Μία θέση στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, διεκδικεί η Κρύστα Μπάμπουρα. Η κα. Μπάμπουρα, υποψήφια με τον συνδυασμό «Δήμος για Όλους, πρώτα εσύ» του Γιάννη Ζαμπούκη, απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα και δηλώνει γοητευμένη και εντυπωσιασμένη από τον Γιάννη Ζαμπούκη.

Γιατί υποψήφια στις δημοτικές εκλογές και γιατί με τον Γιάννη Ζαμπούκη;

Αρχικά, να ξεκαθαρίσω πως αντιλαμβάνομαι τον όρο «πολιτική» στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης ως «διαχείριση των κοινών» ή αλλιώς «management». Προσωπικά, ως ελεύθερος επαγγελματίας καλούμαι να διοικώ καθημερινά σε μικρή κλίμακα τα της επιχείρησής μου, εν μέσω μάλιστα τέτοιων δύσκολων καιρών, όπως πολλοί άλλοι συνδημότες μας. Θεωρώ πως μπορώ να προσφέρω, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης κλίμακας του Δήμου, τις διαχειριστικές δεξιότητες μου, τις οποίες ανέπτυσσα τα τελευταία 20 έτη με στόχο το κοινό συμφέρον. Πρόσφατα εκλέχθηκα Αντιπρόεδρος της νεοσύστατης «Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου», έχω υπάρξει Πρόεδρος των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φερών, καθώς και στο Γυμνάσιο και Λύκειο Φερών. Διατελώ  Αντιπρόεδρος  του Σύλλογου Γυναικών Μοναστηρακίου, είμαι Πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΥ (καρναβαλικού εκδρομικού φυσιολατρικού συλλόγου) Φερών, Μέλος του Πολιτιστικού  Συλλόγου “Αγία Σοφία Φερών”, Μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου Φερών, Αριστίνδην μέλος του Επιμελητηρίου Έβρου και μέλος στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα του Έβρου.

Σχετικά με τον επικεφαλής της παράταξής μας, Γιάννη Ζαμπούκη, δεν τον γνώριζα προσωπικά παρά μόνο από την πορεία του ως πετυχημένου δικηγόρου. Όταν τον γνώρισα και προσωπικά με εντυπωσίασαν οι γνώσεις του σε θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, με γοήτευσε το όραμά του για έναν ισχυρότερο Δήμο και εκτίμησα την θέλησή του για συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που απασχολούν την τοπική μας κοινωνία. Θεωρώ πως τέτοιοι άνθρωποι άφθαρτοι και ατόφιοι, όπως ο κύριος Ζαμπούκης είναι η ελπίδα του Δήμου μας και γι’ αυτό συντάχθηκα πλάι του και του εμπιστεύτηκα με τη σειρά μου το δικό μου όραμα για ένα Δήμο για όλους μας.

Η παράταξή σας τονίζει “Πρώτα ΕΣΥ”. Οι δικές σας προτεραιότητες για το δήμο;

Φυσικά «Πρώτα ΕΣΥ», διότι σχεδιάζουμε με επίκεντρο τον Άνθρωπο. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς το «εσύ», καθώς από αυτό πρέπει να ξεκινήσει κάποιος για να φτάσουμε όλοι μαζί στο «εμείς».

