδόσεις, άλλοτε προσκυνούν στην Άγκυρα, άλλοτε χορεύουν στη Σμύρνη, άλλοτε χαριεντίζονται μοιράζοντας με φασίστες ομολόγους τριαντάφυλλα στην ίδια πόλη, και άλλοτε τραγουδούν στην Αττάλεια, όταν δεν αναμηρυκάζουν τα όμοια. Και όλα αυτά είναι που επιτρέπουν, αν δεν σιγοντάρουν την ανεμπόδιστα επιχειρούμενη και επί δεκαετίες συνεχιζόμενη γενοκτονία μετά απορφανισμού του ίδιου αυτού λαού, προς μεγάλη χαροποίηση των Τούρκων αυτουργών.

Ο επί εικοσαετία επικεφαλής των οποίων, μπορεί να υποκρίνεται το νέο Πόντιο Πιλάτο και τον αθώο από του αίματος, και μπορεί να είναι Πόντιος στην καταγωγή και προαγωγός λαών στην αγωγή, με τους συμπατριώτες του από τη Ριζούντα του Πόντου, γόνους από χριστιανούς παππούδες να έχουν γίνει οι πιο φανατικοί ισλαμιστές προσκυνητές της Μέκκας, εξ ων και η σημερινή μαζική τους καραντίνα, λόγω κορωνοϊού, όμως δεν έπαψε να είναι τρισχειρότερος του Πιλάτου, κατά τη σταύρωση, ημέρες που είναι, ενός συλλογικού Ιησού που αποτελεί ο ιστορικός Κουρδικός λαός. Λίγο όμως πριν από την Ανάσταση, όπως γίνεται σύμφωνα με τις γραφές.

Κατά τα άλλα, αν ζούσε σήμερα ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, θα εμπλούτιζε τα κουρσάρικα γραπτά του, με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους Ερντογάν, αντί για τους Ιταλούς Νίξον που έγραφε. Και ότι αντίθετα με το τέλος των πυγολαμπίδων στη δική του χώρα, εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο, και πιο πέρα, στην Κουρδική χώρα, θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να πληθύνονται, πριν να την πλημμυρίσουν με το φως μυριάδων πυγολαμπίδων, προς μεγάλη θλίψη αυτουργών και συνεργών.

Όσον αφορά τώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, όφειλε στα πλαίσια μιας έμπρακτης αυτοκριτικής της, να θέσει για άλλη μια φορά προ των ευθυνών της την τουρκική στάση που προσβάλει όλες τις αρχές του ανθρωπισμού, την ίση μεταχείριση και τα δικαιώματα των προσφύγων, όπως ορίζονται από τη συνθήκη της Γενεύης, καθώς και το χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ένωσης, και να απαιτήσει συμμόρφωση.

Εμείς απλά θα συμπληρώσουμε ότι εν αρχή ην τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών, για να θυμηθούμε και την Αττική σύνταξη. Αλλά και την εις βάρος του δικού μας λαού σύνταξη των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κυρίως των προθέσεων για την επίλυση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, με δια ταύτα, την ίδρυση hotspots σε Ελληνικά νησιά, αντί για την Τουρκία.

Έτσι η νέα συμφωνία για τους καταυλισμένους στο Παζάρ Κουλέ, μετανάστες και πρόσφυγες, δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από τη δημιουργία hotspot στο ίδιον αυτό τόπο. Στη γνωστή, παλιά Ορεστιάδα. Ακόμη και αν απαιτηθεί από την Ευρώπη να καταβάλει το τίμημα της αγοράς ή ενοικίου αυτού του χώρου. Τα ίδια να γίνουν και σε άλλα σημεία της Τουρκικής επικράτειας.

Τα hotspots στα Ελληνικά νησιά δεν τα προτείναμε βέβαια εμείς. Άλλοι αποδέχθηκαν τις περί αυτών Ευρωπαϊκές και Γερμανικές επιλογές. {Εικ. 1.} Άλλο τώρα αν οι «ναι σε όλα» Πρωθυπουργοί 2 ρητορικά επαναλάμβαναν, ότι επιθυμούν να γίνουν στην Τουρκία, ενώ ήταν η ίδια η Ελλάδα που αναγνώριζε τη γείτονα, ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης, με τους ημεδαπούς επιτρόπους του μεταναστευτικού να διατείνονται ότι δεν μπορούν να γίνουν hotspots στην Τουρκία. 3

