4o χορωδιακό φεστιβάλ Αλεξανδρούπολης
ο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και η Πολυφωνική του Χορωδία διοργανώνουν το 4ο Χορωδιακό Φεστιβάλ στα πλαίσια του εορτασμού των «Ελευθερίων» της πόλης μας. Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαΐου 2019 και ώρα 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης θα συμμετάσχουν η Μικτή Χορωδία Μώλου, η Φωνή των Μακεδόνων, η Μικτή Χορωδία Αρναίας του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, η Χορωδία Συλλόγου Πολυτέκνων Γονέων Αλεξανδρούπολης «Χριστός Σωτήρ» και η Πολυφωνική Χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Λίγα λόγια για την κάθε χορωδία…
Μικτή Χορωδία Μώλου
Η μικτή χορωδία Μώλου ιδρύθηκε από το Δήμαρχο Μώλου κ. Τετριμίδα Ευάγγελο ως Δημοτική, το 2008. Μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» έγινε Σύλλογος ιδιωτικού Δικαίου. Την σύσταση, διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας ανέλαβε ο μαέστρος και συνθέτης Αντώνης Μπαλής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Χορωδιών Ελλάδας (ΠΕ.ΔΙ.ΧΟ).
Η χορωδία αποτελείται από ερασιτέχνες χορωδούς που τους ενώνει η αγάπη για το χορωδιακό τραγούδι. Σκοπός της χορωδίας είναι η καλλιέργεια της χορωδιακής μουσικής στον τόπο μας καθώς και η προβολή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό της καλής ποιοτικής μουσικής μας. Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, παραδοσιακά τραγούδια καθώς και θρησκευτικούς ύμνους. Διοργάνωσε πολλές εκδηλώσεις μέσα στην πόλη του Μώλου, όπως αφιέρωμα στον α) Γιάννη Ρίτσο, β) Παπαδιαμάντη, γ) Οδυσσέα Ελύτη δ) Μάνο Λοίζο, καθώς και στο ρεμπέτικο (2014) και στο Λαϊκό τραγούδι (2015), αφιέρωμα στο ελαφρό τραγούδι της δεκαετίας του ΄40, ΄50 και ΄60. Συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Επιστημόνων Φθιώτιδας με αφιέρωμα στον Μακεδονικό αγώνα και στο Μάνο Ελευθερίου. Διοργάνωσε με επιτυχία 10 χορωδιακά φεστιβάλ με την συμμετοχή χορωδιών από όλη την επικράτεια αναδεικνύοντας την πόλη του Μώλου στο χορωδιακό χάρτη της Ελλάδας, ως τόπος χορωδιακής πράξης. Συμμετείχε στην ηχογράφηση σε CD του έργου «Αλησμόνητες Πατρίδες» του συνθέτη Αντώνη Μπαλή καθώς και στην παρουσίασή του από τον Δήμο Μώλου – Αγ. Κωνσταντίνου στο ξενοδοχείο «Γαλήνη» στα Καμένα Βούρλα το 2010. Συμμετείχε στο χορωδιακό φεστιβάλ Καρύστου (2009), Ν. Μηχανιώνας (2010), Φλώρινας (2011), Αλμυρού (2012), Μικρασιάτικα Λειβαδιάς (2012), Πολυκάρπη Αριδαίας 2013, Μικρασιάτικα Μαγνησίας Λαμιαίων (2013), Άμφισσας (2014), Σπερχειάδας (2014), Τροφώνια Λειβαδιάς (2014), Επτανησίων Λαμίας (2014), Τελέσιλλα Άργους (2015), Στυλίδας (2015), Αλιβέρι (2015), Καστοριάς (2016), Θηβών (2016), Aπόλλων Πατρών και Νίκαιας (2017), Αμφικτύονες Λαμίας, Σταυρό Χαλκιδικής, Τύρναβος (2017 – 2018), Λάρισα (2018), Καρδίτσα (2019). Συνεργάστηκε με τον τραγουδιστή Κώστα Σμοκοβίτη στα «Καζαντζίδεια 2015» στον Αγ. Κωνσταντίνο. Την χορωδία από τη σύστασή της διδάσκει και διευθύνει ο Αντώνης Μπαλής.
