Χαρακτηρίζει τον ευαυτό της ως γνήσια Εβρίτισσα, μητέρα, σύζυγος, φίλη, επιχειρηματίας. Η Νικός Ιουστίνη Ιωαννίδου υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Έβρου με τον συνδυασμό του Χριστόδουλου Τοψίδης Περιφερειακή Σύνθεση, μιλάει στο thraki Νεα, για την υποψηφιότητά της, για τον χαρακτήρα της, για τον Έβρο.
Η κα. Ιωαννίδου υποστηρίζει ο Χριστόδουλος Τοψίδης, δε θα αφήσει τίποτα στην τύχη του.

Ύστερα από χρόνια παρουσία σε συλλόγους, ήρθε και η ώρα να ασχοληθείτε και με την τοπική αυτοδιοίκηση;. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτό είναι η εξέλιξη “των πραγμάτων”;
Από τη φύση μου είμαι δοτικός και ανήσυχος άνθρωπος. Δεν το θεωρώ εξέλιξη αλλά μέρος του εαυτού μου. Η συνέπεια στη δουλειά και η σωστή οργάνωση χρόνου, πιστεύω πως φέρνουν καλά αποτελέσματα, με ό,τι κι αν ασχοληθούμε.

Τι πρέπει να γίνει άμεσα στον Έβρο;
Είναι επιτακτική ανάγκη ο Έβρος να πέσει στα σωστά χέρια. Για το λόγο αυτό αποδέχτηκα τη τιμητική πρόταση του υποψήφιου Περιφερειάρχη, Χριστόδουλου Τοψίδη, γιατί γνωρίζω πόσο υπεύθυνος και ικανός είναι. Είναι άνθρωπος της αγοράς, άξιος επιχειρηματίας και ο μοναδικός που έχει την ικανότητα να αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο και να αναδείξει τη περιφέρεια Α.Μ.-Θ.

Γιατί εσείς μπορείτε να κάνετε τη διαφορά και να προωθήσετε λύσεις;
Προερχόμενη από τον τουριστικό κλάδο, που αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους τομείς της οικονομίας μας, προτεραιότητα μου είναι να προσελκύσουμε τουρίστες, να ικανοποιούμε τις ανάγκες τους, να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα και να αναδείξουμε το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά μας. Είναι υψίστης σημασίας να γίνει ένας ειδικός σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης της περιφέρειας με στόχο την ισορροπία ανάμεσα στους νομούς, αλλά και την εξισορρόπηση των διαφορών μέσα στο νομό μας.

Έχετε ζήσει σε δύο πόλεις του Έβρου. Συμφωνείτε με την άποψη ότι η Αλεξανδρούπολη στην καλύτερη περίπτωση παραμένει στάσιμη, ενώ η Ορεστιάδα συρρικνώνεται διαρκώς;
Θα σας διορθώσω πως η Αλεξανδρούπολη στη χειρότερη περίπτωση παραμένει στάσιμη, διότι εξελίσσεται συνεχώς. Από την άλλη πλευρά, η Ορεστιάδα είναι μια όμορφη, καθαρή, οικογενειακή πόλη, που προσφέρει αξιόλογες συνθήκες διαβίωσης και διαθέτει γερές βάσεις και δυναμική για να αναπτυχθεί. Πρόκειται για δυο διαφορετικές πόλεις και δεν πρέπει να τις συγκρίνουμε. Κατά τη γνώμη μου, η Αλεξανδρούπολη οφείλει πολλά στην Ορεστιάδα και γενικά στην επαρχία, αν λογαριάσετε πόσοι Ορεστιαδίτες και γενικά Εβρίτες του Βορρά δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εκεί και πόσοι κάνουν τις διακοπές τους συμβάλλοντας στην οικονομία της. Μεγαλώνοντας στην Αλεξανδρούπολη δεν έβλεπα την ώρα να πάω στην Ορεστιάδα. Τώρα που κατοικώ στην Ορεστιάδα, απολαμβάνω τις βόλτες μου στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό που με στεναχωρεί και με προβληματίζει είναι πως εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι του Ν. Έβρου δεν γνωρίζουμε τον τόπο μας. Δεν είναι μόνο αυτές οι δυο πόλεις, είναι οι Φέρες, το Σουφλί, το Διδυμότειχο και πολλά χωριά, με τη δική τους ξεχωριστή παράδοση. Ο Ν. Έβρου διαθέτει τόσα αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά κτίρια,μουσεία, ιερούς ναούς ,θρησκευτικά μνημεία, πολιτιστική κληρονομιά, φυσικό πλούτο, πανέμορφα δάση και ποτάμια που είναι κρίμα να τα αγνοούμε και δυστυχώς να μένουν αναξιοποίητα. Εμείς, οι Εβρίτες, πρέπει να γίνουμε τουρίστες στον ίδιο μας τον νομό και να εκτιμήσουμε όλα αυτά που έχουμε. Είναι υποχρέωση μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας ανάλογη κληρονομιά από αυτή που παραλάβαμε.

