Της Φένιας Πανταζώνη

 


Όλο και περισσότερα τα παράπονα και μαρτυρίες Εβριτών καταναλωτών που δεν μπορούν να βρούν στα ράφια κεντρικών super market το βασικό αγαθό της ζάχαρης.

Συγκεκριμένα το φαινόμενο παρατηρήθηκε λίγο μετά τις γιορτές του πάσχα, όταν μία γυναίκα πήγε σε κεντρικό κατάστημα γνωστής αλυσίδας  super market στην Αλεξανδρούπολη με σκοπό μαζί με τα υπόλοιπα ψώνια της να προμηθευτή και ζάχαρη….

Εμεινε εκπληκτη όμως όταν διαπίστωσε ότι το συκεκριμένο ράφι ήταν άδειο και άκομα πόιο έκπληκτη όταν η πωλήτρία του καταστήματος την διαβεβαίωσε ότι πέριμεναν στο συγκεκριμένο κατάστημα παραλαβή με το εμπόρευμα ζάχαρης  μία εβδομάδα πρίν το πάσχα και μία εβδομαδα μετά η ζάχαρη ακόμα δεν είχε φτάσει.

Φυσικά αυτό δεν είναι και το μοναδικό περιστατικό καθώς όλο και περισσότερα καταστήματα τροφίμων ξεμένουν κυριολεκτικά απο ζάχαρη.

Το ίδιο περιτατικό αντιμετώπισε και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων όταν δεν βρήκαν ζάχαρη σε super market και αναγκάστικαν να πάνε σε ένα δεύτερο για να βρούν. Μάλιστα ο σύζηγος αφόυ είδε ότι στο πρώτο κατάστημα δεν υπήρχε το συγκεκριμένο αγαθό, γέμισε το καλάθι του με 10 κιλά ζάχαρι αλλά τον φρέναρε στο ταμείο η ταμείας λέγοντας του ότι απαγορέυεται η αγορά τόσο μεγάλης ποσότητας. Έτσι το ζευγάρί έσπάσε την ποσότητα ανοίγοντας δύο διαφορετικούς λογαριασμούς με σκοπό τελικά να καταφέρουν να προμηθευτουν τα 10 κιλά ζάχαρης.

Μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ίδια  κατάσταση παρουσιάζεται και σε μεγάλες αλυσίδες τροφίμων της Αθήνας.

Πηγές αναφέρουν πως τα αποθέματα ζάχαρης για την ελληνική αγορά έχουν τελειώσει για τον μήνα Μάιο και την κατάσταση θα έρθει να ”σώσει” φορτηγό  εμπορικό πλοίο ευρωπαικής χώρας, με 15.000 τόνους ζάχαρης, με σκοπό να διοχετευτούν άμμεσα στην ελληνική αγορά.

Μέχρι και τα έτη  2006- 2007  η Ελλάδα είχε σε παραγωγή-κατανάλωση 350.000 τόνους ζαχάρης μέχρι που φτάσαμε στο 2011 για να παράγουμε σαν χώρα μετα βίας 150.000 τόνους το χρόνο. Η χαμηλές τιμές που πουλούσαν οι καλλιεργητές Ζαχαρότευτλων στις ΕΒΖ,  οι καταστροφικές πλημμύρες, που είχαν αποτέλεσμα μεγάλο μέρος καλλιεργητών να μην πάρουν τις σχετικές αποζημιώσεις, όπως και το επικείμενο κλείσιμο των εργοστασίων ζαχάρεως, είναι αυτα που συνένεσαν ώστε σήμερα να μην υπάρχουν αρκετά αποθέματα ζάχαρης στη χώρα μας .

Μάλιστα πηγές αναφέρουν πως και στη Σερβία, που μας προμηθεύει με ζάχαρη, δεν υπάρχουν αποθέματα, ενώ Βούλγαροι να έρχονται σε περιοχές του Έβρου και να αδείαζουν τις ήδη άδειες αποθήκες, με σκοπό φυσικά να την διοχετεύσουν στην αγορά της Βουλγαρίας και μάλιστα σε αρκετα τσιμπημένες τιμές.

Το μόνο σίγουρό είναι πως αν το θέμα δεν λήφθεί σύντομα στην ατζέντα των αρμοδίων, οι έλληνες καταναλωτές μέσα στους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσουν έντονα την έλλειψη της ζάχαρης απο τα ράφια των super market ενώ αν συνεχειστεί αυτή η κατάσταση, σίγουρα θα δούμε αυτο το βασικό αγαθό να εκτοξεύεται η τιμή του στα ύψη και να την πληρώνουμε 3 φορές πάνω απο την  σημερινή, ενώ παράλληλα τα Ζαχαρουργεία ευρωπαικών χωρών, όπως η Γερμανία, θα κάνουν χρυσές δουλειές σε βάρος της ήδη άδειας τσέπης του έλληνα καταναλωτή.