Ελίζα Καλέση: «Ένα εξώφυλλο δεν κάνει το βιβλίο»
Οι περιφερειακές εκλογές πλησιάζουν και οι υποψήφιοι διεκδικούν την είσοδό τους στο κέντρο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Το thraki Νεα, ζήτησε από την Ελίζα Καλέση, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο με τον συνδυασμό του Κώστα Κατσιμίγα «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν στην αυτοδιοίκηση κι όχι μόνο.
Δεν ασχολείστε για πρώτη φορά με τα κοινά, καθώς έχετε ξαναθέσει υποψηφιότητα για το δήμο Σουφλίου. Τι είναι αυτό που σας έκανε να θέσετε υποψηφιότητα στην περιφέρεια.
Κάτι που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας είναι ότι και η περιφέρεια είναι τοπική υπόθεση. Στην περιφέρεια ΑΜΘ, αξίζει να της δοθεί η σπουδαιότητα του ρόλου που μπορεί και έχει τη δυνατότητα να παίξει στα τοπικά ζητήματα. Διαχειρίζεται και θα διαχειριστεί κονδύλια με τα οποία μπορεί να παρέμβει καίρια και να λύσει προβλήματα χρόνων. Η αποκέντρωση του κεντρικού κράτους, γίνεται πράξη μέσα από τις περιφέρειες αφού καθολικά μπορεί να υλοποιήσει αναπτυξιακό σχεδιασμό, αρκεί η διοίκηση της να εκμεταλλευτεί όλα τα εργαλεία που τις δίνονται από το κράτος αλλά και την ευρωπαϊκή ένωση για να στήσει υποδομές, να λύσει προβλήματα και να αναδείξει την περιοχή . Ο ρόλος λοιπόν της περιφέρειας είναι σημαντικός τοπικά, είναι αναγκαίο να εκπροσωπείται και να αντιπροσωπεύεται γεωγραφικά μέσα από τα πρόσωπα, και αυτό είναι κάτι που πιστεύει βαθιά ο Κώστας Κατσιμίγας.
Τι διακρίνετε εσείς που ίσως δεν μπορούν να αντιληφθούν όσοι δεν γνωρίζουν τόσο καλά τον Κώστα Κατσιμίγα;
Ο Κώστας Κατσιμίγας είναι ένας αυτοδιοικητικός άνθρωπος. Γνωρίζει καλά την διοικητική και οργανωτική δομή της περιφέρειας αφού συντέλεσε στη διαμόρφωση της. Τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τις θέσεις που υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε με αναπτυξιακά ζητήματα και ανέπτυξε θέσεις, προτάσεις και λύσεις. Γνωρίζει πολύ καλά την περιφερεια και αφού μιλάμε για το δικό μας νομό, γνωρίζει από άκρη σε άκρη τον Έβρο. Αρχικά γνωρίζει καλά όλη την παρέβρια περιοχή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος . Από τα φράγματα της Λύρας και της Καβησού μέχρι τον Κάμπο του Τυχερού και του Ορμενίου, προτείνει λύσεις με δράσεις και έργα για τη θωράκιση του πρωτογενή τομέα, ενός βασικού πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας. Λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας γνωρίζει καλά τα πλημμυρικά φαινόμενα και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν διαχρονικά. Υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, των τοπικών προϊόντων, των υποδομών, των υπηρεσιών, του τουρισμού κ.α (λεπτομέρειες, θέσεις και προτάσεις, στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας) Ο Κώστας Κατσιμίγας είναι ένας άνθρωπος με ικανότητα στη σύνθεση, προσωπικοτήτων, απόψεων και θέσεων και αυτό είναι ένα εξαιρετικό χάρισμα, ένα σημαντικό εργαλείο για την ορθότερη και δικαιότερη διοίκηση της περιφέρειας.
