Ενισχύσεις σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε παραμεθόριες περιοχές – Σημαντικό μέτρο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον Έβρο.
Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και το πλαίσιο νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων συμπεριλαμβάνεται διάταξη, η οποία προβλέπει την ενίσχυση, σε μορφή επιχορήγησης, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Παραμεθόριο και σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.
Η Νατάσα Γκαρά κατά τη σημερινή της τοποθέτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου ξεκίνησε ήδη η συζήτηση για το παρόν νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά που νομοθετείται ένα τέτοιο πλαίσιο ενισχύσεων σε υφιστάμενες επιχειρήσεις. Προσπάθειες του παρελθόντος, όπως η επιδότηση του κόστους εργασίας 12%, δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις, γιατί λειτουργούσαν σε ένα απροσδιόριστο καθεστώς.
Στο άρθρο 41 του παρόντος νομοσχεδίου, προβλέπεται η νομοθέτηση ενός νέου πλαισίου ενισχύσεων σε υφιστάμενες επιχειρήσεις σε παραμεθόριες περιοχές σε τομείς Βιομηχανίας, Μεταποίησης, Νέων τεχνολογιών, Ηλεκτρονικού Εμπορίου κ.α. που απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο. Η ενίσχυση αυτή μπορεί να αγγίξει και τις 200.000€ σε δύο έτη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για έμπρακτη στήριξη αυτών των επιχειρήσεων που άντεξαν και συγκράτησαν τη δραστηριότητά τους, κατά την τοποθέτηση της κατέθεσε και μια σημαντική πρόταση – προσθήκη στο εν λόγω άρθρο, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση και την προστασία των εργαζομένων. Πρότεινε το ποσοστό ενισχύσεων να είναι αντιστρόφως ανάλογο με το δυναμικό των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να ενισχυθούν με μεγαλύτερο ποσοστό επί του κόστους, οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους εργαζομένους. Αυτό θα οδηγήσει τόσο στην αύξηση μισθών, όσο και στη δημιουργία νέων αναγκαίων προσλήψεων.
Στον εν λόγω άρθρο περιέχεται ένα πολύ σημαντικό μέτρο που θα μειώσει το λειτουργικό κόστος στις μικρές επιχειρήσεις που συνήθως δραστηριοποιούνται σε δύσκολες και μη ανταγωνιστικές συνθήκες.
Συνοψίζοντας, η κα. Γκαρά ανέφερε χαρακτηριστικά πως » Η πολιτική αυτή, εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις αυτές σε παραμεθόριες περιοχές, προσδοκώντας ότι και αυτές πλέον θα προβούν σε νέες επιχειρηματικές κινήσεις και επενδύσεις, που θα οδηγήσουν σε νέα παραγωγική δυναμικότητα και περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας. Επίσης, η πολιτική αυτή προτάσσει το ζήτημα της εξασφάλισης της περιφερειακής και κοινωνικής συνοχής, της μείωσης των ανισοτήτων της στήριξης δυναμικών τομέων της οικονομίας και αναμένουμε πως οι επιχειρήσεις αυτές θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.»
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη βδομάδα και άμεσα θα δημοσιευθεί και η Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τις κατηγορίες των δικαιούχων, τα γενικά αντικειμενικά κριτήρια επιλογής των περιοχών, το ακριβές είδος, τη μορφή αλλά και το ύψος των επιχορηγήσεων.