Αθώοι κατηγορούμενοι αστυνομικοί και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων
Πανηγυρική αθώωση για 19 κατηγορούμενους.
Δύο μέρες εκδικάστηκε η υπόθεση στο τριμελής πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας, στην οποία κατηγορούνταν αστυνομικοί και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, οι οποίοι κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος, σχετικά με ενοικιάσεις διαμερισμάτων προκειμένου να διαμείνουν αποσπόμενοι στον Έβρο αστυνομικοί, την περίοδο που βρίσκονταν σε έξαρση η επιχείρηση Ασπίδα για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης. Όλα ξεκίνησαν όταν στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας, το καλοκαίρι του 2011 έφτασαν εκατοντάδες αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της χώρας. Οι αστυνομικοί αρχικά αποφασίστηκε από την ΕΛΑΣ να διαμείνουν στη σχολή αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, με τους ίδιους να αντιδρούν σθεναρά και να προχωρούν σε μαζική διαμαρτυρία έξω από την αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας, καθώς θεωρούσαν ακατάλληλες τις συνθήκες στη σχολή για τη διαβίωσή τους. Μάλιστα στην Ορεστιάδα τότε είχαν φτάσει εκτάκτως και συνδικαλιστές της αστυνομίας από την ΠΟΑΣΥ οι οποίοι είχαν ενεργοποιήσει κάθε συνδικαλιστικό τους δικαίωμα.
Για να βρεθεί λύση, η αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει σε ενοικιάσεις δωματίων ξενοδοχείων αλλά και ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, σε χώρους όπου λειτουργούν γι’ αυτό το σκοπό, προκειμένου να διαμείνουν όλοι οι αστυνομικοί σ’ αυτούς τους χώρους.
Η ενοικίαση δωματίων εκτός ξενοδοχείων προκάλεσε την αντίδραση ξενοδόχων οι οποίοι προχώρησαν σε καταγγελίες τόσο στην αστυνομία όσο και στην εισαγγελία, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο.
Στην δίκη εξετάστηκαν μάρτυρες, έγιναν αναφορές στην υπόθεση με τους συνηγόρους των κατηγορουμένων να τονίζουν ότι δεν υπήρχε καμία παρανομία καθώς για κάθε ενοικίαση κόπηκαν τιμολόγια κι όλα έγιναν κατόπιν εντολών του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα οι συνήγοροι υπεράσπισης δε δέχτηκαν τον ισχυρισμό της εισαγγελέως της έδρας, η οποία υποστήριξε ότι έγιναν ενοικιάσεις σε διαμερίσματα που δεν είχαν σήμα του ΕΟΤ, τονίζοντας ότι δεν απαιτείται τέτοιο σήμα, καθώς οι μισθώσεις ήταν άνω των τριών μηνών.
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που κατέθεσε ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας, Γιώργος Σαλαμάγκας, ο οποίος μάλιστα είχε και προστριβή με την εισαγγελέα, με την κα. εισαγγελέα να κάνει αναφορά στην κατάθεση Σαλαμάγκα κατά την αγόρευσή της. Ο κ. Σαλαμάγκας ο οποίος δεν ήταν κατηγορούμενος, αλλά μάρτυρας περιέγραψε τα γεγονότα υπογραμμίζοντας το νόμιμο της διαδικασίας, που ακολούθησε η αστυνομία.
Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των κατηγορούμενων, με το δικαστήριο να τους αθωώνει.
Κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων των δικηγόρων ο συνήγορος υπεράσπισης Γιώργος Αντωνιάδης αναφερόμενος στο δικαστήριο και απαντώντας στην εισαγγελέα που υπενθύμισε ότι υπάρχει το δικαίωμα έφεσης από την πλευρά της, είπε ότι πρώτη φορά στα 32χρόνια της δικηγορικής του καριέρας ακούει από εισαγγελική λειτουργού να προαναγγέλει την άσκηση έφεσης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο δικαστήριο συνήγοροι κατέθεσαν και δημοσιεύματα του thraki Νεα, που αφορούσαν στην υπόθεση, για να καταδείξουν και τα προβλήματα που υπήρχαν με τη στέγαση των αστυνομικών το επίμαχο διάστημα.