Οι Εβρίτες τίμησαν τον προστάτη τους
Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμονα, ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης τίμησε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 , στον ιερό ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, με Εσπερινό και αρτοκλασία, τον προστάτη του Άγιο Ιωάννη Γ΄Δούκα Βατάτζη, τον Ελεήμονα. Μετά τον εσπερινό, στην αίθουσα τελετών του Ιερού Ναού, ακολούθησε μικρή δεξίωση προς τιμή των παρευρισκόμενων και παρουσίαση της ζωής και του έργου του Αγίου από τον κ. Ιωάννη Α. Σαρσάκη, στρατιωτικό, συγγραφέα του βιβλίου με τίτλο: ΙΩΑΝΝΗΣ Γ΄ΒΑΤΑΤΖΗΣ, Ο ΕΚ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΑΓΙΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ.
Στον εσπερινό συμμετείχε η χορωδία του Συλλόγου η οποία έψαλλε το απολυτίκιο του Αγίου και αργότερα, μετά την παρουσίαση του βιβλίου τραγούδησε και παραδοσιακά τραγούδια.
Ο Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1193 από ευγενείς άρχοντες και έλαβε πλούσια μόρφωση αγωγή και παιδεία . Οι γονείς του, μετά το θάνατό τους, του άφησαν μεγάλη περιουσία, την οποία μοίρασε στους φτωχούς και μετέβη στη Νίκαια σε ένα θείο του που ήταν ιερέας στα ανάκτορα του αυτοκράτορα Θεόδωρου Λάσκαρη. (Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους, το1204, και τη διάλυση της αυτοκρατορίας, ο Θεόδωρος Λάσκαρης ίδρυσε το βασίλειο της Νίκαιας όπου συγκεντρώθηκαν πολλοί αυλικοί και αξιωματούχοι της Βασιλεύουσας ). Στο παλάτι ο Ιωάννης γνωρίζεται με το βασιλιά, ο οποίος, αναγνωρίζοντας τα σπάνια χαρίσματά του του δίνει αξιώματα και τιμές, του δίνει την κόρη του Ειρήνη ως σύζυγο και τον ορίζει ως διάδοχό του στο θρόνο της Νίκαιας. Ο Ιωάννης, ικανός στρατιωτικός, κυβέρνησε από το 1222 ως το 1254 και κατάφερε, άλλοτε με διπλωματία και άλλοτε με πόλεμο, να μεγαλώσει τα εδάφη της αυτοκρατορίας και να βάλει τα θεμέλια για την ανακατάληψη της Πόλης από τους Φράγκους. Πέτυχε να ανασυγκροτήσει το κράτος αναπτύσσοντας τους θεσμούς της εκπαίδευσης, ιδρύοντας βιβλιοθήκες που διέσωσαν την ελληνική παιδεία. Ανακούφισε τους αγρότες και κτηνοτρόφους με κοινωνικές παροχές, στήριξε την εγχώρια παραγωγή και οικονομία απαγορεύοντας την εισαγωγή ξένων προϊόντων επί ποινή. Μείωσε τους φόρους και τη δημόσια σπατάλη, έκτισε γηροκομεία, πτωχοκομεία, νοσοκομεία. Οργάνωσε καλύτερα την άμυνα της επικράτειας ενισχύοντας τους ακρίτες και έδωσε αξιώματα σε μη αριστοκράτες ικανούς ανθρώπους. Καλλιεργούσε μόνος του τη γη του για τα προς το ζειν και προέτρεπε και τους άλλους ευγενείς να κάνουν το ίδιο. Πέθανε στο Νυμφαίο το 1254 χωρίς να προλάβει να δει ελεύθερη την Κωνσταντινούπολη.
Για την πολιτική του και το βίο του, ο λαός και η εκκλησία τον αναγόρευσαν άγιο Ιωάννη, ελεήμονα αυτοκράτορα και τιμούν τη μνήμη του στις 4 Νοεμβρίου.