Τούρκοι επενδυτές εμφανίστηκαν στην Ορεστιάδα και δήλωσαν ενδιαφέρον για να αγοράσουν το εργοστάσιο.

Με πάθος γι’ αυτό που κάνουν, με πάθος για την Θράκη και την τευτλοκαλλιέργεια οι αγρότες ζητούν να διασωθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Τευτλοπαραγωγοί συγκεντρώθηκαν στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις γύρω από την καλλιέργεια και τις κινήσεις που μπορούν να κάνουν. Σε μία σύσκεψη που κυριάρχησε το πάθος και η αγάπη για την ζάχαρη – πρέπει να τονιστεί ότι τα τελευταία χρόνια οι αγρότες σπέρνουν ακόμη κι αν γνωρίζουν ότι οι πληρωμές είναι επισφαλείς – οι αγρότες ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο της ομάδας τευτλοπαραγωγών Έβρου Πρόδρομο Προϊκάκη για τις εξελίξεις. Ο κ. Προϊκάκης ανέφερε ότι υπήρξε συνάντηση του υπουργού ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή Λούκας Φέκερ, όπου ο κ. Φέκερ, όχι μόνο παρουσίασε τα απαραίτητα έγγραφα που έχει από τις τράπεζες για την εξαγορά της βιομηχανίας, αλλά δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά για άμεση καταοβλή 25 εκ. Ευρώ εφάπαξ, 10 εκ στο τέλος της χρονιάς και 10 εκ στο τέλος του 2020. Το σχέδιο για ακόμη μία φορά προωθήθηκε στην τράπεζα Πειραιώς, η οποία σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη σύσκεψη των τευτλοπαραγωγών από τον Πρόδρομο Προϊκάκη διατηρεί επιφυλάξεις, αν και φαίνεται ότι έδειξε θετική ως προς το ότι μπορούν να καταβληθούν τα 25 εκ.

Στο μεταξύ για το θέμα της βιομηχανίας και τη διάσωσή της, αναμένεται σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών την ερχόμενη εβδομάδα, πάντα όμως με την αναμονή της δικαστικής απόφασης για την υπαγωγή της βιομηχανίας στον πτωχευτικό κώδικα.


Οι αγρότες που έχουν σπείρει, δεν έχουν καμία απάντηση για το τι θα γίνει με τη φετινή παραγωγή. Όσο περνούν οι μέρες όλο και πιο δύσκολο είναι το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το εργοστάσιο του Πλατέως το οποίο είναι ασυντήρητο, ενώ από τα πολλά σενάρια που ακούγονται, είναι από τη μεταφορά των τεύτλων από ιδιωτική εταιρία σε εργοστάσιο της Σερβίας, μέχρι και την αποζημίωση των παραγωγών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι τευτλοπαραγωγοί τόνισαν ότι θέλουν ανοιχτά εργοστάσια.
Στην Ελλάδα έχουν σπαρθεί περίπου 16.000 στρέμματα, με την εξαγωγή τους κάθε χρόνο να ξεκινάει το φθινόπωρο.

Οι Τούρκοι επενδυτές

Την ώρα που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αποφάσεις για το μέλλον της ΕΒΖ, ενδιαφέρον εκτός από τον Ελβετό Λούκας Φέκερ, στην Ορεστιάδα βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες εκπρόσωποι τουρκικού ομίλου, οι οποίοι είχαν επικοινωνία με τη διοίκηση της ΕΒΖ και δείχνουν όπως ανέφεραν ενδιαφέρον για την εξαγορά του εργοστασίου της Ορεστιάδας. Οι Τούρκοι, είδαν το εργοστάσιο και μάλιστα θα επιστρέψουν στην Ορεστιάδα με τεχνικούς συμβούλους και εδικούς επιστήμονες, όπως χημικούς και τεχνολόγους τροφίμων, προκειμένου να δουν αναλυτικότερα συγκεκριμένους χώρους. Το ενδιαφέρον των Τούρκων, σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι τυχαίο. Οι φερόμενοι ως επενδυτές, εκτιμούν ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα φέρει νέες προοπτικές στην επαναφορά της τευτλοκαλλιέργειας σε χώρες του Ευρωπαϊκού νότου και των Βαλκανίων.