Αναμένονται κοπές περιορισμένου αριθμού δέντρων για να σωθεί το άλσος – Το φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες του δασαρχείου.

Έντομα έχουν προσβάλει πεύκα στον πευκώνα Ορεστιάδας, με αποτέλεσμα να απαιτούνται παρεμβάσεις από το δασαρχείο Διδυμοτείχου, προκειμένου να προστατευτεί το άλσος από μόνιμη βλάβη.
Οι δασολόγοι του δασαρχείου Διδυμοτείχου εδώ και καιρό βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και παρακολουθούν την πορεία του φαινομένου και στα δύο μέρη του άλσος (βόρειο και νότιο πευκώνα). Το δασαρχείο έχει αποστείλει δείγματα από έντομα και πεύκα στο ινστιτούτο δασικών ερευνών, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις. Προς το παρόν οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι δύο είδη εντόμων βρίσκονται στο άλσος. Το πρώτο εκτιμάται ότι είναι το Tomicus piniperda (το έντομο που προσβάλει τα πεύκα στο Σέιχ Σου) και το Marchalina hellenica. Και τα δύο έντομα είναι γνωστά από την παρουσία τους στα ελληνικά δάση και η παρουσία τους στα πεύκα, θα επιβεβαιωθεί πλήρως ύστερα από την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων.

Στην περίπτωση των πεύκων της Ορεστιάδας, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν κοπές ορισμένων δέντρων, όχι όμως αποψίλωση του πευκώνα. Σίγουρα πρέπει να απομακρυνθούν δέντρα για να μην επεκταθούν τα έντομα και οι πιθανότητες ξήρανσης όλων των πεύκων. Οι παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και πάντα με την επιστημονική επίβλεψη των αρμόδιων δασολόγων.
Παράλληλα θα συνεχιστούν και οι εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστωθεί και η πορεία του προβλήματος.

Το άλσος των πεύκων στην Ορεστιάδα, δυστυχώς δεν είναι μεικτό. Δηλαδή δεν έχει και άλλα δέντρα, όπως πλατύφυλλα, τα οποία θα εξασφάλιζαν καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης και προστασίας του άλσους από ασθένειες, καιρικές συνθήκες και φυσικά από την ίδια την ανθρώπινη παρουσία η οποία επιβαρύνει το έδαφος και το περιβάλλον του άλσους.
Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα την προστασία, το δασαρχείο θα προχωρήσει στη φύτευση και νέων δέντρων. Οι φυτεύσεις οι οποίες προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα για να μην είναι κενές αποτελέσματος, πρέπει να συνοδευτούν με προστασία της περιοχής όπου θα μπουν τα νέα δέντρα. Το τελευταίο απαιτεί την προστασία της περιοχής από τους χρήστες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επειδή υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι από υπερβολικό ζήλο ίσως όταν μάθουν ότι κόβονται δέντρα θα αντιδράσουν με υπερβολές, καλό είναι να γνωρίζουν ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται και σε άλλα άλση αλλά και δάση της χώρας, έχουν ως σκοπό να προστατεύσουν τα υγιή δέντρα κι όχι να εξαφανίσουν το πράσινο. . .