Κανονισμός πρασίνου δήμου Κομοτηνής
Κατά τη συνεδρίαση της 8ης Μαρτίου 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ΄αριθ.80/2018 Απόφασή του ενέκρινε τον Κανονισμό Πρασίνου Δήμου Κομοτηνής (αριθ. 3/2018 ΑΕΠΖ), και έχει ως εξής:
Άρθρο 1 Ορισμοί.
Για την εφαρμογή της παρούσης ισχύουν οι κάτωθι ορισμοί :
Κοινόχρηστοι χώροι : οι κάθε είδους δημοτικοί δρόμοι, νησίδες, πλατείες, άλση, πάρκα, παιδικές χαρές και γενικά οι προοριζόμενοι για κοινή χρήση ελεύθεροι χώροι, που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης ή του οικισμού ή έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με οποιοδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο.
Αστικό Πράσινο : κάθε είδους μορφής φυτική βλάστηση (δέντρα, θάμνοι κλπ) που αναπτύσσεται στους παρακάτω δημοτικούς χώρους πρασίνου και προκύπτει είτε με την παρέμβαση του ανθρώπου είτε ως αποτέλεσμα φυσικής αναβλάστησης.
Αστικός ( Δημοτικός) Χώρος Πρασίνου : σύμφωνα με το άρθρο 5 της υπ΄αρίθμ. 10788/2004 Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, διακρίνεται σε :
Νησίδα πρασίνου 0,01 – 0,1 Ha χωρίς άλλη χρήση.
Πλατεία 0,1 – 0.5 Ha με ή χωρίς εξοπλισμό.
Παιδική χαρά – γωνιά μικρής κλίμακας που μπορεί να αφορά και σε τμήματα πεζοδρόμων.
Πάρκο πολεοδομικής ενότητας ή γειτονιάς 0,5 – 1,5 Ha όπου το πράσινο είναι το κύριο χαρακτηριστικό του.
Πάρκο πόλης ή οικισμού που αφορά κυρίως χώρο τοποθετούμενο σε φυσικές περιοχές που προσφέρονται για τον σκοπό αυτό και διαμορφούμενο έτσι ώστε να προστατευθεί και να αναδειχθεί ο φυσικός χαρακτήρας του τοπίου. (περιαστικό πράσινο)
Περιαστικό Πράσινο : το σύνολο των φυτικών μαζών που περιβάλουν τις πόλεις και τους οικισμούς (δάση – αλσύλλια κλπ).
Άρθρο 2.Προστασία και διατήρηση υφιστάμενου αστικού πρασίνου.
Ο Δήμος Κομοτηνής προστατεύει και φροντίζει το υφιστάμενο αστικό πράσινο. Μεριμνά για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση όλων των φυτικών ειδών και κάθε δημοτικού χώρου πρασίνου, ανεξάρτητα με το μέγεθός του.
Κάθε φυτοτεχνική εργασία, καθώς και κάθε εργασία συντήρησης του πρασίνου θα υλοποιείται με την ελάχιστη δυνατή επέμβαση στη φυσική βλάστηση και στην αστική φύση.
Ο Δήμος Κομοτηνής θέτει ,σε προτεραιότητα τη δηµιουργία νέων χώρων δηµοσίου πρασίνου. ∆εσµεύεται να λαµβάνει µέτρα για την εξεύρεση νέων χώρων για πράσινο, για τη φύτευση αυλών σχολείων, ακαλύπτων χώρων.
Το πράσινο της πόλης είναι κοινωνικό αγαθό και η προστασία του ανήκει και είναι υποχρέωση όλων των δηµοτών της πόλης.
Ο Δήμος Κομοτηνής οφείλει:
να σχεδιάζει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε ήδη υπάρχοντες χώρους πρασίνου και χώρους ανάπλασης,
να οργανώνει εκδηλώσεις για το πράσινο και να αναπτύσσει δραστηριότητες που στοχεύουν στην αύξηση του αριθμού και στην προστασία των ειδών της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, σε συνεργασία και με τοπικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις
να συνεργάζεται με άλλους φορείς του Δημοσίου που διαχειρίζονται χώρους πρασίνου εντός των ορίων του Δήμου,
συντήρηση και διαχείριση των υφιστάµενωνπροστατευόµενων δέντρων,
διαχείριση και αφαίρεση των επικίνδυνων και ακατάλληλων δέντρων
εκπόνηση και εφαρµογήπρογράµµατος σταδιακής αντικατάστασης ώριµων δέντρων.