Σε προσωπικό επίπεδο επιδιώξεων, η πορεία μου έως τώρα έχει δείξει πως ο τομέας των πολιτιστικών είναι αυτός στον οποίον μπορώ να συνεισφέρω τα μέγιστα. Η ενασχόλησή μου εδώ και 20 περίπου χρόνια με τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας, με έχουν εφοδιάσει με μεγάλη εμπειρία, την οποία με χαρά θα θέσω στην διάθεση του επικεφαλής του συνδυασμού, σε περίπτωση εκλογής μας από τους συνδημότες μας. Προτεραιότητες σε αυτόν τον τομέα είναι να αναδείξουμε τις ξεχασμένες γωνιές στις πόλεις και στα χωριά μας, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί από την σημερινή δημοτική αρχή. Να αναζωογονήσουμε τα εγκαταλελειμμένα σημεία τους, να δώσουμε την αξία που αρμόζει στους οικισμούς μας. Να προστατέψουμε και να αναδείξουμε το περιβάλλον και την φυσική ομορφιά τους. Να κάνουμε τον δήμο μας τεχνολογικά έξυπνο Δήμο, καθώς και να επανασχεδιάσουμε την εικόνα του για τις επόμενες δεκαετίες. Προσωπικά, ποντάρω πολλά στη δημιουργία μιας δυνατής πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου μας. Ικανής με τη σειρά της να προσελκύσει το τουριστικό ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, που με σιγουριά θα συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Περιοχές με σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα το Δέλτα του Έβρου, εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, ενώ έχουν τεράστια σημασία και η αξιοποίηση τους τουριστικά με διάφορους τρόπους και μορφές, θα δώσει υπεραξία στην περιοχή. Φυσικές ομορφιές, σπάνιοι βιότοποι, τα ορεινά χωριά μας, μαζί ασφαλώς με την θάλασσα, τις παραλίες μας και τα ιστορικά μας μνημεία, είναι μια… αλυσίδα που αν ενωθεί σωστά και σφιχτά, με συντονισμένες και συγκεκριμένες, ρεαλιστικές δράσεις, θα δώσουν πνοή, ζωντάνια και οικονομική ανάπτυξη.

Κύριες προτεραιότητές μας είναι να φτιάξουμε ένα Δήμο με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα και ένα Δήμο προσβάσιμο σε όλους τους δημότες του.

Για την προσωπική σας ζωή;

Είμαι παντρεμένη τα τελευταία 27 χρόνια και μητέρα μια κόρης, φοιτήτριας. Είμαι μία μαχόμενη ελεύθερη επαγγελματίας στον κλάδο των ασφαλίσεων εδώ και 16 χρόνια.

Η Ελλάδα πεθαίνει. Οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους. Αν σας ζητήσουμε ένα επιχείρημα το οποίο θα χρησιμοποιούσατε να πείσετε μία φίλη σας να κάνει ακόμη ένα παιδί;

Πράγματι, οι μέρες μας είναι δύσκολες, κυρίως στον οικονομικό τομέα, γεγονός που αποτρέπει κυρίως νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν ή ακόμη και να μεγαλώσουν την οικογένειά τους. Είμαι και η ίδια μητέρα και γνωρίζω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς στην Ελλάδα. Ωστόσο, έχω βιώσει την μαγεία της μητρότητας και θα μοιραζόμουν την εμπειρία μου με την φίλη μου για να την πείσω να κάνει το βήμα, λέγοντάς της πως όλες οι δυσκολίες μαγικά υποχωρούν και η κοινωνία μας γίνεται καλύτερη όταν προτεραιότητά σου είναι κάποιος άλλος που αγαπάς χωρίς όρια και όχι ο εαυτός μας μοναχά. Κάτι άλλο δεν θα μπορούσα να τη συμβουλεύσω διότι η μητρότητα είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, προσωπικό και πολλές φορές πονάει πολύ.

Ένας νέος φεύγει για εξωτερικό όπου θα έχει σταθερή εργασία. Θα προσπαθήσετε να του αλλάξετε άποψη;

Όντως, οικονομικά και εργασιακά η Ελλάδα υποφέρει και μαζί της οι νεαροί πολίτες της. Δυστυχώς, οι νέοι χάνουν τις ελπίδες τους για την εύρεση μιας αξιοπρεπούς εργασίας και κάθε μέρα που περνά οδηγούνται πιο κοντά στην ξενιτιά. Θα του έλεγα μια μόνο κουβέντα: «Εάν αγαπάς έστω και λίγο τον τόπο σου κάνε την προσπάθεια να μείνεις εδώ και να το πολεμήσεις. Αν όμως διαπιστώσεις πως δεν έχεις άλλη λύση τότε κάνε την κίνηση που επιθυμείς στην αγορά του εξωτερικού».