Λιμενική ακαδημία στην Αλεξανδρούπολη από τον «Δονκιχωτισμό» στον «Γκεμπελισμό»
Του Νίκου Παπανικολόπουλου*
Δονκιχωτισμός είναι η προσπάθεια να κάνεις τον κόσμο καλύτερο λειτουργώντας σαν ήρωας με ανιδιοτελή μεν κριτήρια αλλά ουτοπικά, καθώς αυτό που επιδιώκεις δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εμπεριέχει συνήθως δόση αθωότητας και ανιδιοτέλειας για τον επιδιωκόμενο σκοπό.
Γκεμπελισμός είναι η τάση κάποιου να λέει το ίδιο ψέμα συχνά και με στόμφο ώστε αυτό να γίνει πιστευτό ως αλήθεια. Είναι ξεκάθαρα μια μορφή προπαγάνδας (σύνηθες φαινόμενο στην πολιτική) που βασίζεται στη διαχείριση των συναισθημάτων των πολιτών.
Και τώρα, μια αναγωγή στα δικά μας :
Η ίδρυση «Λιμενικής Ακαδημίας» στην Αλεξανδρούπολη, μιας αυτόνομης Παραγωγικής Σχολής του Λ.Σ για όλα τα στελέχη του (αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, λιμενοφύλακες), η οποία θα ενσωμάτωνε τις από δεκαετιών υπάρχουσες τρεις Παραγωγικές Σχόλες, εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά, το καλοκαίρι του 2000, εδώ στην Αλεξανδρούπολη, δημιουργώντας αισθήματα χαράς στους κατοίκους της ακριτικής πρωτεύουσας.
Την περίοδο 2000-2004, έγιναν καθοριστικά βήματα, με νομοθετικές ρυθμίσεις, για την υλοποίηση της εξαγγελίας όχι κάπου αόριστα αλλά για την Αλεξανδρούπολη.
Την περίοδο 2004-2009, αμφισβητήθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, η Αλεξανδρούπολη ως έδρα, καθώς με Απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ συγκροτήθηκαν δυο (2) Επιτροπές, για να προτείνουν τον κατάλληλο τόπο για την έδρα της. Με απλά λόγια, το μέχρι τότε δεδομένο, έγινε ζητούμενο.
Την περίοδο 2009-2010, το Λιμενικό Σώμα πελαγοδρομούσε από Υπουργείο σε Υπουργείο και αμφισβητείτο ακόμα και η αναγκαιότητα ύπαρξής του, οπότε δεν υπήρχε κανένας λόγος ενασχόλησης με την «Λιμενική Ακαδημία».
Την περίοδο 2011-2015, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις (Ν.3922/2011 «Σύσταση Αρχηγείου Λ.Σ/ΕΛ-ΑΚΤ», Ν.4150/2013 «Ανασυγκρότηση Υπουργείου Ναυτιλίας» και Π.Δ 103/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου») παρά τις προσπάθειες ανασυγκρότησης δεν έγινε καμία αναφορά στη «Λιμενική Ακαδημία». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτός που πρωτοστατούσε τώρα στην «ανασυγκρότηση» ήταν ο ίδιος υπουργός που την είχε εξαγγείλει, το καλοκαίρι του 2000, την ίδρυση «Λιμενικής Ακαδημίας» στην Αλεξανδρούπολη.
Την περίοδο 2016-2018, το θέμα της «Λιμενικής Ακαδημίας» και ιδιαίτερα στην τοπική μας κοινωνία, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα δυο φορές :
(ι) Το Μάιο του 2016, με αφορμή Σχέδιο Νόμου που παρουσιάστηκε από τον τότε Υπουργό κ. Δρίτσα το οποίο περιλάμβανε και διάταξη για την εισαγωγή στις τρεις Παραγωγικές Σχολής του ΛΣ/ΕΛ-ΑΚΤ με πανελλήνιες εξετάσεις στα πρότυπα των άλλων στρατιωτικών και αστυνομικών Σχολών. Το νομοσχέδιο αυτό τελικά αποσύρθηκε και δεν κατατέθηκε στη Βουλή.
(ιι) Τα τέλη του 2017, από τον νέο Υπουργό κ. Κουρουμπλή, κατατέθηκε με τίτλο «Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις» και έγινε νόμος του κράτους (Ν. 4504/2017 ΦΕΚ Α’ 184/29-11-2017). Στο άρθρο 79 «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εισαγωγής και Εκπαίδευσης Στελεχών σε Παραγωγικές Σχολές Λ.Σ/ΕΛ-ΑΚΤ» προβλέπεται η εισαγωγή στις τρεις Παραγωγικές Σχολής του ΛΣ/ΕΛ-ΑΚΤ με πανελλήνιες εξετάσεις, μετά την έκδοση ΠΔ και δεν γίνεται καμία αναφορά ή πρόβλεψη για ίδρυση «Λιμενικής Ακαδημίας».
Για πολλά χρόνια, έστω και με δόση Δονκιχωτισμού, αξιωματούχοι της Αλεξανδρούπολης, με πρωτοστάτη το Δήμαρχο, μιλούσαν για τη «Λιμενική Ακαδημία» της Αλεξανδρούπολης. Ίσως δικαιολογημένα μέχρι την ψήφιση του Νόμου 4504/2017, το Νοέμβριο του 2017.
Όμως, μετά το Νοέμβριο του 2017, οι κατ’ επανάληψη και με στόμφο δηλώσεις Υπουργού και Δημάρχου ότι η «Λιμενική Ακαδημία» θα γίνει στη Αλεξανδρούπολη, ξεφεύγουν από τη σφαίρα του Δονκιχωτισμού και εντάσσονται στη σφαίρα του Γκεμπελισμού.
Και αυτό, είναι και άκρως επικίνδυνο.
Αλεξανδρούπολη 22 Απριλίου 2018
* Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)