«Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό»
Για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό». Τα Μουσεία κατέχουν σήμερα κομβικό ρόλο στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων. Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί μόνιμο στόχο των μουσείων, απαιτεί στις μέρες μας ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, με άλλους φορείς και με το κοινό. Επίσης απαιτούνται νέες προσεγγίσεις για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα (στην ψηφιακή ή στην αναλογική τους μορφή) (ICOM, 2018).
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στο μουσείο για όλους και με την ομιλία του καθηγητή του Δ.Π.Θ. κ. Γεράσιμου Κέκκερη την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 20:00. Η ομιλία του κ. Κέκκερη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της σελίδας μας στο facebook https://www.facebook.com/ismoalex . Συντονιστείτε όσοι φίλοι του μουσείου είστε μακριά από την πόλη.
Λίγα λόγια για το θέμα της ομιλίας…
Η τεχνολογία και ιδιαίτερα οι εφαρμογές των υπολογιστών προσφέρουν νέες δυνατότητες στα μουσεία όσο αφορά την ψηφιακή διαχείριση των συλλογών τους, την ψηφιακή τεκμηρίωση των μουσειακών αντικειμένων, την ερμηνεία και παρουσίασή τους στο κοινό όσο και την ευρύτερη διασύνδεση του κοινού με αυτό. Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών(ΤΠΕ) αποτελούν βασικό μέσο για την ικανοποίηση των αναγκών έρευνας, δημοσίων σχέσεων και ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου. Η μουσειακή επικοινωνία, βασιζόμενη στο διαδίκτυο, προσφέρει νέες δυνατότητες προβολής των δραστηριοτήτων και προσέλκυσης επισκεπτών, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα νέο τρόπο της, αυτόν του «εικονικού» μουσείου ή «κυβερνομουσείου». Στην ομιλία παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι ΤΠΕ επηρεάζουν τη λειτουργία των μουσείων αλλά και το πώς με την χρήση της νέας τεχνολογίας, η μάθηση για το μουσειακό κοινό μετατρέπεται σταδιακά σε κάτι καινούριο, αλλάζοντας τελείως τους παλαιότερους τρόπους προσέγγισης.
Λίγα λόγια για τον ομιλητή…
Ο Γεράσιμος Κέκκερης έχει πτυχίο Φυσικού Τμήματος (1977 – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Διδακτορικό από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1990) στη γνωστική περιοχή των Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου και μεταπτυχιακή έρευνα στο Control Systems Center του Πανεπιστημίου UMIST, Manchester, Αγγλίας (1987). Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ μέχρι το 2000 με αντικείμενο πολυμεσικές εφαρμογές σε μουσεία. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και παράλληλα διδάσκει στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αναφέρονται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών(ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση, ασφαλή χρήση Διαδικτύου, εφαρμογές πολυμέσων στην Αισθητική Αγωγή, Εικονικά Περιβάλλοντα Μάθησης, από Απόσταση Εκπαίδευση, χρήση των ΤΠΕ από ευαίσθητες ομάδες γυναικών, Μουσεία και ΤΠΕ.