Της Κικής Ηπειρώτου *

Πρόκειται για ένα πολυσυζητημένο θέμα, για το οποίο και μόνο οι εικόνες θα μπορούσαν να είναι αρκετές. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, μιλούν από μόνες τους. Πέμπτη μεσημέρι, μετά το τέλος της λαϊκής αγοράς, στην Αλεξανδρούπολη, αυτή ακριβώς είναι η εικόνα που κάθε εβδομάδα αντικρίζουν τόσο οι επισκέπτες, όσο και οι κάτοικοι, αλλά και οι εργαζόμενοι του δήμου, οι οποίοι καλούνται να βάλουν τάξη στο χάος. Η φράση «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση της λαϊκής μας αγοράς. Όταν πριν από κάποια χρόνια αποφασίστηκε, «προσωρινά», να φιλοξενηθεί στο χώρο κάτω από το Φάρο, ποιος άραγε φανταζόταν ότι μετά από τόσες συζητήσεις, διαμαρτυρίες, παλινωδίες, η λαϊκή θα διεξαγόταν ακόμη εκεί, μία «ανάσα» από τη θάλασσα, σ’ έναν χώρο που κατά τα’ άλλα λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
Την περασμένη εβδομάδα, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο χώρος δεν καθαρίστηκε αμέσως, ως είθισται, αλλά αργά το βράδυ. Φυσικά, αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αφού οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αμέσως μετά τη λήξη κάθε λαϊκής, φροντίζουν για τον εξωραϊσμό του χώρου.
Το ζήτημα είναι ότι η λειτουργία της λαϊκής στον συγκεκριμένο χώρο, η οποία μπορεί να διευκολύνει ορισμένους καταναλωτές, μια και βρίσκεται στο κέντρο, ωστόσο δεν συνάδει ούτε με τη λειτουργία ενός πάρκινγκ ούτε με την εγγύτητα της παραλίας και της θάλασσας και της εικόνας μια πόλης που ποντάρει πολλά στην παραλιακή της ζώνη. Δεν είναι λίγες οι φορές που και η εφημερίδα μας έχει δειχθεί καταγγελίες από αναγνώστες που είδαν σακούλες, χαρτόκουτα και διάφορα πλαστικά να καταλήγουν στη θάλασσα, μετά από ένα αεράκι και προτού προλάβουν οι δημοτικοί υπάλληλοι να τα μαζέψουν.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΛΑ, έχει δοθεί νέα διορία στο δήμο, έως το τέλος του έτους, προκειμένου να βρει άλλο χώρο για τη διεξαγωγή της λαϊκής.
Οι προθέσεις της δημοτικής αρχής παραμένουν άγνωστες, ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για μεταφορά της μετά το καλοκαίρι του 2012, σε κάποια άλλη περιοχή, στην οποία θα χρειαστεί να γίνουν και οι ανάλογες υποδομές.
Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, από τον Ιούλιο, το πάρκινγκ έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία, η οποία το εκμεταλλεύεται δίνοντας ένα μηνιαίο μίσθωμα στον ΟΛΑ. Η λειτουργία της λαϊκής δρα επιβαρυντικά στο χώρο, καθώς, σχεδόν κάθε δεύτερη διεξαγωγή της, η εταιρεία χρειάζεται να επαναχαράσσει τις διαγραμμίσεις.

Εφ. «Η Γνώμη»

* Δημοσιογράφου, που κάνει τα προβλήματα της κοινωνίας Ρεπορτάζ