Στο thraki Νεα, μιλάει ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου με το ΚΙΝΑΛ Λευτέρης Χαμαλίδης. Ο κ. Χαμαλίδης, είναι μηχανολόγος μηχανικός, αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης μεταφορών και επικοινωνιών Ορεστιάδας και διεκδικεί για πρώτη φορά την είσοδό του στο ελληνικό κοινοβούλιο, με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής.

 

Πριν λίγα χρόνια διεκδικήσατε το δήμο Ορεστιάδας. Τώρα διεκδικείτε την είσοδό σας στο ελληνικό κοινοβούλιο. Γιατί έκλεισε ο κύκλος της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Το 2010 διεκδικήσαμε, με μια πολύ ισχυρή ομάδα, το δήμο Ορεστιάδας. Φτάσαμε πολύ κοντά στο στόχο αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε και οι πολίτες μας κατέταξαν στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου. Πιστεύω ότι είχαμε πολύ αξιοπρεπή πορεία σε κείνη τη θητεία, όμως τα πολιτικά δεδομένα στις επόμενες εκλογές ήταν αρκετά διαφορετικά. Αξιολογώντας την πολιτική κατάσταση το Μάιο του 2014, αποφασίσαμε ο συνδυασμός μας να μην συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές. Εγώ προσωπικά, απείχα από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία. Ο κύκλος μου στην τοπική αυτοδιοίκηση έκλεισε οριστικά από την αναγγελία της μη καθόδου στις εκλογές του 2014. Μετά από 5 χρόνια πολιτικής αναμονής, αξιολογώντας τα νέα δεδομένα, ανοίγω έναν νέο πολιτικό κύκλο για μένα, διεκδικώντας την είσοδο μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με το Κίνημα Αλλαγής. Μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι η μεγάλη μου αγάπη, όμως το καινούργιο βήμα, μου δίνει μεγάλο ενθουσιασμό και ενισχύει τη διάθεση μου για την προσφορά στο νομό μας και την πατρίδα.
Το ΚΙΝΑΛ περνάει ακόμη μία κρίση από την ίδρυσή του. Δημοσκοπικά τα ποσοστά του, δεν είναι πάντα ικανοποιητικά ή τουλάχιστον δεν θυμίζουν σε τίποτα τις καλές εποχές του ΠΑΣΟΚ. Τι φταίει και δεν ανατρέπεται η εικόνα;
Δυστυχώς από τη διενέργεια του συνεδρίου έγιναν στρατηγικά λάθη και πάρα πολλοί από εμάς τα είχαμε επισημάνει.
Εξαρχής θα έπρεπε σεβόμενοι τον πολυκομματικό φορέα, να υπάρχει ενιαίο κέντρο αποφάσεων, δημοκρατικά εκλεγμένο από ένα ανοιχτό συνέδριο. Έτσι κατά την πορεία, να σεβόμαστε τη διαφορετική άποψη, αλλά να ακολουθούμε την άποψη της πλειοψηφίας. Δεν έγινε αυτό. Ο καθένας εξέφραζε μέχρι τέλους τη δική του άποψη. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν σε όλα τα μεγάλα θέματα ο κ. Θεοδωράκης, ο κ. Θεοχαρόπουλος και άλλοι, να έχουν τη δική τους άποψη και να μην ταυτίζονται με μία άποψη δημοκρατικά αποφασισμένη.
Ένα δεύτερο ζήτημα, ήταν το θέμα της ανανέωσης. Δεν εννοώ γενεαλογικά, αλλά ηθικά και πολιτικά. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη έχει μεγάλη ιστορία με σημαντική προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε περήφανοι για αυτή την ιστορία. Πρέπει να αλλάξουμε, όμως τα κακώς κείμενα. Απαιτείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες. Με σύγχρονο πολιτικό λόγο και ριζοσπαστικές απόψεις, για να ξανακερδίσουμε τον κόσμο που μας γύρισε την πλάτη, πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα περιμένει απογοητευμένος από της μεγάλες δημαγωγίες του κ. Τσίπρα. Αυτόν τον απλό κόσμο οφείλουμε να αγκαλιάσουμε, χωρίς λαϊκισμούς, αλλά με έναν ορθολογικό τρόπο σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Πιστεύω ότι μπορούμε να ανατρέψουμε την εικόνα που παρουσιάζει το Κίνημα Αλλαγής στο επερχόμενο Συνέδριο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ανάκαμψης. Να αποφασίσουμε δημοκρατικά την έκφραση όλων των δυνάμεων και μέσα από εκεί να βρούμε μια δύναμη ενότητας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.
