«Μαύρες Παρασκευές, δουλειά τις Κυριακές – Δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μέτωπο ιδιωτικών υπαλλήλων Ορεστιάδας, το οποίο τονίζει για την Black Friday:

Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου η πολυδιαφημιζόμενη μέρα μεγάλων προσφορών και εκπτώσεων γνωστή ως «BLACK FRIDAY».
Τι σημαίνει όμως Black Friday για όλους εμάς;
Απλά «μαύρη» ζωή. Αυτή είναι η άλλη όψη της πανηγυρικής ατμόσφαιρας της Black Friday. Την ίδια στιγμή που μεγαλοεργοδοσία και πολυεθνικές πατάνε πάνω στη λαϊκή ανάγκη για φθηνά προϊόντα, την ίδια στιγμή τσακίζουν τη ζωή μας και κάνουν απαγορευτική την πρόσβασή μας σε αυτά. Και η κυβέρνηση από δίπλα να νομοθετεί την κατακρεούργηση της ζωής μας.“Black Friday”, “Λευκές Νύχτες”, εορταστικό ωράριο, ενδιάμεσες εκπτώσεις, δουλειά τις Κυριακές, χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις, ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους εργασιακούς χώρους, όλα στην υπηρεσία της εργοδοσίας για να αυξάνει τα κέρδη της. Παίρνοντας υπόψη μας αυτή την πραγματικότητα μόνο ως BLACK χιούμορ μπορούμε να εκλάβουμε εμείς οι εργαζόμενοι τα όσα προκλητικά δηλώνουν στελέχη της κυβέρνησης στην προσπάθειά τους να μας πείσουν ότι τα δύσκολα πέρασαν και όλα καλά από δω και πέρα.
Και για τους μικρομαγαζάτορες όμως, τους αυτοαπασχολούμενους, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και μικρομαγαζάτορες έχασαν τα τελευταία χρόνια τη δουλειά τους, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία παλεύει για να εξασφαλίσει ένα μεροκάματο. Φαντάζει, λοιπόν, αδύνατο, να μπορέσουν αυτές οι μικρές επιχειρήσεις να αντέξουν το κόστος για «καινοτόμες πρωτοβουλίες» σαν την Black Friday ή τις «λευκές νύχτες». Η Black Friday μπορεί να είναι λοιπόν ένα πραγματικό πανηγύρι για τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες, είναι όμως πραγματικά μαύρη μέρα για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους. Έρχεται απλά για να εξαθλιώσει κι άλλο τις ζωές μας.
Τους καλούμε, λοιπόν να δυναμώσουμε τη συμμαχία μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που δημιουργεί ανέργους ή κακοπληρωμένους εργαζόμενους και καταστρέφει τον μικρό έμπορο, τον μικρό επαγγελματία. Κόντρα στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της ΕΕ. Πολιτική που εξυπηρετεί τα πολυκαταστήματα, τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.
Διεκδικούμε:
• Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
• Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο.
• Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
• Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

Απαντάμε στην επίθεση που θα κλιμακωθεί και άλλο το επόμενο διάστημα, με την οργάνωσή μας στο σωματείο μας, τους αγώνες μας και τη δράση μας, με τη συμμετοχή μας στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την Τετάρτη 28 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Ορεστιάδας.
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Λέμε όχι στον εργασιακό μεσαίωνα.