Σε νέα εποχή η Ελλάδα – Ακόμη ένας αγωγός θα περάσει από τη χώρα
Την κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), εγκαινίασαν, στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας, o Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο Αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Γιακούμπ Εγιούμποφ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Γιώργος Σταθάκης και η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούικα Πέτκοβα.
Πρόκειται για έναν αγωγό μήκους περίπου 180 χιλιόμετρων (εκ των οποίων 31 χλμ. στο ελληνικό έδαφος), αρχικής δυναμικότητας 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που ενώνει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα. Αν και είναι έργο μεσαίου βεληνεκούς έχει δυσανάλογα μεγάλες συνέπειες στο ενεργειακό αποτύπωμα της ευρύτερης περιοχής λόγω της στρατηγικής του θέσης. Ο νέος αγωγός διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού των Βαλκανίων με δύο διαφορετικούς τρόπους:
Αφενός, αποτελεί θεμέλιο λίθο του κάθετου διαδρόμου, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του αγωγού TAP στην καρδιά των Βαλκανίων, εξασφαλίζοντας έτσι την τροφοδοσία τους από τον Νότιο Διάδρομο. Σε συνδυασμό με τον υπό ωρίμανση διασυνδετήριο αγωγό Σερβίας-Βουλγαρίας και την υφιστάμενη διασύνδεση Βουλγαρίας- Ρουμανίας, ολοκληρώνεται ένα σύστημα υποδομών διασύνδεσης φυσικού αερίου, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μία ενιαίας αγοράς με ίδιους κώδικες και απρόσκοπτη φυσική ροή.
Αφετέρου, μέσω της διασύνδεσης του με το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), ο IGB θα έχει πρόσβαση στον πρόσφατα αναβαθμισμένο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας και στον μελλοντικό πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, επιτρέπει την πρόσβαση σε μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου, την παγκόσμια αγορά LNG.
Μελλοντικά, δε, ο αγωγός μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή για τη διοχέτευση του αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, προς τις αγορές της Ευρώπης.
Πέραν της ενίσχυσης της ασφάλεια εφοδιασμού, ο IGB θα συμβάλλει, επίσης, στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, με σταθερές ροές προϊόντος και χαμηλές τιμές, που θα επιτρέπουν την είσοδο νέων παικτών.
«Σήμερα γιορτάζουμε την επικείμενη έναρξη των εργασιών κατασκευής του IGB, η οποία θα πραγματοποιηθεί από ελληνικές εταιρείες», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης. «Είναι μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, αλλά και για τον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βάζουμε τον θεμέλιο λίθο για τη μετάβαση σε μια ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια εφοδιασμού της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσες και όσους εργάστηκαν για να υλοποιήσουμε αυτό το έργο και ιδιαίτερα τη συνάδελφο μου, Τεμενουσκα Πετκοβα, για την άριστη συνεργασία».
Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Μπόικο για την υποδοχή, σήμερα εδώ, στο Κίρκοβο, πέντε χιλιόμετρα μόλις από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Σύνορα που κάποτε χώριζαν δύο διαφορετικούς κόσμους. Σήμερα είναι απλά ένα πέρασμα. Ένα πέρασμα δύο χωρών που βρίσκονται μαζί σε μια περιοχή, αλλά μαζί και στην Ε.Ε. και δύο λαών, που συνεργάζονται για να μετατρέψουν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, από ένα πεδίο αντιπαλότητας, συγκρούσεων, σε ένα πεδίο συνεργασίας, φιλίας, ειρήνης, προκοπής, σε ένα πεδίο, αν θέλετε, συνανάπτυξης για όλους τους λαούς μας.
Και βεβαίως, είναι μεγάλη μου η χαρά, σήμερα, να μπορώ να εγκαινιάζω, μαζί με τον Μπόικο, την έναρξη της κατασκευής του κάθετου αγωγού φυσικού αερίου IGB.
Διότι, η ενεργειακή ασφάλεια και ο πολλαπλασιασμός των ενεργειακών πηγών παραμένει μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για όλη την περιοχή μας, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά, θα έλεγα, προτεραιότητα για όλη την Ευρώπη.
Ο αγωγός TAP, ο κάθετος διάδρομος IGB, το μεγάλο project, ο αγωγός East-Med, που θα μεταφέρει ενεργειακούς πόρους από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, ο υπό σχεδίαση σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο αντίστοιχος σταθμός στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, ο αγωγός Turkish Stream, είναι έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, της φίλης Βουλγαρίας και μαζί της ευρύτερης περιοχής.
Είναι πεποίθησή μου ότι η επιτυχής μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο, προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή και την ενεργό συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής στη βάση, βεβαίως, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και με τη δημιουργία συνεργειών και δικτύων που θα αναβαθμίσουν συνολικότερα τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον Μπόικο και τους άλλους Πρωθυπουργούς της Ρουμανίας, της Σερβίας, έχουμε εργαστεί μαζί, οι τέσσερις χώρες των Βαλκανίων, για να δημιουργήσουμε μια διαφορετική προοπτική στην περιοχή μας. Και έχουμε ένα όραμα. Ένα όραμα να μετατρέψουμε τα Βαλκάνια σε περιοχή ανάπτυξης και ευημερίας. Γι΄ αυτό και προχωρήσαμε γοργά στην προοπτική δημιουργίας ενός δακτυλίου διασυνδεσιμότητας. Ενός δακτυλίου που το νότιο τμήμα του βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και τη Θράκη και το βόρειο τμήμα του περνά από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία.
