Συνεχή είναι τα παράπονα για την παρουσία λαθρομεταναστών στον Έβρο.

Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα έχουν καταληφθεί από λαθρομετανάστες οι οποίοι περιμένουν το φθηνό μέσο μεταφοράς, όταν διαθέτουν τα χρήματα για να ταξιδεύσουν στην Αθήνα. . .

 

Σήμερα το βράδυ, φεύγοντας από το γραφείο μου λίγα λεπτά πριν από τις 23:00, συνάντησα λαθρομετανάστες στην πλατεία Ορεστιάδας. Μία κουβέρτα να τους σκεπάζει, ένα σκουφί για να μειώσει το κρύο και την υγρασία.

 

Συζήτησα μαζί τους.

 

Ένας Νιγηριανός που είπε ότι ήταν τέσσερις μήνες στη Φυλακή, εννοούσε το κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο. Από το Φυλάκιο μέχρι την Ορεστιάδα, κάπου 30 χιλιόμετρα, περπάτησε. Θέλει να πάρει το τρένο, αλλά όταν έφτασε, στο σταθμό δεν είχε δρομολόγιο. Θα περιμένει, στην πλατεία μαζί με αγνώστους, το ταξίδι για το αύριο. . .

 

Του είπα ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δουλειές, του είπα ότι οι Έλληνες φεύγουν.

 

Αυτός όμως επιμένει. Θα κυνηγήσει το Ευρωπαϊκό όνειρο. Μου είπε ότι δεν έχει συγγενείς στην Ελλάδα. Ότι του είπανε ότι εδώ έχει δουλειά.  Την ίδια ώρα, κάποιοι από την ομάδα των λαθρομεταναστών κάνουν το σήμα της νίκης. . .

Και πόσα ακόμα θα του είπανε σκέφτηκα. Πόσα ψέματα για να τον βάλουν σε ‘να ταξίδι, να πάρουν οι λαθροδιακινητές τα λεφτά.

 

Είναι φανερό, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που θα συνεχίσει όσο ορισμένοι λένε ψέματα σε ανθρώπους που ζουν στη φτώχια.

 

Οι κουβέρτες στην πλατεία Ορεστιάδας είναι η πρώτη γεύση, από την Ευρωπαϊκή ψεύτικη Ελλάδα. Σε λίγες εβδομάδες οι νεοαφιχθέντες θα βρουν καταφύγιο στην Μεάνδρου, στη πλατεία Θεάτρου, στην Πατησίων.

Εργασία και τη ζεστασιά ενός «κανονικού» σπιτιού, δύσκολα θα βρουν.

 

Καληνύχτα σας.

 

Γιάννης Τομαδάκης