μητρετώδης κούκλατζης στρατιωτικοί«Προέβλεψαν» κάποιοι σύμβουλοι οι οποίοι απουσίαζαν ότι θα συζητηθεί το θέμα των στρατιωτικών;

Αφού το ψήφισμα δεν είναι ομόφωνο, μήπως δεν έπρεπε να το εκδώσουν;

Αίσθηση προκαλεί για ακόμη μία φορά η αδυναμία έκδοσης ομόφωνου ψηφίσματος από το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ, για ένα θέμα, παγκόσμιας εμβέλειας.
Στη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ σύμβουλοι συζήτησαν για την έκδοση ψηφίσματος για τους δύο στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης από την 1 Μαρτίου. Αν και το κείμενο του ψηφίσματος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον «τυπικό» αν όχι χλιαρό, δεν υπερψηφίστηκε απ’ όλους τους περιφερειακούς συμβούλους. Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι περισσότεροι – από τους εννιά συνολικά – μουσουλμάνοι περιφερειακοί σύμβουλοι, ενώ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας κανένας μουσουλμάνος σύμβουλος δεν ήταν μέσα στην αίθουσα. Σύμφωνα με την πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Ελένη Δημούδη, η οποία ερωτήθηκε από το thraki Νεα, στη συνεδρίαση βρέθηκαν δύο μουσουλμάνοι περιφερειακοί σύμβουλοι.
Το ψήφισμα τελικά υπερψήφισαν 19 περιφερειακοί σύμβουλοι, 12 είπαν ότι το ψηφίζουν, αλλά ζήτησαν να προστεθεί η φράση «στηρίζουμε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης», ενώ ένας ψήφισε «παρών».
Στο περιφερειακό συμβούλιο συμμετέχουν 51 άτομα, σύμφωνα με την πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Ελένη Δημούδη στο συμβούλιο προσήλθαν 34 άτομα, ενώ δύο δεν ήταν στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τιμά τη διεθνή εικόνα της περιφέρειας και της χώρας η μη έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Όσο για την μαζική απουσία μουσουλμάνων περιφερειακών συμβούλων, πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν, αν το ψήφισμα ήταν ομόφωνο.
Το θέμα του ψηφίσματος για την κράτηση των δύο στρατιωτικών συζητήθηκε για δεύτερη φορά στο περιφερειακό συμβούλιο, καθώς την προηγούμενη δεν υπήρχε απαρτία κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, υπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και ΕΠ.ΟΠ. Δημήτριο Κούκλατζη, οι οποίοι, από την 1η Μαρτίου 2018, κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, καθώς και στις οικογένειές τους.
Η σύλληψη και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία θέτει σε αμφισβήτηση τις συστηματικές προσπάθειες που κάνουν οι τοπικές μας κοινωνίες και στις δυο πλευρές των συνόρων τα τελευταία χρόνια για την καλλιέργεια και εμπέδωση σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης.
Ως κάτοικοι μιας διασυνοριακής Περιφέρειας, οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γνωρίζουμε καλά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο αίσθημα ασφάλειας, στην οικονομία και στην καθημερινότητά μας οι περίοδοι έντασης και καχυποψίας στις σχέσεις με τους γείτονές μας.
Βούληση της Διοίκησής μας είναι η Περιφέρειά μας να αποτελεί μια κοινωνία ανοιχτή, ασφαλή και εξωστρεφή. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε και οι σχέσεις με τους γείτονές μας να είναι φιλικές και παραγωγικές, κάτι που είναι προς όφελος όλων.
Περιμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση της Τουρκίας να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί το ίδιο και την καλούμε να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς μας.
Επιτρέποντας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να επιστρέψουν γρήγορα και με ασφάλεια στην πατρίδα μας, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα κάνει μια σημαντική κίνηση ώστε οι δύο λαοί να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Το μοναδικό θέμα της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου αφορούσε στον Κλεισθένη και το θέμα των στρατιωτικών συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης.