3ο χορωδιακό φεστιβάλ στο πλαίσιο των Ελευθερίων στην Αλεξανδρούπολη
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και η πολυφωνική του χορωδία διοργανώνουν το 3ο Χορωδιακό Φεστιβάλ στα πλαίσια του εορτασμού των «Ελευθερίων» της πόλης μας. Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 και ώρα 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης θα συμμετάσχουν η παιδική χορωδία πολυτέκνων γονέων «Χριστός Σωτήρ» Αλεξανδρούπολης, η παιδική χορωδία “Canto A Tempo” και η χορωδιακή ομάδα “mamma Canto” Νάουσας, η χορωδία της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση, η δημοτική χορωδία Αιγινίου “Canto Olympus” και η πολυφωνική χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Χορωδία Συλλόγου Πολυτέκνων Γονέων
«Χριστός Σωτήρ» Αλεξανδρούπολης
Η χορωδία του συλλόγου πολυτέκνων λειτουργεί υπό την διεύθυνση της μουσικού καθηγήτριας πιάνου, κας Ελένης Τερζίδου από το καλοκαίρι του 2007. Το χορωδιακό σχήμα αποτελείται κυρίως από μέλη πολύτεκνων οικογενειών και μικρό αριθμό μουσικών οργάνων. Το κάθε μέλος εισέρχεται στο σχήμα μετά από επιλογή σωστής φωνητικής. Η χορωδία έλαβε μέρος σε πολλές θρησκευτικές, εθνικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, κυρίως τοπικά αλλά και σε εκδηλώσεις εκτός πόλεως. Έχει διακριθεί και βραβευθεί σε πανελλήνιο φεστιβάλ χορωδιών, αλλά η μεγαλύτερη διάκρισή της είναι ο ενθουσιασμός του κοινού σε κάθε άκουσμά της.
Παιδική Χορωδία “Canto A Tempo” &
Χορωδιακή Ομάδα “mamma Canto” Νάουσας
Η Παιδική Χορωδία Canto A Tempo ξεκίνησε να τραγουδά το Νοέμβριο του 2013. Η πρόταση να δημιουργηθεί μια νέα παιδική χορωδιακή ομάδα με σύγχρονο ρεπερτόριο και κίνηση κέρδισε το ενδιαφέρον παιδιών και γονέων και η ίδρυσή της έφερε ένα μεγάλο αριθμό παιδιών από τη Νάουσα και τη Βέροια κοντά στη μουσική και τη χορωδιακή εκπαίδευση. Το χορωδιακό σχήμα πρωτοεμφανίστηκε στο κοινό το Μάιο του 2014 και έκτοτε έλαβε μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η συμμετοχή στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών του Δήμου Καλαμαριάς, όπου η Canto A Tempo απέσπασε το Βραβείο Ερμηνευτικής Απόδοσης, αλλά και η πρόσφατη συμμετοχή της χορωδίας σε ένα αφιέρωμα στη μουσική των Pink Floyd, που παρουσιάστηκε στη Νάουσα και στη Βέροια. Ο κύριος λόγος για τον οποίο η χορωδία έχει κερδίσει πλέον τις καρδιές μικρών και μεγάλων τα τέσσερα πρώτα χρόνια ύπαρξής της, είναι ότι ξεχωρίζει για το ταμπεραμέντο της. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τις εμφανίσεις του πλήρους σχήματος, όπου η παιδική ομάδα συνοδεύεται από τη mammaCanto, το δεύτερο χορωδιακό σχήμα που έχει βγει από τους κόλπους της και αποτελείται κατά κύριο λόγο-αν και, όχι αποκλειστικά- από μητέρες των νεαρών χορωδών κι άλλοτε από μικρό ορχηστρικό σχήμα που αποτελείται από γονείς των παιδιών-χορωδών. Η χορωδία καταφέρνει μια πρωτοποριακή συνύπαρξη που αποτελεί μοναδική διαδικασία σύνδεσης μεταξύ των γενεών με σημαντικά οφέλη για τις εμπλεκόμενες ηλικιακές ομάδες. Η Χορωδία με τη στήριξη του Συλλόγου διοργανώνει Ετήσια Συνάντηση Παιδικών & Νεανικών Χορωδιών στη Νάουσα κάθε άνοιξη με μεγάλη συμμετοχή χορωδιών από ολόκληρη την Ελλάδα. Με τη στήριξη των γονιών και την αγάπη των παιδιών και των υπευθύνων της, η Χορωδία Canto A Tempo συνεχίζει τις εμφανίσεις της για πέμπτη χρονιά, εξελίσσοντας τις μουσικές της απαιτήσεις και διευρύνοντας το ρεπερτόριό της. Εμπνευστής και μαέστρος της η κα Δήμητρα Μητρέντση σε συνεργασία με την κα Μαρία Πέτκου στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις.
Χορωδία της Ελληνικής Ένωσης
για τη Μουσική Εκπαίδευση –Ε.Ε.Μ.Ε.