Ο εκλογικός στόχος μας είναι σαφής. Να μπορούμε να έχουμε ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την δική μας πολιτική, τη δική μας πρόταση για την επόμενη μέρα.
Ζητάμε ισχυρή εντολή. Ζητάμε να έχουμε τη δύναμη να εγγυηθούμε την εθνική συνεννόηση και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Αν όμως δεν την έχουμε, δεν θα γίνουμε βολικό συμπλήρωμα κανενός απλά και μόνο για να βγαίνουν οι αριθμοί.
Η διαγραφή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα, είχε σαν αποτέλεσμα και την αποχώρηση του πανεπιστημιακού και υποψήφιου βουλευτή Έβρου Στέλιου Παναγούτσου. Πόσο θα επηρεάσει το ψηφοδέλτιο του Έβρου;
Όπως προανέφερα, η μη ενιαία λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής, έφερε ως αποτέλεσμα την διαγραφή του κ Θεοχαρόπουλου, καθώς η στάση του δημιουργούσε σύγχυση στους πολίτες για τις θέσεις μας. Αυτό βέβαια δεν αποτελούσε διαγραφή της ΔΗΜΑΡ. Παρόλα αυτά, είχαμε την αποχώρηση διάφορων στελεχών, αρκετοί από αυτούς είχαν επιλεγεί ως υποψήφιοι βουλευτές σε εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
Ο Στέλιος Παναγούτσος αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική πορεία από το ΚΙΝ.ΑΛ. και να παραιτηθεί από υποψήφιος βουλευτής. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο ήπιων τόνων, συγκαταβατικό, που έχει κερδίσει την αναγνώριση και το σεβασμό όλων. Η απώλεια του είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αλλά, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, έχει πλειάδα στελεχών που μπορούν να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του νομού μας, το οποίο άλλωστε δεν έχει ανακοινωθεί συνολικά.
Το εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δυστυχώς είναι δύσκολο. Ο δρόμος δύσβατος, ανηφορικός, όμως πραγματικά αξίζει να προσπαθήσουμε και να συνεχίσουμε. Και θα συνεχίσουμε. Είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα, με διάφορα άτομα που αυτοί τη στιγμή είναι αποστασιοποιημένα ή έχουν άλλη διαδρομή, θα ξαναβρεθούμε σε κοινούς αγώνες στην πορεία για την ανασυγκρότηση του πολιτικού μας χώρου.
Πολλοί “επενδύουν” στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του Έβρου. Κατά την άποψή σας ο Έβρος χρειάζεται κι άλλες πανεπιστημιακές σχολές ή ανάπτυξη των υποδομών των σχολών που λειτουργούν τώρα;
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε κι ιδιαίτερα η Κεντρική Διοίκηση, ότι η ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας. Θωρακίζει την ευαίσθητη ακριτική περιοχή, τονώνει το αίσθημα ασφάλειας και φυσικά συμβάλλει πολλαπλώς στο ζήτημα της τοπικής ανάπτυξης.
Η ενίσχυση πρακτικά σημαίνει και ανάπτυξη των υποδομών των υπαρχόντων σχολών για την αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών, αλλά και τη δημιουργία νέων σχολών σ’ όλες τις έδρες – σ’ όλες τις πόλεις κι ιδιαίτερα στην Νέα Ορεστιάδα και στην Αλεξανδρούπολη. Η πολιτεία πρέπει στο συγκεκριμένο τομέα να φανεί γενναιόδωρη.