Άρθρο 3 . Αρμόδιες Υπηρεσίες.
Η εγκατάσταση, η συντήρηση και φροντίδα του πράσινου στους δημοτικούς χώρους πρασίνου συμπεριλαμβανομένων δέντρων, θάμνων, φυτών ποώδους βλάστησης και χλοοτάπητα, καθώς και η λήψη των κατάλληλων μέτρων και η αποκατάσταση των ζημιών ανήκει στην αρμοδιότητα του Τμήματος Πρασίνου όπως αυτό έχει διαρθρωθεί σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου οφείλουν να συνεργάζονται με το Τμήμα Πρασίνου τόσο κατά το στάδιο μελέτης όσο και κατά το στάδιο εκτέλεσης έργων που αφορούν την ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση περιοχών του Δήμου.
Η φύτευση δένδρων επί των πεζοδρομίων αποτελεί ευθύνη του Δήμου ο οποίος λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως είναι η κίνηση των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η τήρηση των σχετικών προδιαγραφών, τα επιτρεπόμενα είδη προς φύτευση, κλπ.
Απαγορεύεται η φύτευση δένδρων επί των πεζοδρομίων από ιδιώτες χωρίς την άδεια της Υπηρεσίας Πρασίνου .
Άρθρο 4 Aιτήματα Δημοτών
α. Το Τμήμα Πρασίνου δέχεται αιτήματα δημοτών που αφορούν σε κοπές δένδρων, κλαδεύσεις, φυτεύσεις κ.λ.π, σε πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους. Τα αιτήματα καταγράφονται, ελέγχονται από την αρμόδια υπηρεσία, αξιολογείται ο βαθμός προτεραιότητας και προγραμματίζεται η υλοποίησή τουςμετά τη λήψη της σχετικής απόφασης. Ιδιαίτερα για τις κλαδεύσεις των υψηλών δένδρων που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, η κλάδευση γίνεται σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ.
β. Για τα αιτήματα που αφορούν σε κοπές δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους απαιτείται γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και έγκριση από την αρμόδια πολεοδομική αρχή.
γ. Στα αιτήματα που γίνονται δεκτά και αφορούν κοπές δέντρων σε πεζοδρόμια τηρείται η αρχή της αντιστάθμισης και του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η οποία δημιουργεί υποχρέωση στον αιτούντα να αποκαταστήσει το φυτικό υλικό που θα χαθεί. Ως βασικός κανόνας ορίζεται η αντικατάσταση του φυτικού υλικού στη διπλάσια ποσότητα (Χ2) από αυτήν που χάνεται, κατά προτεραιότητα στον ίδιο χώρο. Εάν είναι ανέφικτη η αναπλήρωση του φυτικού υλικού στον ίδιο χώρο, τότε αυτό αντικαθίσταται κατά σειρά στην ευρύτερη περιοχή. Η αξία, το είδος, η ποιότητα κλπ. του φυτικού υλικού που χάνεται και αυτού που πρέπει να αντικατασταθεί, προσδιορίζονται από το Τμήμα Πρασίνου, τα οποία και γνωστοποιεί στον αιτούντα. Ο αιτών οφείλει, μετά την ως άνω υπόδειξη της Υπηρεσίας, να αγοράσει ο ίδιος το φυτικό υλικό που πρέπει να αντικατασταθεί και να το φυτεύσει ο ίδιος σε σημείο που θα καθορίσει το Τμήμα Πρασίνου. Σε αντίθετη περίπτωση υποχρεούται στην καταβολή προστίμου ίσου με αυτά που προβλέπονται κατά περίπτωση στο άρθρο 15. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η με οποιοδήποτε τρόπο μείωση του πρασίνου στην πόλη.
