Του πρώην Αντιδημάρχου Τριγώνου Δημοσθένη Εχιάδη

Θέμα: ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ των υπ’ αριθμ. 537/2008 & 521/2008 ΜΕΛΕΤΩΝ – ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ» και «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΔΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ» αντίστοιχα, συνολικού προϋπ/σμού 1.200.000 Ευρώ.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Αφορμή της παρούσας επιστολής μου, αποτελεί η συζήτηση του υπ’ αριθμ. 19ο και 20ο  θέματος της σημερινής συνεδρίασης (24 Οκτωβρίου) του Δ.Συμβουλίου σας, τα οποία αφορούν την αγροτική οδοποιία όλων των οικισμών του π. Δήμου Τριγώνου, αλλά μόνον  ως τίτλος, διότι όλα τα υπόλοιπα παραποιήθηκαν & προστέθηκαν άλλες περιγραφές χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις για την επικαιροποίηση αυτών από τα Δ.Συμβούλια Δήμου Τριγώνου και Δήμου Ορεστιάδας.

Σ’ αυτό το σημείο και με σκοπό την έγκυρη ενημέρωση όλων, πριν τη ψήφιση των παραπάνω, σας πληροφορώ εν συντομία για την κρισιμότητα του θέματος:

1ον) Με τις υπ’ αρ. 302/21-11-2008 και 304/21-11-2008 αποφάσεις του, το Δημοτικό Συμβούλιο του π. Δήμου Τριγώνου, είχε εγκρίνει αντίστοιχα τις αριθμ. 537/2008 και 521/2008 τεχνικές μελέτες των εν λόγω δυο έργων, για να κατατεθούν για ένταξη στον Άξονα 3/-Μέτρο 321 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αν τις διαβάσει κανείς θα καταλάβει αμέσως ότι, με την 537/08 μελέτη προβλέπεται να κατασκευαστεί η αγροτική οδοποιία των Ανατολικών Διαμερισμάτων (Δικαίων, Κομάρων, Ελαίας, Άρζου, Καναδά, Σπηλαίου, Πλάτης, Μαρασίων, Πάλλης, Μηλέας, Θεραπειού) του Δήμου Τριγώνου και με την 521/08 μελέτη προβλέπεται να κατασκευαστεί η αγροτική οδοποιία των Δυτικών Διαμερισμάτων (Πετρωτά, Πεντάλοφος, Πτελέα, Ορμένιο) του Δήμου Τριγώνου. Αυτές είναι και οι πραγματικές μελέτες. Αυτές που αναφέρονται στην αγροτική οδοποιία όλων των χωριών του Τριγώνου.

 

2ον) Στη συνέχεια, οι σχετικοί φάκελοι των δυο έργων κατατεθήκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ένταξη. Κατά τον έλεγχο των φακέλων, η Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος, προέβη σε γραπτές παρατηρήσεις, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ένταξή τους.

3ον) Η δημοτική αρχή του πρώην Δήμου Τριγώνου όμως, αντί να επικαιροποιήσει μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου τις εν λόγω 537/08 & 521/08 μελέτες, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία (σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου), κατέθεσε δύο άλλες μελέτες στη θέση τους, που ήταν παντελώς άσχετες με το αντικείμενο των έργων της αγροτικής οδοποιίας. Αυτές οι δύο μελέτες, αφορούν στην πραγματικότητα την:

α΄) «Αναβάθμιση Τοπικού Οδικού Δικτύου Πενταλόφου-Μπάρας» και

β΄) «Αναβάθμιση Τοπικού Οδικού Δικτύου Πάλλης-Σπηλαίου»

οι οποίες αυτές δύο μελέτες κατατέθηκαν συγκεκριμένα για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 2007-2013», αφού αφορούν οδικό δίκτυο και όχι αγροτικό.

