ΓκαράΣτη Βουλή φέρνει η Νατάσα Γκαρά το ζήτημα για τις καταστροφές από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στην βαμβακοκαλλιέργεια στην περιοχή του Έβρου.
Η έξαρση του πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες στον νομό και κυρίως στον Βόρειο Έβρο, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην φετινή παραγωγή και για το λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή, όπως δηλώνει η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο και τις αντίστοιχες υπηρεσίες, ώστε να βρεθούν λύσεις, αφενός, για τη μείωση του πλαφόν για τη φετινή χρονιά, και αφετέρου, για την εξεύρεση κονδυλίων για την αποζημίωση των παραγωγών, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.
Η κα. Γκαρά κατέθεσε στη Βουλή και αντίστοιχη ερώτηση, θέτοντας καίρια ερωτήματα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να ενεργοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες για να βρεθεί άμεσα λύση στο ζήτημα.
Συγκεκριμένα, με την ερώτηση αυτή η κα. Γκαρά αιτείται:
– Την μείωση του πλαφόν για τη φετινή ειδική ενίσχυση βάμβακος για την περιοχή του Έβρου, για να μη χαθούν πολύτιμα χρήματα από την οικονομία του νομού.
– Την εξεύρεση έκτακτων κονδυλίων για την αποζημίωση των παραγωγών από τις ζημιές και τις ασθένειες, που δεν καλύπτει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.
– Την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα των προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας, ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα και να συνδράμει ουσιαστικά τόσο με οικονομική στήριξη, όσο και με την αναθεώρηση των παρόντων ενισχύσεων, ώστε να υπάρξει στοχευμένος προγραμματισμός (καλλιεργητικά μέτρα, φυτοπροστασία κ.λ.π)
Για ακόμη μία φορά, όπως σημειώνει η Νατάσα Γκαρά, «η στήριξη του αγροτικού κόσμου αποτελεί για εμάς κύρια προτεραιότητα, καθώς τα ζητήματα που εμφανίζονται είναι, δυστυχώς, αρκετά συχνά και έντονα και οφείλουμε να κινούμαστε συλλογικά και στοχευμένα προς την επίλυσή τους. »
* Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε.
Αθήνα, 28 Αυγούστου 2018
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Καταστροφές από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στην βαμβακοκαλλιέργεια στην περιοχή του Έβρου.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει σημειωθεί στην περιοχή του νομού Έβρου έξαρση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές απώλειες στην παραγωγή. Η καταστροφές που σημειώνονται στα φυτά, κυρίως στην περιοχή του Βορείου Έβρου, είναι ολοκληρωτικές και προκαλούν μαζική αντίδραση από τους παραγωγούς, καθώς βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν την ειδική ενίσχυση βάμβακος, εφόσον δε πρόκειται να συγκεντρώσουν την απαραίτητη ποσότητα και να καλύψουν το πλαφόν της παραγωγής.
Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην παραγωγή του νομού μας έρχονται να προστεθούν στην ήδη προβληματική καλλιεργητική περίοδο, λόγω της ανομβρίας που έχει καταγραφεί στην περιοχή και για τον λόγο αυτό υπάρχει σοβαρή ανάγκη για την λήψη μέτρων, ώστε να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.
Είναι γνωστό, πως ούτε η καταστροφή από το πράσινο σκουλήκι αλλά ούτε και η ζημίες από την ανομβρία δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ωστόσο υπογραμμίζουμε την ανάγκη για εξεύρεση κονδυλίων για την άμεση αποζημίωση των γεωργών αλλά και την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες διοικητικές αποφάσεις για να μειωθεί το πλαφόν για την ενίσχυση βάμβακος του 2018.
Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως και στο παρελθόν έχει προβλεφθεί η μείωση στο πλαφόν σε ορισμένες περιπτώσεις νομών που αποδεδειγμένα και με βάση σχετική εισήγηση του ΕΛΓΑ (την οποία έκανε δεκτή ο ΟΠΕΚΕΠΕ) υπέστησαν ζημία από ασθένειες (π.χ. πράσινο σκουλήκι).
Εκτός αυτού, οι έλεγχοι, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή τόσο από τον ΕΛΓΑ, όσο και από τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Ορεστιάδας επιβεβαιώνουν την έκταση της καταστροφής στην παραγωγή αλλά σημειώνουν ταυτόχρονα, πως στην εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού συντελούν και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος το καλοκαίρι.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο έκδηλες παγκοσμίως και συγκεκριμένα η επίδραση της κλιματικής μεταβολής στη γεωργία και στην αγροτική ανάπτυξη, είναι ένα φαινόμενο, το οποίο οφείλουμε να μελετήσουμε διεξοδικά, ώστε να αξιοποιηθούν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία στοχεύουν ακριβώς στην αντιμετώπιση παρόμοιων παρασιτικών ασθενειών.
Επειδή η ουσιαστική στήριξη των παραγωγών αποτελεί βασική μέριμνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,
Επειδή η περιοχή του νομού Έβρου είναι κυρίως αγροτική και οφείλουμε να λάβουμε μέτρα ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να ανταπεξέλθουν οικονομικά στη νέα καλλιεργητική περίοδο,
Επειδή βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση να αντιμετωπίσουμε και να αμβλύνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική ανάπτυξη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε να μειωθεί το πλαφόν για τους βαμβακοπαραγωγούς του νομού, δεδομένης της ολικής καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους;
2. Ποια διαδικασία αποζημίωσης προτίθεται να ενεργοποιήσει ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί από της ζημιές και τις ασθένειες, που δεν καλύπτει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ;
3. Υπάρχει σχεδιασμός και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων αλλά και αναθεώρηση των ήδη εφαρμοσμένων ενισχύσεων σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας;