Να καταργηθεί το πλαφόν στο βαμβάκι ζητάει ο Δημοσχάκης
Κατεπείγουσα γραπτή ερώτηση προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με την ολική καταστροφή των βαμβακοκαλλιεργιών στον Έβρο.
Η ερώτηση του βουλευτή:
«Οι βαμβακοπαραγωγοί του Έβρου βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση καθώς για πρώτη φορά οι καλλιέργειες τους καταστρέφονται ολοσχερώς από παρατεταμένες και πολύ έντονες προσβολές από σκουλήκια (πράσινο και ρόδινο).
Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί έχουν προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες προληπτικές ενέργειες εγκαίρως, δηλαδή σε ψεκασμούς με τα ενδεδειγμένα ακριβά εντομοκτόνα ακόμη στα αρχικά στάδια της πρώτης γενιάς, ωστόσο αυτά δεν απέδωσαν.
Υπάρχουν αγρότες που ψέκασαν έως και τέσσερις φορές και δεν κατάφεραν να αποφύγουν την καταστροφή, όπως επιβεβαιώνουν τόσο τα καταστήματα αγροεφοδίων αλλά και οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών.
Αυτή η πανδημία είναι πρωτοφανής στα χρονικά της καλλιέργειας του βαμβακιού στον Έβρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν παραγωγοί που δεν πρόκειται να συγκομίσουν καθόλου βαμβάκια.
Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των αγροτών αδυνατεί να καλύψει το πλαφόν τίθεται το δίκαιο αίτημα των παραγωγών για την κατάργηση της απαιτούμενης στρεμματικής απόδοσης (πλαφόν) ώστε να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, η οποία είναι παραπάνω από απαραίτητη προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος των εξόδων τους.
Για το συγκεκριμένο θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στις 31 Αυγού-στου στο Δήμο Ορεστιάδας, με την παρουσία θεσμικών παραγόντων, αλλά και βαμβακοπαραγωγών
Ως κοινή συνισταμένη προέκυψε από τη σύσκεψη ότι όλοι οι φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης συντάσσονται με το δίκαιο αίτημα των βαμβακοκαλλιεργητών για κατάργηση του πλαφόν και καταβολή των αποζημιώσεων
Επίσης, τη φετινή καλλιεργητική περίοδο σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές και σε άλλες συγκεκριμένες καλλιέργειες και οι αγρότες περιμένουν να τους καταβληθούν αποζημιώσεις.
Στις αρχές Ιουλίου με την υπ’άριθμ 7233/02.07.2018 Γραπτή Ερώτησή ζήτησα την ενεργοποίηση του μηχανισμού των de minimis, ωστόσο στην απάντησή του ο προκάτοχός σας υποστήριξε ότι έχει σχεδόν εξαντληθεί το προβλεπόμενο από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την χώρα μας ποσό.
Τα σιτηρά, ο ηλίανθος και γενικά όλες οι αροτραίες καλλιέργειες είχαν αποδόσεις πολύ χαμηλές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, ενώ ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει την αποζημίωση των ζημιών από την ανομβρία αλλά και τις εντομολογικές προσβολές. Εξάλλου οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ είναι πολύ χρονοβόρες.
Όλα αυτά τα προβλήματα από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου τα έχουν αποτυπώσει και σίγουρα τα έχουν διαβιβάσει στο Υπουργείο οι γεωπόνοι των αρμόδιων Υπηρεσιών όπως ο ΕΛΓΑ, o ΟΠΕΚΕΠΕ και o ΔΑΟΚ.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
Προτίθεστε να καταργήσετε το πλαφόν για την είσπραξη της συνδεδεμένης στρεμματικής ενίσχυσης του βαμβακιού στον Έβρο;
Εφόσον, όπως υποστηρίζετε, δεν μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον Κανονισμό De minimis, σκοπεύετε και από που να προβείτε στην εξεύρεση έκτακτων κονδυλίων προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα παραγωγούς;».