Στις 10 Ιουνίου ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013». Το συνολικό ποσό της Πρόσκλησης ανέρχεται στα 44 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ (85%) και από εθνικούς πόρους (15%). Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 10/06/2011.

Επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος είναι οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (νομοί Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Δράμας) και Κεντρικής Μακεδονίας (νομοί Θεσσαλονίκης και Σερρών) στην Ελλάδα, καθώς και η Νότιοδυτική και Νότιοκεντρική Περιφέρεια Σχεδιασμού (επαρχίες Blagoevgrad, Smolyan, Kardjali και Haskovo) στη Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι ο νομός Καβάλας συμμετέχει ως παρακείμενη περιοχή, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η χρηματοδότηση έργων στο νομό αυτό μπορεί ν’ ανέλθει έως το 20% της συνολικής χρηματοδότησης, που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το σύνολο του Προγράμματος.

Ο γενικός στόχος του Προγράμματος «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013» είναι «η προώθηση της διασυνοριακής περιοχής με την εξασφάλιση της περιφερειακής συνοχής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Τα Έργα αφορούν τη διασυνοριακή συνεργασία σε τρεις βασικούς άξονες:
1. ποιότητα ζωής
2. προσβασιμότητα
3. ανταγωνιστικότητα και ανθρώπινο δυναμικό.

Στα υποψήφια προς ένταξη Έργα καλούνται να συμμετάσχουν εταίροι και από τις δύο πλευρές των συνόρων, οι οποίοι θα πρέπει να συνεργάζονται με τουλάχιστον δύο από τους ακόλουθους τρόπους:
• Κοινή ανάπτυξη του Έργου
• Κοινή υλοποίηση του Έργου
• Κοινή στελέχωση του Έργου
• Κοινή χρηματοδότης του Έργου

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  http://www.interreg.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=1&page=585&Callitem=25