δ. Επιτρέπεται η κοπή, αφαίρεση, καταστροφή ή απομάκρυνση δένδρου από την αρμόδια υπηρεσία, όταν:
i. το δέντρο είναι ξηρό ή βρίσκεται σε παρακμή,
ii. το δέντρο ενέχει κινδύνους για ανθρώπους ή περιουσιακά στοιχεία,
iii. το δέντρο ενέχει κινδύνους για κοινωφελείς εγκαταστάσεις
iv. η απομάκρυνση ή η αλλαγή ενός δέντρου κρίνεται επιβεβλημένη για την προστασία ενός αρχαιολογικού χώρου ή μνημείου,
v. η απομάκρυνση του δέντρου εξυπηρετεί την καλύτερη ανάπτυξη της συνολικής βλάστησης ή το δέντρο δεν μπορεί να αναπτυχθεί όπως αρμόζει στο είδος του λόγω της θέσης του.
Η αρμόδια υπηρεσία σε επείγουσες περιπτώσεις όπου τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια πεζών, οχημάτων και ακίνητων περιουσιών δύναται να προβαίνει, το συντομότερο δυνατό, σε κάθε σχετική ενέργεια κοπής, κατόπιν αυτοψίας και σύνταξης πρακτικού κοπής από υπάλληλο της υπηρεσίας, στο οποίο θα αναφέρονται ρητά και οι λόγοι κοπής (π.χ. άρρωστα, ξερά ή/και γερασμένα δένδρα, επικίνδυνα δένδρα λόγω κλίσης, κοπής ριζών, είτε από ιδιώτες είτε από κοινωφελείς οργανισμούς). Σε κάθε περίπτωση τηρείται η αρχή της αντιστάθμισης και του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και υπεύθυνη για την τήρησή της είναι η αρμόδια υπηρεσία.
Άρθρο 5 Μέτρα Προστασίας
Η αρμόδια δημοτική υπηρεσία πρέπει να μεριμνά ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλαμέτρα από ιδιώτες ,φυσικό ή νομικό πρόσωπο:
η περίφραξη του κορμού για την αποτροπή ζημιών κατά τη διενέργεια οικοδομικών εργασιών.
η χρήση κατάλληλου φυτοχώματος με προσμείξεις οργανικών ουσιών σε επανεπιχώσεις ανοιγμάτων στην προστατευόμενη περιοχή των ριζών των δέντρων για την εξασφάλιση της ισορροπίας θρεπτικών ουσιών.
η αποτροπή της υποβάθμισης του πρασίνου, ιδίως στην περίπτωση που η υλοποίηση κάποιου έργου του Δήμου Kομοτηνής αναλαμβάνεται από ανάδοχο ιδιώτη,φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
η κάλυψη της περιοχής των ριζών με υλικό υδροπερατό για προστασία από τη συμπίεση του εδάφους λόγω της διέλευσης οχημάτων ή της εναπόθεσης υλικών,
η άρδευση των δέντρων σε περιοχές με πτώση του υδροφόρου ορίζοντα,
η χρήση των κατάλληλων εδαφών σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να αποφευχθεί η επικάλυψη του εδάφους στην ευαίσθητη περιοχή των ριζών για την εξασφάλιση ανταλλαγής αερίων και ορθών υδρολογικών συνθηκών,
η εφαρμογή προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων φυτοπροστασίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας ως προς την χρήση των γεωργικών φαρμάκων.
Άρθρο 6 Κανόνες Χρήσης Δημόσιου/ Δημοτικού Χώρου Πρασίνου από το Κοινό
Η χρήση του δημόσιου/δημοτικού χώρου πρασίνου και αναψυχής γίνεται με ευθύνη του χρήστη.Ειδικότερα στην περίπτωση ενοικίασης δημοτικού χώρου πρασίνου από ιδιώτη, αυτοδίκαια αναλαμβάνει ο ίδιος και την υποχρέωση συντήρησης του πρασίνου σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας Υπηρεσίας. Σε περίπτωση κατά την οποία με την λήξη της μίσθωσης διαπιστωθούν φθορές και υποβάθμιση του πρασίνου επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Ο δημόσιος/δημοτικός χώρος πρασίνου επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τον προορισμό του. Για τη χρήση δημοσίου/δημοτικού χώρου πρασίνου εκτός των λειτουργιών για τις οποίες προορίζεται, απαιτείται άδεια της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας.
