Ακόμη παραμένει μεγάλο το ύψος του ποσού της αξίας των προϊόντων που μπορεί να φέρει κάποιος ταξιδιώτης από τρίτες χώρες, ατελώς. Για παράδειγμα ένας κάτοικος του Έβρου μπορεί να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα προϊόντα αξίας 175 ευρώ, ενώ ένας κάτοικος μη παραμεθόριας περιοχής προϊόντα αξίας 300 ευρώ.
Για το λόγο αυτό, η ένωση επαγγελματιών και βιοτεχνών Ορεστιάδας και περιφέρειας απέστειλε επιστολή στον υπουργό οικονομίας και ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, με την οποία του ζητά το ύψος της ατέλειας για ημερήσιες επισκέψεις να είναι μηδενικό, ώστε να μην υπάρχει ακόμη ένα πλήγμα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες περιοχές.
Η επιστολή αναλυτικά:

Κύριε Υπουργέ
Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο ‘’Οδηγό Ενημέρωσης Ταξιδιωτών ‘’ του Ιουνίου 2018 , που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) , το ύψος της ατέλειας για εισαγωγή εμπορευμάτων προς την χώρα μας ,από Έλληνες πολίτες που ταξίδεψαν σε τρίτες χώρες (π.χ. Τουρκία ), ανέρχεται στα 175 ευρώ για κατοίκους παραμεθορίων περιοχών και 300 ευρώ για κατοίκους μη παραμεθορίων .
Όπως γνωρίζετε η ισοτιμία της Τουρκικής λίρας με το ευρώ κυμαίνεται σήμερα στις 6,5 λίρες ανά ευρώ , αυξημένη υπέρμετρα τους τελευταίους μήνες και με τάσεις που δεν υποδηλώνουν αποκλιμάκωση της πτώσης του τουρκικού νομίσματος έναντι του ευρώ . Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου αύξηση της επισκεψιμότητας Ελλήνων πολιτών για αγορές στη γείτονα χώρα , με συνέπεια την εκροή πόρων από την Ελληνική αγορά και στέρηση αυτών από την εγχώρια ζήτηση , που τόσο σημαντική είναι για την επιχειρούμενη ανάπτυξη που δρομολογείται .
Σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή φορολογία (άμεσων και έμμεσων φόρων ) που βιώνουν οι Έλληνες έμποροι και επαγγελματίες ,καθιστούν αδύνατη την όποια προσπάθεια απορρόφησης μέρους της τεράστιας αυτής συναλλαγματικής διαφοράς που επιβαρύνει υπέρμετρα τα κοστολόγια τους , ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους
Γι αυτούς τους πολύ σοβαρούς λόγους , κρίνεται επιτακτικό και ζητούμε :
1.Την μείωση του ποσού της ατέλειας για εισαγωγές εμπορευμάτων από τρίτες χώρες (Τουρκία ) στα 30 ευρώ , ενώ για τις ημερήσιες επισκέψεις να είναι μηδενικό .
2.Την ενίσχυση των μεθοριακών τελωνειακών σταθμών με τεχνολογικές υποδομές , έμψυχο υλικό και νομοθετικά εργαλεία , προκείμενου να γίνεται άμεση διεκπεραίωση και εκτελωνισμός των εμπορευμάτων που εισάγονται , πέραν του ορίου της ατέλειας..
Η προστασία της εγχώριας ζήτησης , προστατεύει τους Έλληνες Επαγγελματίες και Εμπόρους φορολογούμενους , άρα και την φορολογητέα ύλη .

Με Εκτίμηση
Τσομπανίδης Χρήστος

Πρόεδρος
Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Ορεστιάδας και Περιφέρειας