Και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να κινδυνεύουν να γίνουν κουτόφραγκοι, που ποτέ δεν υπήρξαν τέτοιοι, όταν πείθονται από την Τουρκική θεωρία σύμφωνα με την οποία η γειτονική χώρα ναι μεν προσυπέγραψε το 1951 τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, όμως έθεσε και έναν αστερίσκο, σχετικά με τον περιορισμό της αναγνώρισης προσφυγικού δικαιώματος και χορήγησης ασύλου, μόνο για τους Ευρωπαίους πολίτες που προέρχονται από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου είχε γίνει μέλος, δυο χρόνια νωρίτερα, το 1949. Και επόμενα, η έκτοτε διαπίστευση και ταυτοποίηση προσφύγων από τρίτες χώρες, εκτός Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως π.χ. η Συρία κλπ, να υποχρεούται να γίνεται μόνον εκτός της Τουρκίας,

Λες και δεν υπάρχουν Ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια να επιληφθούν του θέματος, αν η Τουρκία εμμείνει και δεν συμφωνήσει στην πώληση ή έστω στην ενοικίαση χώρων στην επικράτειά της, ώστε να κατασκευαστούν εκεί τα απαιτούμενα hotspots.

Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί να συμφωνήσει με όλα αυτά η Τουρκία, 4 όταν Ευρωπαίοι συγγραφείς και ιδίως οι εξ αυτών Έλληνες συντάκτες του κειμένου, την απαλλάσσουν θέτοντάς την εκτός κάδρου γενικότερα. Εμπνεόμενοι από τα κατάστιχα περί του γνωστού και μη εξαιρετέου πρώην μεγάλου ημεδαπού πολιτικού μορφώματος μετά των επικεφαλής του, και με τις ιδιαίτερες επιδόσεις στον φιλοκεμαλισμό, κατά την τελευταία τουλάχιστον 25ετία.

Υ.Γ. ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΓΡΑΠΤΟ-ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο λόγος για το κείμενο επιτροπής της Γερμανικής Βουλής που λέει δύο πράγματα. 1. «Η στάση των ελληνικών αρχών στον Έβρο δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί συμβατή με το διεθνές δίκαιο» και 2. «Μέσα στο χάος που η Τουρκία προκάλεσε στον Έβρο, η Ελλάδα μπορούσε να εξετάσει ποιοι είχαν δικαίωμα στο άσυλο». 5

Όσον αφορά το πρώτο και τα περί του διεθνούς δικαίου, απαντώνται δια μακρών και μάλιστα ολιστικά, όσο και επιστημονικά, στο προηγηθέν γραπτό μας. Κάτι βέβαια που η ίδια αυτή επιτροπή ουδόλως πράττει.

Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν υπάρχει κάποια οργανική σχέση ανάμεσα στο πρώτο γραπτό-δώρο και στο δεύτερο, όμως αυτό μάλλον αποκλείεται. Γιατί ναι μεν είναι όμοια και όμως διαφέρουν, όπως θα έλεγε και το γνωστό κουίζ. Ο λόγος για τις γερμανικές διπλωματικές στρογγυλεύσεις.

Όμως αυτό που αποτελεί το σημείο κλειδί της Γερμανικής γνωμάτευσης, αφορά στο δεύτερο σημείο. Το σχετικό με το άσυλο.

Όφειλαν λοιπόν οι εν λόγω επιστήμονες να λάβουν υπόψη ότι η εξέταση ασύλου, με βάση και τη συμφωνία της Ε. Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό, τουτέστιν την made in Germany, αν όχι την by Merkel, γίνεται στα HOTSPOTS, τα οποία, ως μη όφειλαν, τα φόρτωσαν στην Ελλάδα.

Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό. Να ολοκληρωθεί η εν λόγω γνωμάτευση με την υιοθέτηση και προώθηση της πρότασής μας για κατασκευή τέτοιου HOTSPOT στο Παζάρ Κουλέ. Και εκείθεν να κατασκευαστούν παρόμοια κέντρα και στην υπόλοιπη Τουρκική επικράτεια.