Η χρήση του δημοσίου/δημοτικού χώρου πρασίνου πρέπει να γίνεται με προσοχή, έτσι ώστε να αποτρέπεται η φθορά, η ρύπανση ή κάθε άλλη επιβάρυνση της βλάστησης και του εξοπλισμού, καθώς και η έκθεση σε κίνδυνο ή ενόχληση των άλλων επισκεπτών.
Άρθρο 7 Επιμέλεια δένδρων εντός παρόδιων ιδιόκτητων εκτάσεων
Η επιμέλεια των δένδρων που φύονται εντός παρόδιων ιδιόκτητων εκτάσεων και των οποίων τα κλαδιά εισέρχονται στο εύρος εφαπτόμενων με αυτά δρόμων ή πεζοδρομίων ή κοινόχρηστων χώρων, είναι ευθύνη του εκάστοτε ιδιοκτήτη.
Άρθρο 8 Επιτρεπτές και μη επιτρεπτές ενέργειες σε δημόσιο/δημοτικό χώρο πρασίνου
Η κοπή, η αφαίρεση, η καταστροφή, η μεταφύτευση, το κλάδεμα, η φθορά ή ρύπανση φυτικού οργανισμού δεν επιτρέπεται χωρίς γραπτή άδεια της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας.
8.1 α.Δεν επιτρέπονται ιδίως οι ακόλουθες επιβλαβείς ενέργειες :
η σταθεροποίηση ή το σφράγισμα της επιφάνειας του εδάφους με κάλυμμα μη διαπερατό στο νερό (π.χ. άσφαλτος, μπετόν)
η τοποθέτηση καλωδίων ή και πινακίδων πάνω στα δένδρα.
το πλύσιμο μηχανοκίνητων οχημάτων ή μηχανημάτων
η συμπίεση της επιφάνειας του εδάφους, π.χ. λόγω της διέλευσης ή στάθμευσης μηχανοκίνητων οχημάτων ή άλλων μηχανημάτων, εργοταξίων οικοδομών ή αποθήκευσης οικοδομικών υλικών ή μπάζων
η αποθήκευση ή διασπορά στο έδαφος αλάτων, οξέων, ελαίων ή άλλων χημικών ουσιών καθώς και λυμάτων
το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε αιτία (ενδεικτικά καύση απορριμμάτων)
η χρήση τοξικών χημικών.
8.1 β. Δεν επιτρέπονται ιδίως οι ακόλουθες ενέργειες χωρίς τις κατάλληλες γραπτές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες:
οι εκσκαφές, διανοίξεις, οικοδομικές εργασίες
η τοποθέτηση αγωγών ή καλωδίων
Φθορά ή επιβάρυνση είναι και βλάβες της προστατευόμενης περιοχής του ριζικού συστήματος. Προστατευόμενη περιοχή του ριζικού συστήματος ορίζεται η επιφάνεια του εδάφους κάτω από την κόμη του δέντρου με επιπλέον 1,5 μ. σε δέντρα με κυλινδρική ανάπτυξη κόμης και επιπλέον 5 μ. προς όλες τις κατευθύνσεις.
Μη επιτρεπτές ενέργειες σε χώρο πάρκου
Δεν επιτρέπεται σε χώρο πάρκου:
η φθορά, καταστροφή, ρύπανση, απομάκρυνση του εξοπλισμού του
η εναπόθεση οικιακών και ογκωδών απορριμμάτων και μηχανημάτων
η πρόκληση θορύβου
η ελεύθερη κυκλοφορία σκύλων ή άλλων κατοικίδιων ζώων ή η είσοδός τους σε παιδικές χαρές ή το μπάνιο τους σε δημόσια νερά. Εξαιρούνται οι σκύλοι –συνοδοί ατόμων με ειδικές ανάγκες.
το άναμμα και η διατήρηση φωτιάς
η κυκλοφορία και η στάθμευση πάσης φύσεως τροχοφόρου οχήματος ή εκτός των οχημάτων που θα έχουν την απαιτούμενη άδεια.
η τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων σε χώρους πρασίνου, χωρίς την έγκριση των υπηρεσιών του ∆ήµου (Τεχνική Υπηρεσία, Υπηρεσία Πρασίνου, κλπ),
8.2 Επιτρεπτές ενέργειες
η απομάκρυνση νεκρού ξύλου και φθαρμένων κλαδιών
η απομάκρυνση κλαδιών, όταν κρίνεται αυτό απαραίτητο, κυρίως στα πλαίσια του καθαρισμού στεγών και προσόψεων, της αποφυγής σκίασης οικιστικών και επαγγελματικών χώρων, καθώς και της διατήρησης των συνθηκών φωτισμού και ελεύθερης διόδου σε πεζοδρόμια, εισόδου τροχοφόρων σε αυλές, χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων, παιδικές χαρές και περιοχές που χρησιμεύουν για τη διέλευση και στάθμευση οχημάτων της πυροσβεστικής
Μεταφυτεύσεις προστατευόμενων δέντρων επιτρέπονται μόνο όταν είναι δεδομένη η δυνατότητα μεταφύτευσης του δέντρου.
Επιτρέπεται η λήψη μέτρων για τη διατήρηση τρεχούμενων υδάτων
Επιτρέπονται οι επεμβάσεις σε περιοχές νεκροταφείων που είναι αφιερωμένες σε Τάφους
8.3 Περιορισμοί στη χρήση
Η αρμόδια δημοτική υπηρεσία μπορεί με απόφασή της να ορίσει ώρες λειτουργίας και να θέτει περιορισμούς για χρήσεις σε ολόκληρο ή τμήμα χώρου πρασίνου
Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μπορεί να διαμορφώσει χώρους άθλησης και αναψυχής μετ την σύνταξη των απαραίτητων μελετών και εγκρίσεων
Οι ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουν να μεριμνούν, ώστε οι σκύλοι τους να μην ρυπαίνουν τους δημόσιους/δημοτικούς χώρους πρασίνου και να απομακρύνουν άμεσα τα περιττώματά τους. Εξαιρούνται οι σκύλοι – συνοδοί ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Αρθρο9. Εργασίες χωρίς άδεια
Δεν απαιτείται άδεια από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία σε περιπτώσεις:
Έκτακτης ανάγκης Η αρμόδια Δημοτική υπηρεσία σε επείγουσες περιπτώσεις όπου τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια πεζών, οχημάτων και ακίνητων περιουσιών δύναται να προβαίνει, το συντομότερο δυνατό, σε κάθε σχετική ενέργεια κοπής, κατόπιν αυτοψίας από υπάλληλο της υπηρεσίας,
Παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μεμονωμένης η μη ,με γνωστοποίηση στην κατάλληλη υπηρεσία του Δήμου.
Αρθρο 10. Εργασίες από οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας.
Όταν γίνονται εργασίες από Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και τους αναδόχους τους ή από ιδιώτες και απαιτείται να καταστραφούν μερικώς ή ολικώς χώροι πρασίνου ή δενδροστοιχίες, οφείλουν να ενημερώσουν την αρμόδια υπηρεσία, πριν την έναρξη των εργασιών και να τους αποκαταστήσουν με δική τους ευθύνη και δαπάνες κατόπιν συνεννοήσεως με την Υπηρεσία Πρασίνου, αμέσως μετά το πέρας των εργασιών, άλλως θα επιβάλλονται πρόστιμα. Στους παραβάτες, πέραν του προστίμου, καταλογίζονται οι δαπάνες αποκατάστασης ή αγοράς όπως αυτές προκύπτουν κάθε φορά.
Αρθρο 11. Παρακώλυση εργασιών διαχείρισης πρασίνου.
Οι δημότες υποχρεούνται να διευκολύνουν το έργο διαχείρισης του πρασίνου και να μη δημιουργούν εμπόδια. Σε οδούς που έχουν σημανθεί ότι πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες (σχετικές ειδοποιήσεις –ανακοινώσεις-σημάνσεις ), όπως κλαδεύσεις δενδροστοιχιών, οι δημότες υποχρεούνται να απομακρύνουν τα οχήματά τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΚΟΚ.
Αρθρο 12. Καθιέρωση Τεκμηρίου Ευθύνης Γειτονικών Ιδιοκτησιών
Για την αντιμετώπιση του συνεχώς εντεινόμενου φαινομένου αυθαίρετης κοπής δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους ή καταστροφής φυτών, θάμνων, ανθών κλπ αλλά και με σκοπό την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των δημοτών, καθιερώνεται το μαχητό τεκμήριο ευθύνης των γειτονικών ιδιοκτησιών.
