Στις ερωτήσεις του thraki Νεα, απαντάει ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία και τον Κώστα Κατσιμίγα Ιωάννης Στράκος.Γιατί αποδεχτήκατε την πρόταση να είστε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος;
Αποφάσισα να κατεβώ υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Έβρου με τον Συνδυασμό Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία και υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Κώστα Κατσιμίγα, επειδή πιστεύω σε ένα καλύτερο μέλλον για την Περιφέρεια μας, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις των προηγούμενων διοικήσεων, δεν μπόρεσαν δυστυχώς να ανατρέψουν την κατάσταση στην Περιφέρεια μας. Οι δείκτες της Περιφέρεια μας δεν είναι μόνο από τις ποιο χαμηλές στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κρίση δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα να μεταναστεύσει ένας μεγάλος αριθμός από την Περιφέρεια μας, επιδίνοντας ακόμη περισσότερο το δημογραφικό πρόβλημα της. Η καλύτερη θωράκιση της Περιφέρειας μας είναι η οικονομική ανάπτυξη της και το ανθρώπινο δυναμικό της. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν τους ανθρώπους που πρόσφατα μεταναστεύσανε, να γυρίσουν πίσω. Η πολυπολιτισμικότητα της Περιφέρειας μας είναι πλεονέκτημα την οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε.
Στην περίπτωση που εκλεγείτε, θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να βρίσκετε στην Κομοτηνή.  Αυτό λόγω απόστασης δεν φέρνει δυσκολίες;

Είναι γεγονός πως υπάρχει το πρόβλημα της απόστασης. Ωστόσο η κατάσταση του οδικού δικτύου μειώνει τον χρόνο διαδρομής και νομίζω το ότι εάν υπάρχει θέληση για δουλειά ξεπερνιούνται οι όποιες δυσκολίες.


Ποιο το όραμά σας για τον Έβρο;


Θα ξεκινήσω από τον Πρωτογενή τομέα. Το ζήτημα της άρδευσης των αγροτικών γαιών της περιοχής μας με επιφανειακά ύδατα θα έχει ως στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα τα επιφανειακά νερά και αυτό θα γίνει κάνοντας αναδασμούς εκεί που πρέπει να γίνουν, κάνοντας την αρχή από το Ορμένιο και στην συνέχεια να κατασκευαστούν δίκτυα άρδευσης. Θα κατασκευάσουμε τα φράγματα στην Λύρα και στην Καβησώ και θα προχωρήσουμε στην κατασκευή αρδευτικών δικτύων καθώς και σε αναδασμό. Θα αναμοχλεύσουμε και στην κατασκευή ταμιευτήρα στο Δέρειο και θα προσχωρήσουμε στην απόστράγγιση του κάμπου νότια του Τυχερού.

΄Αλλες δράσεις στον Πρωτογενή τομέα είναι οι εξής

Η στήριξη των οινοπαραγωγών\

Η στήριξη εναλλακτικών καλλιεργειών, που θα βασίζονται στην σταθερή ποιότητα και στην επαρκή ποσότητα.

Η στήριξή της προσπάθειας για επανέναρξή της σηροτροφίας στην περιοχή του Σουφλίου.

Η στήριξη της μελισσοκομίας

Η στήριξη της ελαιοπαραγωγής

Η προώθηση τοπικών προϊόντων για τον χαρακτηρισμό τους ως  Προϊόντα Γεωγραφικής ΄Ενδειξης.

Η δημιουργία ζώνης θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.

Η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων.

Η αύξηση των ελέγχων για τις παράνομες εισαγωγές φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών.

Η υποστήριξη των δήμων σε δράσεις βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας.

Η υλοποίηση, πιλοτικά σε πρώτο στάδιο, προγραμμάτων της έξυπνης γεωργίας σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η στήριξη της κτηνοτροφίας με την ανάπτυξη βιολογικών εκτροφών και την συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων χρήσης των βοσκοτόπων.

Η προστασία της περιοχής από τις εισαγόμενε ζωονόσους.