Ας δίνει τότε η Ε. Ε. όλα τα κονδύλιά της για το προσφυγικό, στην Τουρκία. Να δούμε τι άλλο θα βρει η τελευταία ώστε να συνεχίσει να τρώγεται. Και ας μην δώσουν τσακιστό Ευρώ στην Ελλάδα, αρκεί να μη συνεχιστεί αυτός ο βρόγχος να ταλαιπωρεί τον Έβρο και τα νησιά και όχι μόνο. Ένας βρόγχος ο οποίος σύντομα θα πάρει, αν δεν πήρε ήδη την άγουσα προς τα κατώτερα σημεία των πνευμόνων του Ελληνικού αναπνευστικού συστήματος, λόγω και των επερχόμενων κορωνοϊκών ροών.6 Οι οποίες μέσα σε κεμαλοφασιστικά τουρκικά μυαλά δεν αποκλείεται να εκλαμβάνονται και ως μολυντικά υπερόπλα. Κάτι σαν τις συστοιχίες εκ των S 400.

Τις προάλλες άλλωστε Τούρκοι αξιωματούχοι, εν μέσω κορωνοϊού, εξήγγειλαν και νέες εξαγωγές προσφύγων και μεταναστών 7 προς την Ελλάδα, και ο νοών νοείτω. Ας όψεται για όλα αυτά και για άλλα πολλά, ο Υψηλός Διακινητής. Εκείνος έγινε Τούρκος. Ε, δεν θα μας κάνει και εμάς Τούρκους. Εννοείται βέβαια ότι δεν θα μας τη δώσει. Οι Έλληνες Μένουμε Λογική.

Κατά τα άλλα, η Ελλάδα θα δέχεται όλα τα ποσοστά των προσφύγων και των μεταναστών που θα είναι υποχρεωμένη από την κατανομή της Ε. Ε., με βάση τις αρχές και τις αξίες που αποτέλεσαν τα θεμέλια των Ευρωπαϊκών Δημοκρατιών. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε Ουγγαρία. Ούτε όμως και σφουγγαρία των βορειοευρωπαϊκών απόπατων.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

{1} βλέπετε www.lemonde.fr, « Que vaut l’Europe, si elle se fait l’ennemie du droit d’asile ? », 10 Mars 2020.
[2} Βλέπετε www.protothema.gr, Α. Τσίπρας, Μοναδική λύση για το προσφυγικό τα hotspots να πάνε στην Τουρκία, Αθήνα 12 Νοε. 2015.
{3} βλέπετε www.huffingtonpost.gr, Από πλευράς του, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης
Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι τα hotspots μπορούν να δημιουργηθούν μόνο στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία, 09 Φεβ, 2016.
{4} Βλέπετε www.thepressproject.gr , Α. Νταβούτογλου, Για τα hot spots η Τουρκία εμφανίζεται πρόθυμη να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής στα εδάφη της, ωστόσο θέτει ενστάσεις στον μηχανισμό επανεγκατάστασης, Άγκυρα 19 Νοε. 2015.
{5} βλέπετε www.miletaire.gr, Επιτροπή της γερμανικής βουλής κατηγορεί την Ελλάδα ότι “παραβίασε το διεθνές δίκαιο στον Έβρο”, Αθήνα 5 Απρ. 2020.
{6}, Επίσης www.militaire.gr , Κορoνοροϊκές ροές, κείμενο των συγγραφέων, Αθήνα 4 Απρ. 2020.
{7}. βλέπετε πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως ο ανεκδιήγητος εκείνος υπουργός εσωτερικών, στο διαδίκτυο

ΕΙΚΟΝΕΣ: Εικ. 1. Ένα από τα έργα του Σύρου πρόσφυγα καλλιτέχνη Abdalla Al Omari, Αναπαριστά τους πολιτικούς ως πρόσφυγες. Μόνο που εμείς βλέπουμε ανάμεσα στους πρόσφυγες, τρεις φιγούρες. Την αρχιτέκτονα του προσφυγικού Μέρκελ, τον διακινητή Ερντογάν και τον “ναι σε όλα” Τσίπρα.

{*} Ο πρώτος διετέλεσε Βουλευτής Έβρου 1993 έως 2000, ο δεύτερος υπήρξε Δήμαρχος Σουφλίου
1994-1998, και ταυτόχρονα Πρόεδρος της ΤΕΔΚ στο Νομό Έβρου.

Το σημερινό κείμενο έχει σταλεί προς δημοσίευση στην εφημερίδα, Le Monde, στην οποία
έχει δημοσιευθεί άλλωστε, στις 10 Μαρτίου 2020, το γνωστό κείμενο των 50 Ευρωπαίων.

Θράκη, Απρίλιος 2020