Ειδικότερα σε περίπτωση αυθαίρετης κοπής δέντρων ή ξήρανσης (με χρήση χημικών μέσων – συνήθως το φυτό ξηραίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε περιπτώσεις προσβολής από ασθένειες ή έντομα), μετά από απορριφθέν αίτημα για κοπή του δένδρου από την υπηρεσία τεκμαίρεται ότι την κοπή ή την φθορά την έχει πραγματοποιήσει ο ιδιοκτήτης, μισθωτής ή νομέας της ιδιοκτησίας (οικίας ή καταστήματος) του οποίου το αίτημα έχει απορριφθεί, αφού ωφελείται από την πραγματοποιηθείσα απώλεια του φυτικού υλικού.
Σε περίπτωση πολυκατοικίας την ευθύνη την έχει ο διαχειριστής αυτής. Στους υπευθύνους επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τον παρόντα Κανονισμό πρόστιμα καθώς και η υποχρέωση αντιστάθμισης του φυτικού υλικού.
Δεν μπορεί να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, πριν την ακρόαση ή γραπτών εξηγήσεων των υπεύθυνων ,κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και ειδικότερα το άρθρο 6 αυτού, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία αποφαίνεται και τελικώς. Ο υπαίτιος απαλλάσσεται, αν αποδείξει ότι η ζημιά οφείλεται σε ανωτέρα βία ή σε άλλο γεγονός έκτακτης ανάγκης ή αν αναλάβει την υποχρέωση να αντικαταστήσει το φυτικό υλικό στην τριπλάσια ποσότητα από αυτό που απωλέσθηκε
Αρθρο 13. Κοινωνικά Πάρκα
Μετά από απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μπορεί να «υιοθετηθούν» από ομάδες πολιτών, επιτροπές περιοίκων, συλλόγους, κινήματα πολιτών, επιτροπές γειτονιάς, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σχολικές επιτροπές, και γενικά από κάθε άλλο συλλογικό φορέα, δημοτικοί χώροι καθ΄υπόδειξη των ιδίων ή του Τμ.Πρασίνου, οι οποίοι θα αναλάβουν την διαμόρφωση, φύτευση ,συντήρηση ,επιμέλεια του συγκεκριμένου χώρου. Οι ανωτέρω συλλογικοί φορείς, ορίζουν υποχρεωτικά έναν εκπρόσωπό τους. Η «υιοθέτηση» αυτή δεν αναιρεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του οποιοδήποτε χώρου και αφορά αποκλειστικά και μόνο τη φροντίδα του πρασίνου.
Το Τμήμα Πρασίνου παρέχει την τεχνογνωσία του και κάθε άλλη συνδρομή, όποτε και εφόσον του ζητηθεί και εποπτεύει την επιμελή χρήση του χώρου. Μετά την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου, το Τμήμα Πρασίνου απαλλάσσεται από την υποχρέωση φροντίδας και συντήρησης, η οποία είναι υποχρέωση αποκλειστικά των ανωτέρω συλλογικών φορέων.
Η απόφαση αυτή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μπορεί να ανακληθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Επίσης ανακαλείται άμεσα σε περίπτωση διαπίστωσης, εγκατάλειψης του αναφερόμενου χώρου, κακής συντήρησης, ελλιπούς φροντίδας, μετά από σχετική εισήγηση του Τμήματος Πρασίνου
Οι «υιοθεσίες» αυτές έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την καθιέρωση της συλλογικής περιβαλλοντικής ευθύνης, την ενίσχυση του αισθήματος σεβασμού του κοινοχρήστου χώρου, τη διαπαιδαγώγηση και την εν γένει αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών σε σχέση με τον δημόσιο χώρο.
Αρθρο 14. Οικολογικό αντιστάθμισμα
Σε περίπτωση κοπής ή καταστροφής δέντρων ή θάμνων ή κατάργησης δημόσιου /δημοτικού χώρου πρασίνου, ο Δήμος Κομοτηνής υποχρεούται να αντικαταστήσει τη βλάστηση στον ίδιο χώρο ή εάν αυτό είναι ανέφικτο, να φυτεύει σε άλλο χώρο ή να δημιουργήσει αντίστοιχο ελεύθερο χώρο στην ίδια περιοχή ως «οικολογικό αντιστάθμισμα». Στόχος είναι η αποφυγή της μείωσης του πρασίνου στην πόλη.