Με τον κάθετο, λοιπόν, διάδρομο που εγκαινιάζουμε σήμερα, το πρώτο τμήμα του, τον αγωγό IGB, αρχίζει να διαμορφώνεται όντως ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας που έχει ως στόχο να καταστήσει τα Βαλκάνια ως ενεργειακό κόμβο.
Η ολοκλήρωση των διαγωνισμών, με συμμετοχή μάλιστα δύο μεγάλων ελληνικών εταιρειών, τη Σωληνουργία Κορίνθου και τον Άβακα, καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να ολοκληρώσουμε έργα που συμβάλουν στην ασφάλεια, στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.
Ένα μεγάλο τμήμα του αερίου στον IGB θα προέρχεται από τον αγωγό TAP, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το 2020 και θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές.
Εξ ου και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω εδώ τον Αντιπρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, που μας μίλησε πριν από λίγο.
Ο IGB θα αντλεί αέριο και από την πλατφόρμα επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη και βεβαίως, με φυσικό αέριο από την περιοχή, αλλά μακροπρόθεσμα και πολύ πέρα από αυτή την περιοχή, θα αποτελέσει κομβικό ρόλο σε αυτό που ονομάζουμε «διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».
Ο αγωγός αυτός θα μπορεί να επεκταθεί και στη Σερβία, μέσω του αγωγού IBS (Interconnector Serbia – Bulgaria), καθώς και στη Ρουμανία μέσω του αγωγού IBR (Interconnector Bulgaria-Romania), κάτι το οποίο θα βοηθήσει τις χώρες αυτές, τη Σερβία και τη Ρουμανία, να διαφοροποιήσουν και αυτές τις ενεργειακές οδούς, καθώς και τις πηγές εφοδιασμού τους.
Τα έργα αυτά αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα, όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά –θα έλεγα- για την ενεργειακή στρατηγική ολόκληρης της Ε.Ε., της οποίας Ε.Ε. οι χώρες μας η Ελλάδα και η Βουλγαρία αποτελούν βασικούς πυλώνες.
Η διασύνδεση των Βαλκανίων μέσω δικτύων ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου με την Ανατολική Μεσόγειο, με την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, αλλά και με την Τουρκία, που θέλουμε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για το μέλλον αυτής της περιοχής, το μέλλον της ανάπτυξης και τον δρόμο της ενέργειας στην περιοχή, η διασύνδεση, λοιπόν, των Βαλκανίων μέσω δικτύων μεταφορών και εμπορίου με την Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί ένα νέο, κρίσιμο διακύβευμα για την περιοχή μας, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Ελλάδα, μέσω μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που πρόσφατα οδήγησε και σε μια ιστορική συμφωνία με τους Βόρειους γείτονές μας, που ανοίγει δρόμους, ώστε να ολοκληρωθεί αυτός ο δακτύλιος διασυνδεσιμότητας στην περιοχή, η συνανάπτυξη, η ειρήνη, η ευημερία για όλους τους λαούς, η Ελλάδα λοιπόν, μέσω αυτής της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και μιας σειράς πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στη Ν.Α. Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά στα Βαλκάνια έχει σαν στόχο να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας.
Ειδικότερα η Θεσσαλονίκη, ευελπιστούμε, προσδοκούμε, με τα έργα υποδομών που σχεδιάζουμε, να γίνει ένα σημαντικό hub, ένα σημαντικό κέντρο, ένας σημαντικός κόμβος διασυνδεσιμότητας στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, τόσο στον τομέα της ενέργειας, όσο όμως και στον τομέα των οδικών μεταφορών, των σιδηροδρομικών μεταφορών, αλλά και στον τομέα των logistics.
Όραμά μας, λοιπόν, τόσο δικό μου, όσο και του Μπόικο, που συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά όλα αυτά χρόνια και έχουμε γίνει στενοί φίλοι, ανεξάρτητα από το αν ανήκουμε στις ίδιες πολιτικές οικογένειες -δεν ανήκουμε στις ίδιες πολιτικές οικογένειες, αλλά έχουμε ένα όραμα για την περιοχή κοινό- και το όραμα αυτό είναι η σταδιακή μετατροπή των Βαλκανίων, από μία περιοχή αστάθειας, συγκρούσεων, πολέμων, διχασμού, επικράτησης των εθνικισμών, σε μια περιοχή ευημερίας και συνεργασίας προς όφελος των λαών μας.
Η Ελλάδα και η Βουλγαρία, λοιπόν, δύο χώρες με μακρά ιστορία αντιπαλότητας στο παρελθόν, έχουμε καταφέρει να γυρίσουμε σελίδα. Έχουμε οικοδομήσει μια βαθιά και πολύπλευρη εταιρική σχέση και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του κοινού οράματος για τα Βαλκάνια και την περιοχή. Διότι μονάχα αυτός είναι ο δρόμος για το μέλλον των λαών μας.
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά για τη φιλοξενία και να πω ότι είμαι ευτυχής που ένα μέρος μόνο αυτού του μεγαλεπήβολου οράματός μας γίνεται σήμερα πράξη με τα εγκαίνια του κάθετου αγωγού IGB, εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Σας ευχαριστώ θερμά.