Τριάντα χρόνια μετά την είσοδό μας στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να συνδέσει την παραμονή του στην εξουσία με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και ουσιαστικά στην ΕΕ.
Ήταν εντελώς ανεύθυνο να βάζει η ίδια η κυβέρνηση υπό αίρεση την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σε μια περίοδο μάλιστα που τίθεται σε αναθεώρηση το οικοδόμημα της ΕΕ.
Η κίνηση αυτή είναι απόρροια της τυχοδιωκτικής τακτικής του πρωθυπουργού ο οποίος αρνούμενος μέχρι στιγμής να εγκαταλείψει την εξουσία δε δίστασε να διατυπώσει ήδη στις πρώτες δηλώσεις του τον εκβιαστικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, συνδέοντας άμεσα την υπερψήφισή του πχ με την καταβολή των συντάξεων.
Η άρνηση της τρόικας να εκταμιεύσει την 6η δόση μέχρι να αποσαφηνιστεί η στρατηγική πολιτική επιλογή της Ελλάδας αποδεικνύει πως οι έλληνες πολίτες πληρώνουν το τίμημα των πρόσφατων μέτρων χωρίς να βλέπουν κάποιο αποτέλεσμα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την παρουσία της Ελλάδας στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Παράλληλα, πάγια είναι η υποστήριξή μας στα δημοψηφίσματα ως εργαλεία έκφρασης της βούλησης των πολιτών για στρατηγικές επιλογές της χώρας.
Για να έχουν όμως ουσία τα δημοψηφίσματα, τα ερωτήματα και οι όροι τους πρέπει να είναι ευρύτερα συνομολογημένα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν επιθυμούμε να νομιμοποιήσουμε παρελκυστικά δημοψηφίσματα που εντάσσονται σε ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες και που φτάνουν να «παίζουν στα ζάρια» στρατηγικές επιλογές για τη χώρα.
Μια κυβέρνηση η οποία δε διστάζει να προχωρά σε τέτοιες επικίνδυνες πρωτοβουλίες και η οποία είναι ανήμπορη να συνεννοηθεί και να συντονιστεί η ίδια για τόσο κρίσιμες επιλογές, δεν μπορεί να έχει την εμπιστοσύνη κανενός.
Η μόνη βιώσιμη διέξοδος περνάει μέσα από την επείγουσα αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού προκειμένου να οικοδομηθούν εναλλακτικές λύσεις για τη χώρα. Η δρομολόγηση εκλογών αποτελεί πλέον μονόδρομο.