Αρθρο 15. Παραβάσεις και κυρώσεις
Όποιος παραβαίνει τους κανόνες χρήσης του δημόσιου /δημοτικού πρασίνου και προβαίνει στις κατωτέρω περιγραφόμενες παραβάσεις τιμωρείται με πρόστιμο.
Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Aντιδημάρχου Περιβάλλοντος Υποδομών και Πολεοδομίας , κατόπιν εισήγησης της Υπηρεσίας.
Το Γραφείο Προσόδων μεριμνά για την είσπραξη των προστίμων και των αποζημιώσεων.
Σε περίπτωση αυθαίρετης καταστροφής πρασίνου, το Τμήμα Πρασίνου , μεριμνά για την αποκατάστασή του.
Σε περίπτωση κοπής ή αφαίρεσης δένδρων ή θάμνων που βρίσκονται σε δημοτικό χώρο πρασίνου επιβάλλονται τα κάτωθι πρόστιμα :
Περιγραφή Ενέργειας
Πρόστιμο Δήμου
Κοπή ή καταστροφή δένδρου
Α) για δένδρα που είναι ηλικίας από την ημέραφύτευσης έως δέκα ετών
100 €
Β) για δένδρα ηλικίας άνω των δέκα ετών
200 €
Κοπή ή καταστροφήΘάμνου
Α) για θάμνους που είναι ηλικίας από την ημέραφύτευσης έως δέκα ετών
50 €
Β) για θάμνους ηλικίας άνω των δέκα ετών
100 €
Για την κλοπή καταστροφή εποχιακών φυτών, επιβάλλεται πρόστιμο 50 € ανά παραβάτη.
Για την καταστροφή χλοοτάπητα, επιβάλλεται πρόστιμο 50 € ανά τετραγωνικό μέτρο.
Για την αυθαίρετη κλάδευση δένδρου ή θάμνου ή φθορά αυτού επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε ποσοστό 50% του προστίμου ολικής καταστροφής ή κοπής.
Για πρόκληση βλάβης στην προστατευόμενη περιοχή του ριζικού συστήματος, επιβάλλεται πρόστιμο 50€ ανά δένδρο.
Αυθαίρετη φύτευση σε κοινόχρηστο χώρο ή πεζοδρόμιο, χωρίς άδεια από την αρμόδια υπηρεσία επιβάλλεται πρόστιμο 10€ ανά δένδρο.
Σε περίπτωση ξήρανσης του δένδρου σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα θα γίνεται καταλογισμός της δαπάνης αντικατάστασής του, σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα.
Σε περίπτωση που προκληθεί βλάβη από πτώση δένδρου έχει και την ανάλογη αστική/ποινική ευθύνη.{Βάσει των άρθρων 953 και 954 του Αστικού Κώδικα δένδρο ή θάμνος ή οτιδήποτε βρίσκεται μέσα σε χώρο ιδιοκτησίας ,αυτό ανήκει στην κυριότητα του ιδιοκτήτη του οικοπέδου ,και είναι αυτός υπεύθυνος για οποιαδήποτε βλάβη προκληθεί απ΄αυτό .}
Για την αποθήκευση ή διασπορά στο έδαφος αλάτων, οξέων, ελαίων ή άλλων χημικών ουσιών καθώς και λυμάτων, επιβάλλεται πρόστιμο 300 € ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας και τις προκληθείσες συνέπειες στο πράσινο.
Για τη σταθεροποίηση ή το σφράγισμα της επιφάνειας του εδάφους με κάλυμμα μη διαπερατό στο νερό (πχ. άσφαλτος, μπετόν) επιβάλλεται πρόστιμο 50 €/m²
Για τις εκσκαφές, διανοίξεις επιβάλλεται πρόστιμο 50 €/m²
Για την τοποθέτηση αγωγών ή καλωδίων και πινακίδων σήμανσης που μπαίνουν πάνω από δένδρα επιβάλλεται πρόστιμο 50 €/δένδρο.
