Χωρίς απάντηση σχετικά με το τι θα γίνει τελικά με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες του 2018 παραμένουν οι αγρότες. Αν και υπήρχε η αίσθηση ότι ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Μάκης Βορίδης την Τετάρτη θα δώσει οριστική απάντηση μετά και τη συνάντηση που είχε με αγρότες στην Αθήνα την προηγουμένη εβδομάδα, προς το παρόν δεν έχει έρθει κάποια επίσημη ενημέρωση ούτε στα βουλευτικά γραφεία με τους αγρότες να βρίσκονται σε αναμονή και μεγάλη αγωνία. Καθημερινά τα ερωτήματά μου φτάνουν στο thraki Νεα από αγρότες είναι πολλά με την αναστατώση τους να καταγράφεται, χωρίς όμως να μπορεί να τους δοθεί η επίσημη απάντηση.

Προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση από τους βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Δημοσχάκη και Δερμεντζόπουλου στους οποίους απευθύνθηκε το thraki Νεα.

Στο μεταξύ ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ εμφανίστηκε αρνητικός για αποζημιώσεις όσον αφορά στα καπνά και στο βαμβάκι.

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάρκεια τεσσάρων μηνών ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, έφερε στην Βουλή τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να απαντήσει στο θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών για τις ζημιές από ασθένειες που υπέστησαν οι παραγωγοί στην Ροδόπη από τον θρίπα στα καπνά καθώς και από άλλες συναφείς ασθένειες στο βαμβάκι και τα σιτηρά κατά το έτος 2018.

Για τα καπνά, όπου υπάρχει προφανέστατα λόγος να ενταχθούν στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, εκεί ο κ. Βορίδης δεν μπόρεσε να αναπέμψει νέες δικαιολογίες για την εξαίρεσή τους και δεσμεύτηκε λέγοντας τα εξής: « Η μείωση της παραγωγής οφείλεται σε μυκητολογικές προσβολές και ιώσεις και είναι ζημίες από φυτονόσους που προκαλούνται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή έκτακτα γεγονότα, τα οποία δεν μπορούν αποδεδειγμένα να αντιμετωπιστούν διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση. Όμως εκτιμά η επιτροπή ότι θα μπορούσαν να ελεγχθούν με την εφαρμογή κατάλληλων προληπτικών καλλιεργητικών τεχνικών. Επειδή εδώ θεωρώ ότι η επιτροπή αφήνει ένα «παράθυρο» η θέση μου ως προς αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι θα συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή που απαιτεί ο νόμος, προκειμένου να διακριβώσει κατά πόσον θα μπορούσαν πράγματι να αναιρεθούν με το πόρισμα αυτής της επιστημονικής επιτροπής οι αιτιάσεις που κάνει καταρχήν η κεντρική συντονιστική επιτροπή του ΕΛΓΑ προκειμένου να μπορέσουν τα καπνά να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό».