ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ FRANZ LISZT (22/10/1811 – 31/7/1886)

(ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ)

O Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης διοργανώνει ρεσιτάλ πιάνου με τον Θανάση Τρικούπη, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 8:30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Η εκδήλωση γίνεται κατά τη γενέθλια ημέρα του Franz Liszt, επ’ ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την γέννηση του κορυφαίου πιανίστα και συνθέτη. Θα ερμηνευθούν αποκλειστικά έργα του Liszt, χωρισμένα σε τρεις ενότητες: η πρώτη εμπεριέχει δύο Σονέτα του Πετράρχη και τη Φαντασία του Δάντη από τα Χρόνια Προσκυνήματος. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση τα τέσσερα πρωτότυπα έργα του συνθέτη που φέρουν τον τίτλο Ave Maria και είναι εμπνευσμένα από την Παναγία Μητέρα και στην τρίτη ενότητα ερμηνεύονται τρία από τα τελευταία έργα του δημιουργού που έχουν θεματική σχετική με τον θάνατο (Γκρίζα Σύννεφα, Η Πένθιμη Γόνδολα, Πένθιμη Εισαγωγή και Πένθιμο Εμβατήριο).

Ο Θανάσης Τρικούπης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο σε ηλικία 5 χρονών.  Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα όπου πήρε Δίπλωμα Πιάνου με καθηγητή τον Δημήτρη Τουφεξή, Δίπλωμα Σύνθεσης με καθηγητή τον Γιάννη Ιωαννίδη, Δίπλωμα Τσέμπαλου με καθηγητή τον Θωμά Καραχάλιο (όλα με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο). Παράλληλα σπούδασε  μηχανολογία (απόφοιτος του τμήματος Μηχ/γων – Μηχ/κών του Ε.Μ.Π.). Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πιάνο στο Conservatoire Européen de Musique de Paris, δίπλα στην Chantal Stigliani και τις σπουδές Σύνθεσης στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Graz, με τους Beat Furrer και George Friedrich Haas (Magister der Künste με διάκριση). Ακολούθως πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. με επιβλέπουσα καθηγήτρια την Εύη Νίκα-Σαμψών και αναγορεύτηκε διδάκτορας της Μουσικολογίας-Μουσικοπαιδαγωγικής.

Σε καλλιτεχνικό επίπεδο (ως διευθυντής χορωδίας, ορχήστρας και μουσικών συνόλων, ως σολίστ πιάνου, τσέμπαλου και ως συνθέτης) έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτεχνικούς φορείς, όπως: Ακαδημαϊκές Συμφωνικές Ορχήστρες του Πανεπιστημίου της Ανδριανούπολης και του Ε.Μ.Π., Πανεπιστήμιο του Bielefeld, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Ensemble Neuer Musik Μουσικού Πανεπιστημίου του Graz, Musikforum και Ηörfest της πόλης του Graz, Σύνδεσμος Ελλήνων Ακαδημαϊκών του Βερολίνου, Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, Οργανισμοί των Μεγάρων Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, Γαλλοελληνικός Σύνδεσμος Αθηνών, Ινστιτούτο GOETHE, Αμερικανικό Κολλέγιο, Γερμανοελληνικοί Σύλλογοι των πόλεων του Dortmund και του Wuppertal, διάφορα φεστιβάλ (Ρόδου, Μυκόνου, Σύρου, Ζακύνθου, Λευκάδας), κ.α. Ως πιανίστας διακρίθηκε το 1991 κερδίζοντας το Α΄ Βραβείο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου. Έργα του έχουν παιχτεί και έχουν αποσπάσει ευμενείς κριτικές στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αυστρία. Έχει δώσει πρώτες πανελλήνιες εκτελέσεις έργων των Liszt, Dutilleux και Zimmermann καθώς και πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων διαφόρων σύγχρονων Ελλήνων Συνθετών και έχει ηχογραφήσει για τη δισκογραφική εταιρεία «Lyra».

Έχει διδάξει  πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά της μουσικής στο Μουσικό Τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ.

Το 1997 προχώρησε μαζί με άλλους συντοπίτες συναδέλφους του στη σύσταση της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης με σκοπό τη διευρυμένη μουσική αλλά και πολιτιστική αρωγή στον τόπο του. Υπήρξε Δ/ντης του Ωδείου «ΦΑΕΘΩΝ» στην Αλεξανδρούπολη, του Δημοτικού Ωδείου Ορεστιάδας και της Μουσικής Σχολής Φερών.

Ο Θανάσης Τρικούπης είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., με κύρια ερευνητική δραστηριότητα τη σύγχρονη ελληνική μουσική. Έχει συγγράψει βιβλίο με τίτλο «Η Εξέλιξη της Αρμονίας της Δυτικής Μουσικής» (εκδ. ΔΙΣΙΓΜΑ). Μελέτες του έχουν παρουσιαστεί σε παγκόσμια (Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία) και πανελλήνια συνέδρια (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Α.Π.Θ., Ίδρυμα Ευγενίδου, Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) κ.α.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.