Η Χορωδία της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση-Ε.Ε.Μ.Ε. ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013. Τα μέλη της είναι καθηγητές μουσικής αλλά και έμπειροι ερασιτέχνες. Σκοπός της χορωδίας είναι η μελέτη και παρουσίαση σημαντικών χορωδιακών έργων διαφόρων εποχών, αλλά και η μελέτη και προβολή του χορωδιακού έργου σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Η χορωδία έχει ήδη στο ενεργητικό της αξιόλογες εμφανίσεις, όπως συμμετοχή σε ημερίδα – αφιέρωμα στο συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη που έγινε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ, συναυλία στο πλαίσιο του 1ου Χορωδιακού Φεστιβάλ Σαμοθράκης, συμμετοχή στο 1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ στην μνήμη του Νίκου Αστρινίδη και Χριστουγεννιάτικες συναυλίες σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ και το Σύλλογο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε επίσης στο 1ο Χορωδιακό Φεστιβαλ του Τελλογλείου ιδρύματος του ΑΠΘ, σε συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης καθώς και στο 1ο Διαπανεπιστημιακό συνέδριο της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Τον Απρίλιο του 2015 παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα την «Λειτουργία αρ. 3 _Κατά Σολωμόν» του Φίλιππου Τσαλαχούρη, ενώ τον Νοέμβριο του 2015 στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) τον κύκλο τραγουδιών «Τα τραγούδια του Ήλιου» του Μπάμπη Κανά. Τον Μάϊο του 2016, έκανε τις εναρκτήριες συναυλίες στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο ERACON και στο Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 χρόνια» που διοργανώθηκαν από το Α.Π.Θ. Τον Απρίλιο του 2017 συνέπραξε στο ανέβασμα του «Ρέκβιεμ» του G. Faure, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ενώ τον Δεκέμβριο συνέπραξε με την Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» και την ορχήστρα του Α.Π.Θ. στο ανέβασμα του Gloria του A. Vivaldi. Τη χορωδία διευθύνει η Εριφύλη Δαμιανού.
Δημοτική Χορωδία Αιγινίου “Canto Olympus”
Η δημοτική χορωδία Αιγινίου ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 με το όνομα «Fons Musicalis» και μετονομάστηκε το 2017 σε «Canto Olympus». Σκοπός της είναι η προώθηση και ανάπτυξη του χορωδιακού τραγουδιού καθώς και η γενικότερη μουσική καλλιέργεια. Αποτελείται από πέντε τμήματα. Το Προπαιδικό Τμήμα, το Τμήμα Προετοιμασίας, το Παιδικό Τμήμα, το Μικτό Τμήμα Ενηλίκων και το Μικτό φωνητικό Σύνολο. Η μικτή χορωδία ενηλίκων ασχολείται με έργα έντεχνης, λαϊκής και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. Από την ίδρυσή της διοργανώνει το διήμερο Φεστιβάλ Χορωδιών Δήμου Πύδνας – Κολινδρού με μεγάλη συμμετοχή χορωδιών από όλη την Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος χορωδιακών φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Έχει λάβει μέρος στα αφιερώματα «Η έντεχνη λαϊκή μουσική μέσα από το χορωδιακό τραγούδι», «Σταύρος Ξαρχάκος», «100 χρόνια ελεύθερης Μακεδονίας», «Καλώς όρισες Έρωτα», «200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας» και «Θαλασσογραφίες» που παρουσιάστηκαν στο αρχαίο θέατρο του Δίου, στη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα στον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μαέστρος της χορωδίας είναι ο Μιχάλης Καρυοφυλλίδης.
Πολυφωνική Χορωδία
Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης
Η Πολυφωνική Χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 και εντάχθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξ/πολης τον Φεβρουάριο του 2016. Ιδέα της δημιουργίας της υπήρξε ο προβληματισμός και η επιθυμία παλαιών και νέων χορωδών να ακούγεται κάτι διαφορετικό στην πόλη μας που να απευθύνεται και να ικανοποιεί όσους αγαπούν το πολυφωνικό τραγούδι. Στόχος μας το σχήμα να είναι μικρό, ευέλικτο, με επιλεγμένα μέλη. Η πρώτη παρουσία της πραγματοποιήθηκε στην εορτή κοπής της πίττας του Ιστορικού μουσείου στις αρχές του 2016. Συμμετείχε στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ν. Περάμου Καβάλας, στα Χορωδιακά Φεστιβάλ Θέρμης Θεσ/νίκης, Αρναίας Χαλκιδικής και συνέπραξε με τις αδελφές Βουγιουκλή οι οποίες τιμήθηκαν από το ιστορικό μουσείο τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς για την πολιτιστική τους προσφορά στο πανελλήνιο αλλά και διεθνώς. Διοργανώνει κάθε χρόνο χορωδιακό φεστιβάλ προσκαλώντας χορωδίες υψηλού επιπέδου, εντάσσοντας τις εκδηλώσεις στα Ελευθέρια της πόλης μας. Φέτος, σειρά έχει το 3ο Χορωδιακό Φεστιβάλ.