Θα ήθελα όμως συμπληρωματικά να αναφέρω ότι, επειδή πιστεύω ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας μας, θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, από ιδιωτικούς φορείς ή οργανισμούς, υποχρεωτικά χωροθετημένα στην ελληνική περιφέρεια. Είναι εύκολα κατανοητό ότι αυτό θα είχε επιφέρει επενδυτική έκρηξη και μεγάλη ανάσα για την περιφέρεια που πονάει οικονομικά, αλλά ταυτόχρονα θα είχε συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας μας.
Ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις για τη μη απομάκρυνση του ΤΕΙ νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο;
Δυστυχώς στο θέμα του ΤΕΙ Νοσηλευτικής έχουν γίνει διαχρονικά λάθη και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις, ώστε κάποιοι που κάνουν σχεδιασμούς για δικούς τους λόγους, να περιλαμβάνουν σ’ αυτούς την απομάκρυνση του από το Διδυμότειχο.
Η κινητοποίηση που έγινε τελευταία ελπίζω να μην είναι αργοπορημένη και να κινητοποιήσει τα σωστά αισθητήρια αυτών που θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως η μη απομάκρυνση της σχολής Νοσηλευτικής σχετίζεται με την αυτονομία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Και βέβαια, αυτονομία του νοσοκομείου δε σημαίνει απλά να έχει αυτόνομη διοίκηση αλλά, να έχει επαρκή στελέχωση και φυσικά οικονομική ενίσχυση.
Η δική μας παράταξη ήταν αυτή που δημιούργησε τον κορμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας κι άλλαξε τον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Χρειάζεται όμως αναμόρφωση κι ελπίζω ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, να μας δώσει τη δυνατότητα να συμβάλλουμε σ’ αυτή την αλλαγή και κατ’ επέκταση και στο τοπικό ζήτημα του Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια το υγειονομικό στολίδι του νομού μας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Πότε προβλέπετε εκλογές;
Η συνταγματικά ορισμένη ημερομηνία είναι τον προσεχή Οκτώβριο, αλλά όλα τα σημάδια δείχνουν, παρόλο το διακαή πόθο του Μαξίμου για εξάντληση της τετραετίας ότι, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν πολύ νωρίτερα.
Από τη στιγμή που ψηφίστηκε η συνθήκη των Πρεσπών και κυρώθηκε το Πρωτόκολλο ένταξης της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, αφού υπήρξαν πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι πρόθυμοι να συμβάλλουν σ’ αυτό, πιστεύω ότι ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης έχει κλείσει. Κάθε Κυριακή από δω και πέρα είναι υποψήφια για ημερομηνία εκλογών. Θεωρώ ως πιο πιθανό χρόνο για τις εκλογές τον Μάιο, πριν ή μαζί με τις Ευρωεκλογές.
Γιατί αυτές πρέπει να γίνουν πριν την λήξη της θητείας της κυβέρνησης;
Η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο εδώ και εβδομάδες και όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα. Είναι καταρχήν πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε στην πολιτική ζωή. Μεταγραφές και μετακινήσεις βουλευτών με περισσή ευκολία, εναλλαγή απόψεων και θέσεων κάθε 24ωρο. Όλα αυτά είναι ευτελισμός της ήδη βεβαρημένης στη συνείδηση του κόσμου πολιτικής ζωής. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί μ’ αυτό τον τρόπο. Είναι βαθιά αντιδημοκρατικό αλλά κι επικίνδυνο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Αυτό επιθυμεί άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Πιστεύω όμως ότι κι ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι υπέρ της διεξαγωγής τους πριν ή μαζί με τις ευρωεκλογές, όπου το κόμμα του ρισκάρει να έχει βαριές απώλειες.
Η δική μου αίσθηση σήμερα είναι ότι, η Ελλάδα σιγοβράζει όχι μόνο από οργή αλλά και προσδοκία και ελπίδα αναγέννησης. Οι εκλογές όσο συντομότερα πραγματοποιηθούν θα είναι βάλσαμο για την κοινωνία.