Πόσο δύσκολο είναι για μία υποψήφια η οποία δεν μένει σε μεγάλη πόλη του Έβρου, να διεισδύσει στον κύριο όγκο του εκλογικού σώματος;
Σίγουρα δεν είναι εύκολο αλλά και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ο κάθε ένας από εμάς έχει ασχοληθεί περισσότερο η λιγότερο με τα κοινά, έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο δραστηριότητας που τις περισσότερες φορές πάει πέρα από τα όρια ενός «δήμου» άρα είναι κάτι που μετράει στα θετικά του να σε γνωρίζουν περισσότεροι άνθρωποι. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει απόλυτη διείσδυση στο εκλογικό σώμα μιας και ζούμε σε ένα μεγάλο σε μήκος και αποστάσεις νομό. Από την άλλη η δίκη σας συμβολή, των ΜΜΕ, του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου, βοηθάει να ακουστούν οι απόψεις και οι θέσεις μας σε μεγαλύτερη μερίδα πολιτών του νομού μας και να μας γνωρίσουν κάπως καλύτερα. Όποτε εδώ είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να σας ευχαριστήσω, που μου δίνετε βήμα και έχω την τιμή να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.
Θεωρείτε ότι το κεντρικό τμήμα του Έβρου εκπροσωπείται επαρκώς στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Τα τελευταία χρόνια και αυτά είναι αρκετά, θεωρώ πως όχι και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να αλλάξει.
Αν αριθμούσαμε μέχρι το 7, μπορείτε να μας πείτε τα καλά του Έβρου;
Τώρα μου βάζετε δύσκολα γιατί τα καλά του Έβρου είναι περισσότερα. Ο Έβρος είναι η πύλη της Ευρώπης και ένα από τα τριεθνή σημεία που υπάρχουν στη χώρα μας αφού συνορεύουμε με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Η γεωπολιτική και στρατηγική μας θέση, είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα μας. Ο νομός μας πλέον αναδεικνύεται σε σοβαρό διακομιστικό και ενεργειακό κόμβο μέσω του λιμανιού μας στην Αλεξανδρούπολη και της σιδηροδρομικής Εγνατιάς, που ξεκινάει από το Ορμένιο και θα καταλήγει στην Ηγουμενίτσα . Υποδομές ( λιμάνια , αεροδρόμια , σιδηρόδρομος) που πλέον θα λειτουργούν με προστιθέμενη αξία και θα δώσουν μια νέα αναπτυξιακή προοπτική για την ευρύτερη περιοχή. Η ιστορία μας από τα αρχαία χρόνια, το Βυζάντιο αλλά και τη νεότερη ιστορία είναι επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα αφού έχουμε σημαντικά μνημεία και σημεία που είναι πόλος έλξης τουριστών. Ο φυσικός πλούτος και η σπανιότητα των ειδών άλλο ένα. Από τη Σαμοθράκη με τις αρχαιότητες και το φυσικό πλούτο της, η αρχαία Μεσηβρία/ Ζώνη, το Δέλτα του Έβρου και την Κοσμοσώτηρα στις Φέρες, το απολιθωμένο δάσος του Φυλακτού, το Δάσος της Δαδιάς -Λευκίμης -Σουφλίου με τα σπάνια είδη αρπακτικών, τα ιστορικά βιομηχανικά συγκροτήματα σηροτροφίας και το μετάξι στο Σουφλί με τα κουκουλόσπιτα μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, η Ρούσσα και το Γονικό με τον Αλεβιτικο τεκέ, τις βραχογραφίες και την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα, τα βυζαντινό κάστρο στο Διδυμότειχο και το μοναδικό τέμενος Βαγιαζητ, ο Ρωμαϊκός Τύμβος μικρής Δοξιπάρας- Ζώνης , το διπλό κάστρο του Πυθίου, ο Άρδας και τόσα άλλα. Η θάλασσα μας, τα βουνά μας, η φύση μας, η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, οι υποδομές ιδιωτών, τα μουσεία μας, τα τοπικά προϊόντα μας, μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που με τις κατάλληλες ενέργειες , τη διασύνδεση σημείων και μνημείων μπορούμε να έχουμε τουρισμό 12 μήνες το χρόνο . Και σε αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η περιφέρεια . Η ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία ένα ακόμα πλεονέκτημα που όμως υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης και θωράκισης του εισοδήματος των αγροτών και επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Όπως βλέπετε είναι αναρίθμητα τα θετικά, τα καλά του νομού μας.