Υπάρχει δρόμος για την ανάπτυξη και του βορείου τμήματος του Έβρου;
Κυριολεκτικά, ο δρόμος είναι ακόμη υπό κατασκευή. Μεταφορικά, πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε ώστε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα ανάπτυξης που μας αναλογούν και να εκμεταλλευτούμε την τόσο σημαντική γεωγραφική μας θέση. Πρέπει πρώτοι εμείς να αγαπήσουμε τον τόπο μας και στη πορεία να πείσουμε τους «κάτω», τους «πάνω» και τους «δίπλα» να μας δουν αλλιώς. Δεν είναι τυχαίο πως μας θεωρούν από τους πιο φιλόξενους Έλληνες. Αυτό: να χρησιμοποιήσουμε και να «πουλήσουμε» σωστά, τη φιλοξενία μας. Επιβάλλεται, αρχικά, να μάθουμε εμείς οι ίδιοι να διαφημίζουμε το προϊόν μας, γιατί όλα στη ζωή είναι θέμα marketing.

Πόσο αντιφατικές είναι οι εικόνες, με άστεγους στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και άδεια σπίτια στις μικρές πόλεις και στα χωριά;
Πάντα ήταν έντονο το φιλανθρωπικό κομμάτι του χαρακτήρα μου. Από μικρή αναρωτιόμουν τι πονεμένη ιστορία να κρύβεται πίσω από έναν άστεγο άνθρωπο σε μια μεγαλούπολη ή τι ανάγκασε μια οικογένεια να εγκαταλείψει το νοικοκυριό της. Θεωρώ πως αυτά τα δυο θα μπορούσαν να συνδυαστούν με κάποιο πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθούσε όλους αυτούς τους δύστυχους να ζήσουν με αξιοπρέπεια σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό της περιφέρειας. Με άλλα λόγια, θα είχαν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και θα έδιναν ζωή στα χωριά που τους λείπουν νέοι άνθρωποι και παραγωγικά χέρια. Άλλωστε, οι περισσότεροι στο Ν. Έβρου είμαστε πρόσφυγες και ξέρουμε καλά τι θα πει κάποιος να στερείται ξαφνικά το σπίτι του και να πηγαίνει να μείνει σε ξένο μέρος. Το ότι προοδεύσαμε οφείλεται αποκλειστικά σε μας.

Αν δεν εκλεγείτε, με ποιο τρόπο θα προσπαθήσετε να προωθήσετε τις ιδέες σας;
Θα συνεχίσω να μεγαλώνω τον γιό μου, να διοικώ το ξενοδοχείο μου και να προωθώ τη φιλοξενία μας. Είμαι τρίτη γενιά ξενοδόχος, είμαι γνήσια Εβρίτισσα, μητέρα, σύζυγος, φίλη, επιχειρηματίας ,συγχρόνως, προσπαθώ να έχω χρόνο για ό,τι αγαπώ, στηρίζω τον συνάνθρωπο, έχω για χόμπι μου τη σκοποβολή και θέλω να πετυχαίνω τους στόχους και τα όνειρα μου. Επίσης, θέλω να υπάρξουν κι άλλες γενιές στην τουριστική μου μονάδα. Άρα, ποιος είναι αυτός που μπορεί να το κάνει αυτό; Μόνο ο Χριστόδουλος Τοψίδης, ο νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος δεν θα αφήσει τίποτα στη τύχη του και θα συνθέσει όλους τους παράγοντες με σκοπό την ανάπτυξη.