Η Φωνή των Μακεδόνων
Η Χορωδία «Η Φωνή των Μακεδόνων» ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2008. Δώσαμε αυτό το όνομα στο σύλλογό μας για να διατυμπανίζουμε με τα τραγούδια μας, την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Θεωρούμε λοιπόν ότι οι φωνές μας είναι η συνέχεια της Μακεδονικής Σάρισας. Έτσι ενώσαμε την πείρα των χορωδών μας με την πυρά για να σταθούμε στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Και τα καταφέραμε διότι παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας μας έχουμε να επιδείξουμε αξιόλογο έργο. Λάβαμε μέρος στο φεστιβάλ Καρδίτσας, Κομοτηνής, ΟΤΕ, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Σκιάθου, Αλιβερίου, Χαλκίδας, Δράμας, Ηράκλειας Σερρών, Κουφαλίων, με άριστες κριτικές. Ψάλλαμε ύμνους της Μ. Εβδομάδος στην ΕΡΤ3. Επί εννέα συνεχόμενες χρονιές, ψάλλουμε τα «Εγκώμια» στην Παναγία Δεξιά, καθώς επίσης και το 2010 στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Ν. Ευκαρπίας. Το Φεβρουάριο του 2009 τραγουδήσαμε για τους εναπομείναντες Έλληνες της Βασιλεύουσας, προσκεκλημένοι από την κοινότητα Μ. Ρεύματος.
Στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής δώσαμε δύο παραστάσεις και ομιλίες με θέματα: 1)»Η γυναικεία ακράτεια και ο καρκίνος του προστάτη», 2)»Προστατεύστε την καρδιά σας από έμφραγμα-Βαλβιδοπάθειες», καθώς και συναυλία για το «κοινωνικό παντοπωλείο» του Δήμου Θεσ/νίκης. Παρουσιάσαμε σε πρώτη Πανελλήνια εκτέλεση το Ορατόριο «Αγάπη Χριστού» της Αγγ. Τσαούση. Το ίδιο Ορατόριο παρουσιάστηκε και στον Ι. Ν. Αγ, Δημητρίου Θεσ/νίκης και Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης, καθώς και στην Αριδαία Πέλλης. Δώσαμε μια μεγαλειώδη παράσταση, που έγινε για την ενίσχυση της κίνησης της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Πραγματοποιήσαμε την 7η μας χορωδιακή συνάντηση με μεγάλη επιτυχία, συναυλία για το 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα και για την Φιλόπτωχο αδελφότητα Ανδρών Θεσ/νίκης. Λάβαμε μέρος στην «Λατρευτική Εβδομάδα».
Παρουσιάσαμε στο Λουξεμβούργο αποσπάσματα από «Ελληνικές & Λουξεμβουριανές Οπερέττες», προσκεκλημένοι από την εκεί Ελληνική Κοινότητα.
Παράσταση για τον εορτασμό των 100 χρόνων, από την απελευθέρωση της Θεσ/νίκης από τον Τουρκικό ζυγό. Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, Χ. Αλεξίου, Γιάννη Πάριο και Βίκυ Μοσχολιού. Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί περί τα 52 μέλη εκ των οποίων οι 40 είναι χορωδοί. Στο πιάνο συνοδεύει η κ. Ελίζα Τέλη. Την χορωδία ίδρυσε (με τους χορωδούς που αναφέραμε) και διευθύνει ο Βαρύτονος Χρόνης Νότας.
