Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

 ΘΕΜΑ:«Τροποποίηση Νομοθεσίας για τη Βιοτεχνική αρτοποιία».

Με επιστολή της στις 13/10/11 η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος γνωστοποίησε  την πρόθεση του ΥΠΑΝ να φέρει αιφνιδιαστικά προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων την τροποποίηση του Ν. 3526/07, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 3852/2010, όπου υπήρξε τροποποίηση με το άρθρο 15 για την υποδιαίρεση της παραγωγικότητας κάτω των 3.000 κιλών.

Έχει διαπιστωθεί ότι καθημερινά εισέρχεται παράνομα στη χώρα μας ψωμί το οποίο πωλείται ως ΕΛΛΗΝΙΚΟ από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και άλλες γειτονικές χώρες.

Η Βιοτεχνική αρτοποιία είναι από τους λίγους παραγωγικούς κλάδους που έχουν απομείνει στη χώρα μας. Οι εισαγωγές των προϊόντων είναι ένα από τους παράγοντες που διογκώνουν του παραγωγικό μας έλλειμμα, το οποίο αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς που διέπει την αρτοποιία θέτει σε άμεσο κίνδυνο το ελληνικό ψωμί αλλά και όλη την αλυσίδα, από τον Έλληνα παραγωγό, τους μυλωνάδες, τους κατασκευαστές μηχανημάτων, εξοπλισμών κλπ. Υπολογίζεται ότι 140.000 ελληνικές οικογένειες στηρίζονται στην Βιοτεχνική αρτοποιία.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτώνται ο αρμόδιος Υπουργός

Εάν προτίθεται να διατηρήσει το καθεστώς που διέπει τη Βιοτεχνική αρτοποιία και να μην επιφέρει αλλαγές που θα έθεταν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του φούρνου της γειτονιάς, τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και τον Έλληνα καταναλωτή. 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Έβρου