Δεν συμμετέχουν σε δράσεις, ενώ ύστερα από χρόνια, φέτος δεν διοργανώνονται και εκδηλώσεις για το Καλέ Παναίρ στο Διδυμοτείχου. Ο λόγος για τους Καστροπολίτες, οι οποίοι σε μία μακροσκελή ανακοίνωσή τους αναφέρουν τους λόγους:
Από την ίδρυση του Συλλόγου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ – ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ» πέρασαν 5 και πλέον χρόνια, και οι πάμπολλες δράσεις και εκδηλώσεις του είχαν πάντα ως γνώμονα την ανάδειξη της Ιστορίας, των Μνημείων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Διδυμοτείχου και της ευρύτερης περιοχής του.
Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των δραστηριοτήτων του (μοναδικού) Ιστορικού Συλλόγου της περιοχής είχαν ως επίκεντρο το Κάστρο του Διδυμοτείχου, δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε από αρκετούς ως θεματοφύλακας ή ως «Σύλλογος – Φρουρός» του Κάστρου.
Από τις πρώτες κιόλας δράσεις που ξεκίνησε ο Σύλλογος, είναι ο καθιερωμένος πλέον «Καστρινός Περίπατος», ο εθελοντικός καθαρισμός του Κάστρου (και όχι μόνο), η εικονική περιήγηση του Κάστρου και η ανάδειξη των σπηλαίων του (φυσικών και τεχνητών). Επιπλέον η έρευνα και προβολή από τις ιστορικές πτυχές που αφορούν στα μνημεία της πόλης και της γύρω περιοχής μας.
Η εορτή της Πεντηκοστής συνδέεται με το ιστορικό γεγονός της σωτηρίας του Κάστρου Διδυμοτείχου από την πολιορκία των Σταυροφόρων το 1205 μ.Χ. και έκτοτε τελείται πανήγυρις που είναι γνωστή ως «Καλέ Παναΐρ». Στην υπόψη εορτή κατά τα παλαιότερα έτη συνέρεαν στην Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου προσκυνητές από όλη την γύρω περιοχή (ακόμη και πέραν του Έβρου ποταμού) και με επίκεντρο τον ιερό ναό του Σωτήρος Χριστού τελούταν οι θρησκευτικές ιερουργίες, αλλά και εορταστικές εκδηλώσεις.
Στο πλαίσιο του συνδυασμού της ιστορικής προβολής με την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας, οι Καστροπολίτες αξιολογήσαμε τα πλεονεκτήματα της υπόψη εορτής ώστε να έχει τη δυναμική της εξέλιξης σε πολυήμερο θρησκευτικό – πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο να τελείται ξανά εντός των τειχών του Βυζαντινού Κάστρου Διδυμοτείχου. Η πρόταση κατατέθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα κατά της Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 23 Νοεμβρίου 2014, οπότε παρουσία των μελών, συντάχθηκε και το πρώτο σχέδιο των εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου Διδυμοτείχου» για το έτος 2015.
Οι ενέργειες του Συλλόγου όσον αφορά στην οργάνωση των εκδηλώσεων, κινήθηκαν προς όλους τους αρμόδιους φορείς (Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, Δήμος Διδυμοτείχου, Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, Εμπορικό Σύλλογο Διδυμοτείχου, Σχολικές Μονάδες και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και Γονέων) αλλά και προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής μας και όχι μόνο. Η ανταπόκριση πολλές φορές υπήρξε θετική, άλλες επιφυλακτική και σπανίως αρνητική.
Αποτέλεσμα αυτών ήταν οι εκδηλώσεις να εγκριθούν από άλλο φορέα 3,5 μήνες πριν πραγματοποιηθούν και από άλλο φορέα 10 (!) ημέρες πριν την έναρξή τους. Επίσης άλλες προτάσεις (τριήμερο εμπορικών προσφορών στην πόλη, λειτουργία παραδοσιακού καπηλειού στο Κάστρο, διαφήμιση των εκδηλώσεων σε γειτονικές πόλεις, προβολή στα ΜΜΕ πανελλήνιας εμβελείας, κλπ), έπεσαν στο κενό.
Παρόλα αυτά οι Καστροπολίτες με επάλληλες δράσεις εθελοντικών καθαρισμών επί 2 μήνες προ των εκδηλώσεων, έφεραν το Κάστρο σε κατάσταση επισκέψιμη και αποδεκτή από τους επισκέπτες. Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετοί επιχειρηματίες της περιοχής, στήριξαν και έγιναν χορηγοί των εκδηλώσεων που επέστρεψαν στο ιστορικό Κάστρο, το οποίο πήρε Ζωή και Ρυθμό!