Μικτή Χορωδία Αρναίας
του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου
Η Μικτή Χορωδία Αρναίας του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1983 με σκοπό την ανάπτυξη της χορωδιακής μουσικής και την διατήρηση και διάσωση των δημοτικών τραγουδιών της περιοχής. Στον ελληνικό χώρο έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις λαμβάνοντας μέρος σε συναντήσεις χορωδιών, στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Κεφαλλονιάς, Καρδίτσας, Αθηνών, Άσπρων Σπιτιών, από το 2ο έως και το 12ο Φεστιβάλ της Λέσχης Προσωπικού ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Σερρών, Δράμας, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Πανελλήνιο Φεστιβάλ Συκεών Θεσ/νίκης, Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπάκτου, Διδυμοτείχου, Σουφλίου. Στο εξωτερικό (1986) πήρε μέρος σε Διεθνείς Μουσικές εκδηλώσεις που οργάνωσε το Αυστριακό Κογκρέσσο στο ΄Ιννσμπρουγκ της Αυστρίας. Το 1987 έλαβε μέρος αντιπροσωπεύοντας επίσημα την Ελλάδα στο χορωδιακό Φεστιβάλ στην Alava της Ισπανίας (12 συναυλίες). Το 1997 μετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στην «Ελληνική Πολιτιστική Εβδομάδα» που διοργάνωσε ο Δήμος Βαρκελώνης με δύο παραδοσιακές παραστάσεις. Τον Ιούλιο του 2001 μετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Χορωδιακό Φεστιβάλ στην Puebla του Μεξικού (9 συναυλίες). Στην Αρναία διοργάνωσε με επιτυχία 5 Χορωδιακά Φεστιβάλ. Το 2002-2003 συμμετέχει σε αξιόλογες συναυλίες με την Εστουδιαντίνα της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας. Το 1993, εξέδωσε διπλό δίσκο με δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια της Αρναίας και της Μακεδονίας γενικότερα, ενώ το 2013 εξέδωσε 8 ψηφιακούς δίσκους ακτίνας με παλιές και νέες ηχογραφήσεις παραδοσιακών τραγουδιών. Συμμετέχει στις γιορτές πολιτισμού Αριστοτέλεια και τη Θερινή Ακαδημία που διοργανώνει ο Δήμος Αριστοτέλη. Την χορωδία διευθύνει ο μαέστρος κος Βασίλειος Κοκκαλιάρης.
Χορωδία Συλλόγου Πολυτέκνων Γονέων
«Χριστός Σωτήρ» Αλεξανδρούπολης
Η χορωδία του συλλόγου πολυτέκνων λειτουργεί υπό την διεύθυνση της μουσικού καθηγήτριας πιάνου, κας Ελένης Τερζίδου από το καλοκαίρι του 2007. Το χορωδιακό σχήμα αποτελείται κυρίως από μέλη πολύτεκνων οικογενειών και μικρό αριθμό μουσικών οργάνων. Το κάθε μέλος εισέρχεται στο σχήμα μετά από επιλογή σωστής φωνητικής τοποθέτησης. Η χορωδία έλαβε μέρος σε πολλές θρησκευτικές, εθνικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, κυρίως τοπικά αλλά και σε εκδηλώσεις εκτός πόλεως. Έχει διακριθεί και βραβευθεί σε πανελλήνιο φεστιβάλ χορωδιών, αλλά η μεγαλύτερη διάκρισή της είναι ο ενθουσιασμός του κοινού σε κάθε άκουσμά της.
Πολυφωνική Χορωδία
Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης
Η Χορωδία μας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 από μια ομάδα φίλων που κοινό τους γνώρισμα ήταν η αγάπη του Χορωδιακού τραγουδιού. Σύντομα εντάχθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξ/πολης (Φεβρουάριος 2016). Αποκλειστική επιδίωξη από την αρχή ήταν η πολυφωνική εκτέλεση χορωδιακών έργων ώστε να ακούγεται κάτι διαφορετικό στην πόλη μας που να απευθύνεται και να ικανοποιεί όσους αγαπούν το πολυφωνικό τραγούδι. Στόχος μας το σχήμα να είναι μικρό, ευέλικτο, με επιλεγμένα μέλη. Η πρώτη εμφάνισή της πραγματοποιήθηκε στην εορτή κοπής της πίττας του Ιστορικού μουσείου στις αρχές του 2016. Συμμετείχε στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ν. Περάμου Καβάλας, στα Χορωδιακά Φεστιβάλ Θέρμης Θεσ/νίκης, και Αρναίας Χαλκιδικής. Τον Φεβρουάριο του 2018 συνέπραξε με τις αδελφές Βουγιουκλή σε εκδήλωση του Ιστορικού Μουσείου οι οποίες παράλληλα τιμήθηκαν για την πολιτιστική τους προσφορά στο πανελλήνιο αλλά και διεθνώς. Η Χορωδία τίμησε φέτος τον Μάρτιο με την παρουσία της τις εορταστικές εκδηλώσεις του «Ζωγράφειου Λύκειου» για τα 125 χρόνια ίδρυσής του στην Κων/πολη με μία πετυχημένη και συγκινητική εμφάνιση.
Διοργανώνει κάθε χρόνο χορωδιακό φεστιβάλ προσκαλώντας χορωδίες υψηλού επιπέδου, εντάσσοντάς τις εκδηλώσεις στα Ελευθέρια της πόλης μας. Φέτος σειρά έχει το 4ο Χορωδιακό Φεστιβάλ.