Συμπέρασμα: οι παραπάνω α΄ και β΄ μελέτες κατατέθηκαν παράνομα, δηλαδή χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Τριγώνου. Άρα όπως καταλαβαίνετε όλοι – πρόκειται για παραποίηση – παραχάραξη κλπ. των σχετικών 302/08 και 304/08 αποφάσεων του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τριγώνου.

 

4ον) Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ορεστιάδας το μήνα Φεβρουάριο 2011, αποδεχθήκατε με αντίστοιχες αποφάσεις σας, την ένταξη των εν λόγω δυο έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» του ΥΠ.Α.Α.Τ., αλλά δυστυχώς, την ένταξή τους με τις παραποιημένες μελέτες. Όπως γνωρίζω, τα συγκεκριμένα ίδια θέματα, είχαν αποσυρθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση (Ιανουαρίου) του συμβουλίου σας, για να ενημερωθεί σχετικώς ο αντιδήμαρχος τεχνικών. Διαπιστώνω όμως, ότι τα επαναφέρατε ξανά προς ψήφιση το Φεβρουάριο, πάλι με τις ίδιες παραποιημένες μελέτες χωρίς καμία διόρθωση. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα (μήνας), δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ώστε να τροποποιήσετε τις αρχικές 537/08 και 521/08 μελέτες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του;

Ως απόρροια των παραπάνω και θέλοντας ουσιαστικά να προστατέψω πάνω από όλα, τους δημότες και πιο συγκεκριμένα, τους αγρότες του Τριγώνου, προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ορεστιάδας:

  1. 1.      Τα συγκεκριμένα δύο θέματα «19ο και 20ο» της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. του Δήμου Ορεστιάδας της 24ης Οκτωβρίου 2011, σχετικά με το αντικείμενο του θέματος, να αποσυρθούν.
  2. 2.      Οι πλήρεις φάκελοι των δυο έργων «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ» και «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΔΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ», να αποσταλούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας»), στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, αλλά και στην Εισαγγελία, για έλεγχο όσο αφορά τη διαπιστωμένη παραποίηση των σχετικών 302/08 και 304/08 αποφάσεων του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τριγώνου, ώστε να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες – κυρώσεις, κατά παντός υπευθύνου.
  3. 3.      Να επαναδημοπρατηθούν σύμφωνα με τις αρχικές – σωστές μελέτες, οι οποίες αφορούσαν όντως την αγροτική οδοποιία όλων των Δημοτικών Διαμ/των του Δήμου Τριγώνου κι όχι μόνον ενός οικισμού.

 

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι, η βασική ασχολία όλων των κατοίκων του Τριγώνου, είναι η γεωργία. Εσείς, υλοποιώντας αυτά τα δυο έργα με τις παραποιημένες μελέτες που τα προωθείτε, το Τρίγωνο δε θα έχει αγροτική οδοποιία για τα επόμενα χρόνια και παράλληλα βλάπτετε έτσι τα συμφέροντα στην ουσία όλων των Τριγωνιωτών.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

 

Με εκτίμηση,

Δημοσθένης Εχιάδης

 

Προς:

  1. 1.      Πρόεδρο Δ.Σ. Δήμου Ορεστιάδας

                                                                                                κ. Ευάγγελο Γουδετσίδη

  1. 2.      Δημοτικούς Συμβούλους Δ.Σ.

Δήμου Ορεστιάδας

                                                                                    Κοιν.:

  1. 1.      Δήμαρχος Ορεστιάδας

                                                                                                κ. Δημήτρης Μουζάς

  1. 2.      Γ.Γ. ΥΠ.Α.Α.Τ. – ΑΘΗΝΑ
  2. 3.      Ε.Υ.Δ. Ε.Π. «Α.Α.Ε. 2007-2013»

– ΑΘΗΝΑ

  1. 4.      Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Α.Μ.Θ. κ. Θύμιος Σώκος – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  2. 5.      Γ.Γ. Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

κ. Άρης Γιαννακίδης – ΚΟΜΟΤΗΝΗ

6.   Προϊστάμενος Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Μ.Θ. – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

7.   ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

      ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