Τον πρώτο σε ψήφο του συνδυασμού «Πόλη και Πολίτες» Γιάννη Ναϊτίδη, διέγραψε η παράταξη, μετά διαφωνίες που υπήρχαν, κυρίως λόγω των απόψεων του κ. Ναϊτίδη για την πεζοδρόμηση ή όχι δρόμων στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλης Λαμπάκης, με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι πρόεδρος θα είναι η κα. Μαρία Πόντικα. Σύμφωνα όμως με ανακοίνωση του δήμου Αλεξανδρούπολης πρόεδρος παραμένει ο κ. Ναϊτίδης.
Συγκεκριμένα ο δήμος αναφέρει:

Προ ημερών ο επικεφαλής της παράταξης “ΠΟΛΗ & ΠΟΛΙΤΕΣ – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ” κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, γνωστοποίησε την “ομόφωνη” (όπως την
χαρακτήρισε) απόφαση να διαγράψει από μέλος της παράταξής του τον κ. Γιάννη Ναιτίδη, αιτούμενος άμεσα “την κατά νόμο αντικατάστασή του στη θέση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης από τον επόμενο, εκλεγέντα με τις περισσότερες ψήφους.”
Κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης βιάστηκαν “να αντικαταστήσουν” τον κύριο Ναϊτίδη από Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης. Κάποιοι τοπικοί σύμβουλοι βιάστηκαν επίσης, να καθίσουν στις πολυθρόνες των αξιωμάτων της τοπικής κοινότητας.
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης μετά τη γνωμοδότηση και της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, απηύθυνε ερώτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας την επίσημη υπηρεσιακή του θέση.
Με την υπ΄αριθ. 5133/23-1-2020 απάντηση στο σχετικό έγγραφο του Δημάρχου το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ρητά ότι η διαγραφή μέλους παράταξης είναι πράξη με πολιτική και μόνο διάσταση, χωρίς να συνδέεται με την απώλεια οποιουδήποτε δικαιώματος ή αξιώματος.
Συνεπώς ο Νόμος σεβόμενος τη Λαϊκή ετυμηγορία των τοπικών κοινωνιών επιτάσσει, οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων να ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα, χωρίς να δεσμεύονται ή να παίρνουν εντολές από τις παρατάξεις στις οποίες ανήκουν και με τις οποίες εκλέχθηκαν.

 

Τι αναφέρει το υπουργείο εσωτερικών:

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 79 του ν.3852/2010, όπως ισχύει, ο νομοθέτης ρυθμίζει μόνο τη δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης των μελών του συμβουλίου κοινότητας, προβλέποντας ειδικά, όσον αφορά το αξίωμα του Προέδρου, τη συνέπεια της αυτοδίκαιας έκπτωσης και αναλύοντας διεξοδικά τη διαδικασία πλήρωσης της θέσης του μόνο στην περίπτωση αυτή.
Συνεπώς, η απουσία ρητής νομοθετικής πρόβλεψης περί διαγραφής μελών ή προέδρου συμβουλίου κοινότητας από το συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί καθιστά την όποια δήλωση διαγραφής πράξη με πολιτική και μόνο διάσταση, χωρίς να συνδέεται με την απώλεια οπουδήποτε δικαιώματος ή αξιώματος.