Η ενίσχυση της ιχθυοκαλλιέργειας και της οστρακοκαλλιέργειας στο Δέλτα του ΄Εβρου, καθώς και η ενίσχυση της παράκτιας αλιείας.

Η αξιοποίηση του άφθονου δασικού πλούτου της περιοχής.

Η επίλυση των γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων για την σύντομη αξιοποίηση του ζεόλιθου στον βόρειο ΄Εβρο, σε συνεταιριστική βάση από τοπικούς συνεταιρισμούς.

τον ποταμό ΄Εβρο. Η αποκατάσταση των αναχωμάτων θα γίνεται με αργιλικό πυρήνα και όχι με φερτά υλικά.

Θα στηρίξουμε τους Φορείς Διαχείρισης των εθνικών πάρκων Δαδιάς και του Δέλτα του ΄Εβρου  και απορρίπτουμε κάθε απόπειρα απόληψης χρυσού από την περιοχή μας.

Οι  εναλλακτικές μορφές τουρισμού συμπεριέλαβε τον συνεδριακό τουρισμό, πρέπει να εντατικοποιηθεί. Τα δυο εθνικά πάρκα που βρίσκονται στον ΄Εβρο μπορούν να προσελκύσουν πλήθος τουριστών, καθώς και να αναπτύξουμε τον οικο- και αγροτουρισμό. Επίσης πιστεύουμε στην δημιουργία σοβαρών κέντρων ιαματικού τουρισμού στην Τραϊανούπολη και στην Σαμοθράκη.

Για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης , η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει και να έχει καθοριστικό ρόλο με την χρηματοδότηση της δημιουργίας σιδηροδρομικών υποδομών καθώς και την ενθάρρυνση για την δημιουργία  λιμενικών χερσαίων υποδομών. Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να αποκτήσει και ρόλο στις επιβατικές μεταφορές, εξυπηρετώντας τουρίστες από τα Βαλκάνια. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου καθώς και με προορισμούς στην Τουρκία.

Στον τομέα των μεταφορών, προτεραιότητα αποτελεί η κατασκευή ενός νέου σύγχρονο τελωνείου στους  Κήπους, καθώς και θα κινήσει την διαδικασία για την δημιουργία καινούργιου μεθοριακού σταθμού στις Καστανιές.

Το οδικό δίκτυο, και ιδιαίτερα οι δρόμοι του βορείου ΄Εβρου είναι σε ντροπιαστική κατάσταση. Οι δρόμοι ουδέποτε συντηρήθηκαν.Εμείς θα επιβάλουμε την συντήρηση και θα προσπαθήσουμε να περισώσουμε ότι μπορούμε, ενώ θα ανακατασκευάσουμε εκείνα τα τμήματα που χάθηκαν.

Με ποια από τα παραπάνω θα είστε ικανοποιημένος αν συμβούν;

Θα είμαι ικανοποιημένος εάν υλοποιηθούν οι θέσεις μας για τον πρωτογενή τομέα, τα αντιπλημμυρικά έργα καθώς και οι παρεμβάσεις για την βελτίωση του οδικού δικτύου του βορείου ΄Εβρου.

Ως παιδί μεταναστών, τι έχετε να πείτε στους νέους που πλέον μεταναστεύουν σε μεγάλο βαθμό;  

Οι συνθήκες για τους νέους μετανάστες δεν είναι οι ίδιες που ήταν στην εποχή των γονέων μας.

Οι μισθοί για την εργασία για τους νέους μετανάστες είναι πολύ χαμηλοί και υπάρχουν προβλή-ματα στην εξεύρεση στέγασης. Καλά είναι να το σκεφτούνε δύο φορές πριν μεταναστεύσουν.

Στην κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της περιφέρειας μας ώστε να επιστρέψουν οι νέοι μετανάστες, καθώς και να δοθούν κίνητρα για τους  ιατρούς για την στελέχωση τον Ιατρικών Μονάδων καθώς και για τους εκπαιδευτικούς.