Όλοι οι πολιτιστικοί Σύλλογοι της πόλης προς τιμήν τους, έλαβαν μέρος στις θρησκευτικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με τμήματά τους. Επίσης Σύλλογοι που εκπροσωπούν άλλες περιοχές της πατρίδας μας (Ήπειρο, Μακεδονία, Πόντο, Κρήτη) ήρθαν στο Διδυμότειχο μετά από πρόσκληση των Καστροπολιτών και έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στις Γιορτές.
Το 2015 οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το «Κυνήγι του Καστρινού Θησαυρού» από τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Διδυμοτείχου και διήρκεσαν επί τετραήμερο. Πλέον των θρησκευτικών και μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, οι Καστροπολίτες διοργανώσαμε εντός του Κάστρου την «Καστροπολιτεία» μας που αποτέλεσε μία έκθεση επαγγελμάτων, αθλημάτων, καλλιτεχνημάτων και τοπικών προϊόντων. Στην «Καστροπολιτεία» τότε και στα χρόνια που ακολούθησαν, μεταξύ άλλων παρουσιάσαμε αγγειοπλαστική, τοξοβολία, αγιογραφία, μεταξουργία, κτηνοτροφία, θέατρο σκιών, λειτουργία παραδοσιακού φούρνου, κα. Επίσης τοπικοί παραγωγοί διέθεσαν προϊόντα τους και εδέσματα στους επισκέπτες των Γιορτών.
Η επιτυχία των εκδηλώσεων έγκειται ότι αυτές αγκαλιάστηκαν και αγαπήθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μικροί και μεγάλοι κάθε χρόνο αναμένουν την εορτή της Πεντηκοστής για να μετέχουν στις θρησκευτικές τελετές και να διασκεδάσουν με χορό, τραγούδι καθώς και με τις δράσεις της «Καστροπολιτείας».
Επί τέσσερα χρόνια (2015-16-17-18) όλες οι αιτήσεις, η αλληλογραφία, αλλά και χειρονακτικές εργασίες για τις «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου Διδυμοτείχου» (Καλέ Παναΐρ) έγιναν από τα μέλη του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ – ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ». Επίσης κάθε έγκριση και ευθύνη που αφορούσε στις υπόψη εκδηλώσεις, εκδόθηκε στο όνομα του υπόψη Συλλόγου.
Δεδομένου ότι ήδη από τις περσινές εκδηλώσεις (2018) δεχθήκαμε περιορισμό των δράσεων μας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, με ενδεχόμενο τη μη πραγμάτωσή τους, φέτος δεν προβήκαμε σε αλληλογραφία για διοργάνωση ή συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, καθώς δεν λάβαμε ανάλογη στήριξη από τους αρμόδιους φορείς.
Τέλος, κληθήκαμε όπως και οι λοιποί Σύλλογοι της πόλης μας, στο «Ευγενίδειο» πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Διδυμοτείχου στις 6 Ιουνίου 2019, για να συζητήσουμε για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν εντός 10ημέρου (!). Έτσι αποφασίσαμε να μην συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις για την εορτή της Πεντηκοστής, καθώς δεν υπάρχει εύλογος χρόνος για διοργάνωση, διαφήμιση και διεξαγωγή των «Βυζαντινών Γιορτών Κάστρου Διδυμοτείχου» στο εύρος και στο επίπεδο που όλοι επιθυμούμε.
Στόχος μας είναι οι «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου Διδυμοτείχου» να εξελιχθούν σε ένα πολυήμερο θρησκευτικό – πολιτιστικό φεστιβάλ εντός του Κάστρου Διδυμοτείχου, με απήχηση σε όλη την περιοχή της Θράκης, αλλά και των γειτονικών χωρών, με σωστή διοργάνωση, προβολή και διασφάλιση για τις επόμενες γενεές. Στον τομέα αυτό θα κινηθούμε και θα επιδιώξουμε να φέρουμε το «Καλέ Παναΐρ» στο επίπεδο που του αρμόζει.
Όσον αφορά στις φετινή εορτή, οι Καστροπολίτες θα παραμείνουμε πιστοί προσκυνητές στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, παρατηρητές των λοιπών δραστηριοτήτων, αλλά και «αμετανόητοι» Φρουροί του Κάστρου μας!
Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο και κάθε ευλογία στους προσκυνητές που θα επισκεφτούν το Κάστρο του Διδυμοτείχου για να τιμήσουν για άλλη μια χρονιά την εορτή της Πεντηκοστής και την 814η επέτειο της σωτηρίας του Κάστρου μας.