Σε ειδική τελετή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ,απονεμήθηκε ο τίτλος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (Officier des Palmes Academiques) στην καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και πρόεδρο του τμήματος Αγροτικής ΑνάπτυξηςΜπεζιρζόγλου Ευγενία Μπεζιρτζόγλου μετά από την δημοσίευση σχετικού Πρωθυπουργικού Διατάγματος στις 03-08-2018. Πρόκειται για το ύψιστο ακαδημαϊκό τίτλο που απονέμεται για τις υπηρεσίες ακαδημαϊκές και μορφωτικές στην Γαλλική Κυβέρνηση και θεσπίστηκε από τον Ναπολέοντα Α! το 1808 για να τιμώνται Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και Διακεκριμένα Άτομα. Ο τίτλος απονεμήθηκε στην Καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Θράκης Μπεζιρτζόγλου από τον Μορφωτικό Ακόλουθο (Conseiler de Cooperation et d Action Culturelle) της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα και τον Πρόεδρο της Amora Hellas.
Κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Auditonum Theo Angelopoulos στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρευρέθησαν Πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πάντειου Πανεπιστημίου ,Κοσμήτορες Πανεπιστημιακών Σχολών Καθηγητές Πανεπιστημίων της χώρας και της αλλοδαπής Ανώτατοι Δικαστές ,εκπρόσωποι πολιτικής εξουσίας κα. Ακολούθησε δεξίωση στο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ο Πρόεδρος της Amora Hellas προλόγισε την κ.Μπεζιρτζόγλου και ανέφερε σημαντικούς σταθμούς του βιογραφικού της ,καθώς και συνεργασίες της με την Γαλλία. Κατόπιν η καθηγήτρια κ.Ευγενία Μπεζιρτζόγλου ανέβηκε στο βήμα του Auditorium Amgelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και μίλησε σε άπταιστη Γαλλική γλώσσα ευχαριστώντας για την τιμή που της απονεμήθηκε και στην συνέχεια μίλησε και στην Ελληνική γλώσσα αναφέροντας:
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη σήμερα για την τιμητική διάκριση της απονομής του Ακαδημαϊκού Φοίνικα από το Υπουργείο Παιδείας και το Πρωθυπουργό της Γαλλίας .¨Όπως γνωρίζετε γεννήθηκα στην Αθήνα ,στην Ελλάδα και όταν αναφερόμαστε στην Ελλάδα ,στην μνήμη μας έρχεται αυτόματα ο Ιπποκράτης που θέσπισε την ιατρική ως Επιστήμη ,διαχωρίζοντας την από την μαγεία. Εφόσον η Ιατρική είναι Επιστήμη και η Επιστήμη είναι Έρευνα και η Έρευνα γνώση της ζωής, ως απόφοιτη του ΓαλλοΕλληνικού Σχολείου Αθηνών St. Joseph με εφόδιο την Γαλλική μόρφωση και κουλτούρα, έμαθα να ερευνώ, να ζω, να δημιουργώ στην χώρα λίκνο των τεχνών και του πολιτισμού στη Γαλλία. Εκεί επήλθε μια ιδανική όσμωση του Ελληνικού μου πνεύματος δια μέσου του Γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος. Η Γαλλία με δέχτηκε σαν αληθινό τέκνο της και μου προσέφερε το καλύτερο σε εκπαίδευση, καλλιέργεια αλλά και στοργή. Επαυξάνοντας την επιθυμία μου να υπηρετήσω αυτό που ήταν για εμένα όνειρο ζωής ,την έρευνα στην Γαλλία ,την χώρα του Παστέρ, πραγματοποιήθηκε. Ως Ελληνίδα θαυμάζω την διαύγεια των επιστημών που προσδιόρισε ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης .Τελειώνοντας επιτρέψτε μου να αφιερώσω αυτή την διάκριση στη μνήμη της μητέρας μου και του πατέρα μου ,στα 2 γαλλόφωνα παιδιά μου και σε όλους αυτούς που μ αγάπησαν ,με βοήθησαν και με στήριξαν στην ακαδημαϊκή και προσωπική πορεία της ζωής μου ,της καριέρας μου ,όλους που πίστεψαν σε εμένα, ως ενέχυρο της στοργής και της ευγνωμοσύνης μου.Un grand merci. Ευχαριστώ»