Για το πλύσιμο μηχανοκίνητων οχημάτων ή μηχανημάτων σε δημοτικούς/δημόσιους χώρους πρασίνου, επιβάλλεται πρόστιμο 50.€.
Για την κυκλοφορία και το παρκάρισμα χωρίς ειδική άδεια πάσης φύσεως τροχοφόρου σε δημοτικό χώρο πρασίνου, προβλέπεται κατ’ αρχάς η άμεση απομάκρυνσή του με δαπάνη του χρήστη και επιβάλλεται πρόστιμο 50 € για δίκυκλα, 150 € Ι.Χ. και 300 € για φορτηγά.
Για την κατάληψη δημόσιου/δημοτικού χώρου πρασίνου με μπάζα ή άλλα υλικά, επιβάλλεται πρόστιμο 30 € ανά τετραγωνικό μέτρο και ημέρα.
Για το άναμμα και τη διατήρηση φωτιάς, επιβάλλεται πρόστιμο 300 € συν το κόστος των καταστροφών.
Για την καταστροφή σιδερένιου προστατευτικού κιγκλιδώματος χώρων πρασίνου, επιβάλλεται πρόστιμο 100 € ανά τρέχον μέτρο.
Για τη ρύπανση δημόσιων/δημοτικών χώρων πρασίνου που χρησιμοποιούνται από φορείς για τη διενέργεια εκδηλώσεων, επιβάλλεται πρόστιμο από 200 € έως 500 €.
Για τη μερική ή ολική καταστροφή αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι, εξαρτήματα αρδεύσεως) του δημόσιου/δημοτικού χώρου πρασίνου, επιβάλλεται πρόστιμο έως 200 €/τεμάχιο , πέραν του καταλογισμού της αποκατάστασης .
Για τη ρύπανση αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι, πινακίδων σήμανσης) του δημόσιου/δημοτικού χώρου πρασίνου, επιβάλλεται πρόστιμο 100 € .
Για την ανάρτηση απορριμμάτων σε δένδρα, επιβάλλεται πρόστιμο 50 € .
Για εναπόθεση υπολοίπων κοπής δένδρων ή θάμνων ή κλαδιών χωρίς υπόδειξη των Υπηρεσιών του Δήμου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50 €.
Για κατάληψη δημόσιου/δημοτικού χώρου πρασίνου από κάδους (σκάφες) για μπάζα, επιβάλλεται πρόστιμο 200 € /ημέρα.
Για εσκεμμένη εγκατάλειψη ή απόρριψη αντικειμένων ή μπαζών από εργολάβους ή κάθε είδους επαγγελματίες, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 €/m3.
Για ρίψη χαρτιών και λοιπών μικροαντικειμένων από πεζούς ή περιπατητές επιβάλλεται πρόστιμο 20 €.
Για την είσοδο και ελεύθερη κυκλοφορία σκύλων ή άλλων κατοικίδιων ζώων σε πάρκο, όταν υπάρχει πινακίδα απαγόρευσης ή το μπάνιο τους σε δημόσια νερά, επιβάλλεται πρόστιμο 50 €.
Για τη ρύπανση στα πάρκα, στα άλση, στις παιδικές χαρές από κατοικίδια ζώα, με εξαίρεση τους συνοδούς ατόμων με ειδικές ανάγκες, επιβάλλεται πρόστιμο 30 € στον κάτοχο του ζώου.
Αρθρο 16. _ Διάθεση ξύλων
Τα προϊόντα ξυλείας που προέρχονται από κοπές δέντρων ή κλαδέματα που διενεργεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Καθ/τας και Ανακύκλωσης ,συγκεντρώνονται σε κατάλληλο χώρο της Υπηρεσίας και διατίθενται αποκλειστικά σε άπορους, τους οποίους υποδεικνύουν οι κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου.
Άρθρο 17. Κωδικός Εσόδων για το πράσινο.
Τα έσοδα που προκύπτουν από την καταβολή των παραπάνω προστίμων μπαίνουν σε ειδικό κωδικό εσόδων του Προϋπολογισμού του Δήμου και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την Υπηρεσία Πρασίνου για έργα ή προμήθειες που αφορούν το πράσινο.