Άρης Γιαννακίδης: «Η Πλωτινόπολη αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα και την ιστορικότητα του Διδυμοτείχου»
Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα χρηματοδοτήσει την συνέχιση των ανασκαφών και την ανάδειξη των ευρημάτων της
Ενημέρωση για την πορεία των ανασκαφικών ερευνών και των νέων σημαντικών ευρημάτων της αρχαίας Πλωτινόπολης, από την ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011 στο Δημαρχείο Διδυμοτείχου.
Στην συνάντηση έδωσε το παρών ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου, o Δήμαρχος Διδυμοτείχου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.
Στην συνάντηση έγινε παρουσίαση των εργασιών και των νέων αρχαιολογικών ευρημάτων της αρχαίας Πλωτινόπολης, από τον αρχαιολόγο Ματθαίο Κουτσουμανή.
Ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης, δεσμεύτηκε να υπάρξει χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο ανασκαφικό έργο για την ολοκλήρωση των εργασιών, που όπως τόνισε «αναδεικνύουν την πολυπολιτισμικότητα και την ιστορικότητα της μακραίωνης διαδρομής του Διδυμοτείχου και τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στα παλαιότερα αλλά και στα νεότερα χρόνια».
Συνεχίζοντας ο κ. Γιαννακίδης έκανε αναφορά στην υποχρέωση που έχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, να στηρίξει την συγκεκριμένη προσπάθεια, λέγοντας πως «θα χρηματοδοτήσουμε και θα αναδείξουμε αυτές τις αρχαιολογικές εργασίες, θα εξασφαλίσουμε την προσπελασιμότητα τους, ώστε να γίνει γνωστή στους επισκέπτες αλλά και στους συμπολίτες μας η δική μας ιστορία».
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε στην συνάντηση μια σειρά από έργα και δράσεις που γίνονται στην περιοχή του Βορείου Έβρου, όπως:
- Η αναβάθμιση του κάθετου άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο.
- Η αποκατάσταση του δρόμου Μάνδρα – Ψαθάδες.
- Η χρηματοδότηση για την οργάνωση μόνιμης έκθεσης του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου.
- Η χρηματοδότηση του Λαογραφικού Μουσείου Διδυμοτείχου.
- Η ανάδειξη και χρηματοδότηση του ιστορικού τεμένους Βαγιαζήτ.
Να σημειωθεί ότι στόχος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι το πρώτο 3μηνο του 2012, η ανάδειξη του αρχαιολογικού μνημειακού χώρου του τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης και των μοναδικών αρχαιολογικών της ευρημάτων, να έχει ανάδοχο και να αρχίζει να κατασκευάζεται με έναν προϋπολογισμό περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.