Με επιστολή του προς το thraki Νεα, επισκέπτης της Σαμοθράκης ο οποίος είναι ένας από τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους στο νησί, απαιτεί να βρεθεί άμεσα λύση για την μεταφορά από και προς το νησί. Ο αναγνώστης μας με email προς το thraki Νεα, μεταφέρει την παρακάτω ανοιχτή επιστολή:

Προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, την εταιρία SAOS FERRIES και οποιονδήποτε άλλο αρμόδιο,

Αποστέλλω αυτό το e-mail κατόπιν της τεράστιας αναστάτωσης που εχει προκληθεί στην Σαμοθράκη λόγω των βλαβών που υπέστησαν εδώ και μερες τα πλοία της εταιρίας SAOS Ferries. Ως εκ τούτου, απο την Τρίτη μέχρι και σήμερα επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα για τη μεταφορά μας από το νησί, τα δρομολόγια ανακοινώνονται τελευταία στιγμή, υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις ακόμη και ολόκληρων ημερών για να μπορέσεις να κόψεις εισιτήριο, μεγάλο ζήτημα προκύπτει με τη μεταφορά των οχημάτων. Για όλα τα παραπάνω το Υπουργείο φέρει την πρώτη ευθύνη, αφού η εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω των ακτοπλοικών γραμμών υπόκειται στην ευθύνη του.

Αντί λοιπόν για άμεση επίλυση του ζητήματος από μεριάς του υπουργείου, συναντήσαμε τεράστια κωλυσιεργία με το Υπουργείο να βγάζει επίσημο δελτιο τυπου την Παρασκευή 9/8, γενικό και αόριστο σε τίποτα δεν δεσμευόταν για ακριβείς ώρες-ημερομηνίες δρομολογίων, παρά μόνο κόμπαζε για την αποκαταστάση της ακτοπλοικής συνδεσης με τη δρομολόγηση του πλοίου «ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ». Επιπλέον το Υπουργείο συνεδραμε στην παραπληροφόρηση του επιβατικου κοινου καθώς στο εν λογω δελτιο τυπου ανεφερε οτι το παραπανω πλοιο ταξιδευει προς την Αλεξανδρούπολη ηδη απο τις 9/8, ενω στην πραγματικοτητα ξεκινησε απο τον Πειραιά μολις το Σαββατο 10/8 στις 20:00. Στην παραπληροφορηση συνέβαλε με τη σειρα του και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Πέτροβιτς που με αναρτηση του σε μεσο κοινωνικης δικτυωσης την Παρασκευή 9/8 δηλωνε οτι το ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ξεκιναει δρομολογια απο το Σάββατο 10/8. Σήμερα Δευτέρα 12/8 το ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ακόμη δεν έχει δέσει στο λιμάνι της Σαμοθράκης και κανεις δεν ειναι σε θεση υπευθυνα να μας ενημερωσει τι πρόκειται να γίνει.

Εκατοντάδες κόσμου συνεχίζουμε να ταλαιπωρούμαστε από την όλη κατάσταση, να επιβαρυνόμαστε οικονομικά περαιτέρω διαμονή και διατροφή στο νησί πέραν τον προγραμματισμενων διακοπων μας, να αναγκαζόμαστε να κοιμόμαστε στα αυτοκίνητά μας ή και σε σκηνές ή και απλά στην ύπαιθρο. Υπάρχει δε κόσμος που πρέπει να επιστρέψει στον τόπο κατοικίας του για εργασία, και όχι απλά χάνει μεροκάματα, αλλά επιβαρύνεται επιπλέον έξοδα για τα οποίο άγνωστο εάν θα αποζημιωθεί απο κάποιον. Υπάρχει κοσμος που εχει αγορασμενα εισιτηρια αεροπορικα κλπ , κρατησεις ξενοδοχειων σε αλλους προορισμους που ζημιώνεται γιατι αναγκαζεται να τα ακυρωσει.

Η αιτιολογία περί μποφόρ που εμποδίζουν το ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ στο λιμάνι της Σαμοθράκης σε τίποτα δεν μας καλύπτουν. Υπάρχουν υπεύθυνοι οι οποίοι έπρεπε να συνυπολίσουν όλες τις παραμέτρους εκ των προτέρων για να μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα, όπως τις προβλέψεις του καιρού, το μέγεθος του συγκεκριμένου πλοίου και αντίστοιχα το μέγεθος του λιμανιού και το αβαθές του, πραγματα γνωστα στις αρμοδιες υπηρεσιες και οι οποίοι πρέπει επώνυμα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σε μια χωρα της ΕΕ το 2019 είναι αδιανόητο να μην μπορεί να αποκατασταθεί από την πρώτη κιόλας μέρα η ακτοπλοϊκή γραμμη Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης με την ναυλωση ενός κατάλληλου για τις συνθήκες πλοίου οχηματαγωγου-επιβατικου.

Τη στιγμή που οι πλοιοκτητες κάθε χρόνο επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για δρομολόγια σε νησια οπως η Σαμοθράκη με λεφτά δηλαδή δικά μας που έχουμε χρυσοπληρώσει μέσω της δυσβάσταχτης φορολογίας, βλέπουμε ότι όταν απλά δεν τους συμφέρει βγάζουν την ουρά τους από έξω και οι μόνοι που την πληρώνουν και πάλι είναι οι πολίτες.

Απαιτούμε:

1. Την άμεση ναύλωση πλοίου οχηματαγωγου-επιβατικού, σήμερα στις 12/8 από την περιοχή του Β.Α. Αιγαίου ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει σήμερα κιόλας τους επιβάτες που αναμένουν ήδη από χθες και συνεχως αυξάνουν. Πλοίου ικανού να δεσει στο λιμάνι της Σαμοθράκης με τις σημερινές καιρικές συνθήκες.

2. Την δωρεαν μεταφορα οχηματων και επιβατων με ευθυνη του υπουργείου με το ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ή οποιο αλλο πλοιο ναυλωθει για σημερα ως ελάχιστη αποζημίωση για την παραπανω κατασταση.

3. Την περαιτερω οικονομική αποζημίωση όλων όσων εγκλωβίστηκαν στο νησι και επιβαρύνθηκαν οικονομικά για διαμονή-διατροφή, χαμενα μεροκάματα, ακυρωσεις εισιτηριων κ.α. χωρις δικια τους ευθύνη, από την εταιρία SAOS FERRIES ειδάλλως από το αρμόδιο υπουργείο.

4. Την τοποθέτηση εκτάκτων δρομολογίων ΚΤΕΛ από την Αλεξανδρούπολη ό,τι ώρα φτάσει το πλοίο για την εξυπηρετηση όσων ταξιδεύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε κάθε διαφορετική περίπτωση ενημερώνουμε ότι θα κινηθούμε και δικαστικα εναντιον οποιουδήποτε νομικως υπευθυνου.