Μέχρι το 6 τα άσχημα;
Από τα βασικότερα «άσχημα» είναι ότι είμαστε μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, να αντιστοιχεί μόλις στο 46% του μέσου όρου στην ΕΕ. Είμαστε τελευταίοι σε απορροφητικότητα στα ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια και αυτό σημαίνει ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει πραγματικός και ουσιαστικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της περιοχής σε σημαντικούς τομείς. Έχουμε σημαντική έλλειψη σε μελέτες, άρα δεν είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που μας «δίνονται» εγχώρια και ευρωπαϊκά και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Επίσης στερούμαστε στρατηγικής για την τουριστική προβολή της περιφέρειας και σχεδιασμού διασύνδεσης των σημείων και μνημείων ανά δήμο και περιοχή. Ο κάθε Δήμος, ιδιώτης ή φορέας προσπαθεί μόνος του, με μικρότερα κεφαλαία και δυναμική και στο τέλος της ημέρας έχουμε κακά μετρήσιμα αποτελέσματα . Η περιφέρεια μπορεί να παίξει σημαντικό , καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό της τουριστικής προβολής και της ανάδειξης σημείων και τοπικών προϊόντων . Μπορεί να σχεδιάσει σε συνεργασία με δήμους, ιδιώτες και φορείς τουριστικές προτάσεις/πακέτα για όλη την περιφέρεια για 12 μήνες το χρόνο. Επίσης σε αυτό τον τομέα οφείλουμε να ενισχύσουμε τον αγροτουρισμό, τον οινοτουρισμό και τον εναλλακτικό τουρισμό, που παρ´οτι έχουμε το «προϊόν» το αφήνουμε ανεκμετάλλευτο σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα από αρνητικά και άσχημα μπορούν να μετατραπούν σε θετικά με σωστό σχεδιασμό.
Καθώς είστε και φωτογράφος, θα μας επιτρέψετε, μια λιγότερο πολιτική ερώτηση, η οποία όμως σχετίζεται με τις εκλογές. Οι φωτογραφίες κάποιων υποψηφίων είναι “πειραγμένες”. Συμφωνείτε μ’ αυτή την πρακτική;
Αρχικά να πούμε ότι ζούμε στην εποχή της εικόνας, της ψηφιακής τεχνολογίας και των έξυπνων συσκευών. Με τη χρήση κυρίως των smart phones είμαστε πλέον όλοι εν δυνάμει φωτογράφοι . Με τη δυνατότητα επιπλέον χρήσης πολλών εύκολων εφαρμογών, κάνουμε και οι ίδιοι την επεξεργασία στις εικόνες μας. Άρα υπάρχει και η προσωπική άμεση παρέμβαση. Οι επαγγελματίες συνήθως παρεμβαίνουμε στα κακώς κείμενα, όπως είναι η διόρθωση στο φωτισμό, στο χρώμα, στις σκιάσεις, στο «θόρυβο» της εικόνας. Αν κάποιος έχει μια κακή ημέρα και έχει ας πούμε μαύρους κύκλους θα βοηθήσουμε σε αυτό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουμε αλλοίωση των χαρακτηριστικών ούτε θα αλλάξουμε εντελώς το πρόσωπο ενός ανθρώπου. Όποιος επιλέγει και ζητάει μεγάλες επεμβάσεις στην επεξεργασία μιας φωτογραφίας, οφείλουμε να συμβουλέψουμε προς του τι είναι αναγκαίο να γίνει και από εκεί και πέρα είναι προσωπικό του καθενός . Εποχή της εικόνας μεν αλλά στον αντίποδα, ένα εξώφυλλο δεν κάνει το βιβλίο . Πρέπει να διαβάσεις το περιεχόμενο και ανάμεσα στις γραμμές για να δεις αν υπάρχει ενδιαφέρον και ουσία, διαφορετικά ο βασιλιάς μπορεί να αποδειχθεί απατεώνας.